Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr
Το φως της δημοσιότητας είδε το τελικό σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το ιδιοκτησιακό καθεστώςτων Φαρμακείων, την οποία επισυνάπτουμε ολόκληρη παρακάτω, η οποία αναμένεται να αποσταλεί άμεσα, προς δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η ΚΥΑ, που αντικατοπτρίζει τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή φαρμακοποιού με 20% στην εταιρική σύνθεση του Φαρμακείου προβλέπει η ΚΥΑ, όπως έγραψε και το Virus (εδώ).
Δηλαδή, αν και δίνεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας ίδρυσης φαρμακείων, τόσο σε φαρμακοποιούς κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος χώρας μέλους της Ε.Ε., όσο και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε., στην παράγραφο άρθρο 4 τονίζεται ότι «στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για την λειτουργία κάθε φαρμακείου».
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε 1 φαρμακείο, αλλά για το έτος 2015 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι πέντε αδειών, ενώ ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών αυξάνεται κατά μία άδεια ετησίως έως και το 2020, οπότε. Ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών οι δέκα σε πανελλαδική κλίμακα.
Η αντίδραση
«Δεν είναι μόνο το προσχηματικό 20%. Είναι πολλά τα σημεία που μας ανησυχούν», ανέφερε στο Virus ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). «Όπως καταλαβαίνεται, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια», προσέθεσε και ανέφερε πως σήμερα Πέμπτη στις 14.00 θα συνεδριάσει με τους νομικούς συμβούλους.
Ωστόσο, οι Φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για ΚΥΑ που υπαγορεύθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα. Κατ’ επέκταση, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την απορρίπτει μετά βδελυγμίας και την επιστρέφει ως απαράδεκτη.
Σε ανακοίνωση του ο ΠΦΣ, πάντως, κάνει λόγο για «μετάλλαξη του Φαρμακοποιού σε «αυτοφωράκια» και την παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ και off-shore εταιρείες».
«Το προσχηματικό και για το θεαθήναι 20% της προβλεπόμενης συμμετοχής του Φαρμακοποιού, ουσιαστικά τον καθιστά υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί, ανεξάρτητα εάν πλέον θα ενεργεί κατ΄ εντολήν του επιχειρηματία εταίρου.
Παράλληλα στερεί από τον Έλληνα πολίτη την αξιόπιστη επιστημονική συμβουλή και συμβολή του φαρμακοποιού, τον οποίο η ΚΥΑ καθιστά υποχείριο του εμφανούς ή αφανούς εταίρου», αναφέρει η ανακοίνωση.
Στη σκληρή ανακοίνωση, εκτιμάται ότι «η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων και η ελληνική κυβέρνηση απέδειξαν ότι μόνο κατ’ ευφημισμόν κυβερνούν. Οι πιέσεις των δανειστών επικράτησαν των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Στην ουσία αφού εξαθλίωσαν οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας- παραδίδουν τα κουφάρια τους σε εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα».
«Η άνευ όρων παράδοση της Υγείας του Έλληνα πολίτη στα καρτέλ και τα ολιγοπώλια είναι πλέον γεγονός», σημειώνεται.
Το Σάββατο θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΠΦΣ και με την πρόταση για τις επόμενες κινήσεις του κλάδου θα πάει στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα.
Ένα, πάντως, από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η απεργία να λάβει ειδική μορφή, με τα φαρμακεία να μένουν κλειστά 3 φορές την εργάσιμη εβδομάδα και να είναι ανοικτά 2. Αυτή η μορφή κινητοποιήσεις κρίνεται από πολλούς κατάλληλη, καθώς δίνει διάρκεια στον απεργιακό αγώνα, δεν εξαντλεί τους φαρμακοποιούς ούτε δυσκολεύει την πρόσβαση στους πολίτες.
Επιπλέον, οι Φαρμακοποιοί ετοιμάζονται να προσφύγουν στην εθνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου