Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Δείτε πως θα είναι το φαρμακείο του μέλλοντος με την υπογραφή τρόικας!



Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Health Report.gr

Μια τελείως διαφορετική εικόνα θα παρουσιάζουν σε λίγο καιρό τα φαρμακεία στη χώρα μας. Η εικόνα που όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, μάλλον θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς στον οποίο συχνά πυκνά προσφεύγουν οι ασθενείς για τις απαραίτητες συμβουλές, όπως όλα δείχνουν θα εκλείψει.

Όχι τυχαία βέβαια αφού γι αυτό θα φροντίσουν οι δανειστές, συνεπικουρούμενοι από την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η σφραγίδα για την υποτιθέμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού μπήκε και μαζί της θα παρασύρει και όλους τους νέους φαρμακοποιούς, που είχαν μπει στο επάγγελμα τα τελευταία χρόνια, είτε σκόπευαν να μπουν το επόμενο διάστημα.

Πλέον φαρμακείο θα μπορεί να ανοίξει ο καθένας. Άλλωστε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξεδόθη και φυσικά συντάχθηκε εν κρυπτώ από την κυβέρνηση, προβλέπει ότι κάθε μη φαρμακοποιός μπορεί να ιδρύσει φαρμακείο αρκεί στη μετοχική σύνθεση να υπάρχει κι ένας φαρμακοποιός με ποσοστό 20%.

Όπως σημειώνεται: «Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης λειτουργούν υποχρεωτικά με την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

Στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για την λειτουργία κάθε φαρμακείου».

Και βεβαίως το μέλλον προδιαγράφεται σκοτεινό για τον κλάδο. Όπως προβλέπει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, μεγάλες εταιρείες αναμένεται να ανοίξουν αλυσίδες φαρμακείων, προσλαμβάνοντας έστω και τυπικά έναν φαρμακοποιό με ελάχιστες αμοιβές, όσο για να πάρουν την άδεια.

Το πιο πιθανό είναι οι υπάλληλοι που θα προσληφθούν για να πωλούν τα φάρμακα, θα είναι χαμηλόμισθοι με ελάχιστες γνώσεις επί της φαρμακευτικής αγωγής και της πρόληψης.
Όσο για συμβουλευτική επί των σκευασμάτων, ούτε λόγος.

Τα καταστήματα που θα ανοίξουν ενδεχομένως να μη θυμίζουν σε τίποτε ταφαρμακεία της γειτονιάς, όπου ο Έλληνας είχε συνηθίσει να παίρνει ακόμη και φάρμακα βερεσέ, μέχρι να τακτοποιήσει τα οικονομικά του ή να πάρει τη συνταγή του γιατρού.

Η Ελλάδα μπορεί σε λίγο καιρό να θυμίζει Αγγλία όπου στα ανώνυμα Boots όποιος μπαίνει βγαίνει μεν με φάρμακα, αλλά ένας Θεός ξέρει σε τι χρησιμεύουν.

Όμως η ελληνική κυβέρνηση με τη συμφωνία αυτή θα έχει ικανοποιήσει τουλάχιστον τους δανειστές, εκείνους που μέχρι πρόσφατα διατυμπάνιζε ότι θα …καθαρίσει με τη διαπραγμάτευση. Ίσως για το λόγο αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό τη συμφωνία για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Από την άλλη, οι φαρμακοποιοί δε φαίνεται να σκοπεύουν να το αφήσουν έτσι. Θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαστικά όργανα τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης, έχοντας ως βασικό τους επιχείρημα ότι σε αντίστοιχη υπόθεση στην Ισπανία, ο κλάδος δικαιώθηκε.

2 σχόλια:

  1. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ..........ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ.ΔΙΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΜΑΣΤΕ.ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΟΛΟΙ-ΑΙΣΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν σας έδιναν εκατομμύρια από περιττά φάρμακα χαμογελούσατε. Καμία κίνηση για να στηρίξετε τους δίκαιους, μόνο τους κλέφτες στηρίζεται Από τους οποίους είχατε οφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή