Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Σύσκεψη στην Αριστοτέλους για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Την επόμενη κίνησή της για την τομεοποιημένη ανάπτυξη των μονάδων ψυχικής υγείας ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Βάση για τις αλλαγές αποτελεί μια έκθεση που κατατέθηκε τον Ιούνιο από Επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό, το πόρισμα της οποίας συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αριστοτέλους, υπό τον υπουργό Υγείας.

Η Επιτροπή αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση και τις ανάγκες που προκύπτουν σε δομές και προσωπικό. Π.χ. διαπιστώνει ότι χρειάζονται κατά μέσο ότι 22 άτομα ανά κλινική (ψυχιατρικά νοσοκομεία και ψυχιατρικά τμήματα γενικών νοσοκομείων), όταν σήμερα υπηρετούν 23 άτομα. Αντίστοιχες διαπιστώσεις κάνει και για τη στελέχωση των κέντρων ψυχικής υγείας.


Η Επιτροπή εισηγείται, παράλληλα, μια σειρά από μέτρα για την «επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Μεταξύ άλλων, προτείνει:
Να κλείσουν κλινικές στο ψυχιατρικά νοσοκομεία και σε κάθε ένα από αυτά να απομείνουν μόνο 4 κλινικές ενδιάμεσης νοσηλείας με 25-30 ασθενείς.
Να αποσυνδεθεί του ΨΝΑ από το Δρομοκαΐτειο και να υπαχθούν τα κέντρα ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ.
Οι στεγαστικές δομές να φύγουν από τα Νοσοκομεία και να μετατραπούν σε αποκεντρωμένες δομές των ΚΨΥ, μετά από απόφαση της οικείας ΠεΔιΤοΨΥ.

Οι προτάσεις αυτές, αφού εμπλουτιστούν από τις εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων και των εργαζομένων, θα αποτυπωθούν στους νέους οργανισμούς που θα καταρτιστούν το φθινόπωρο. Το συνολικό σχέδιο, ωστόσο, θα αναπτυχθεί σε ορίζοντα τετραετίας με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

«Η μετάβαση από το ασυλικό μοντέλο στην κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα αποτελεί το νέο παράδειγμα στην πολιτική Ψυχικής Υγείας» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει η στάσιμη εδώ και χρόνια ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Αν και αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα που σχετίζονται με ελλείψεις κτιριακών υποδομών και προσωπικού, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατάφερε να κρατήσει όρθιες τις δημόσιες δομές με στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (300 ψυχίατροι, παιδοψυχιάτροι, ψυχολόγοι και νοσηλευτές), διασφάλιση της χρηματοδότησης των ΑΜΚΕ και έλεγχό τους από ορκωτούς λογιστές. Επιπλέον, νομοθέτησε τη διοικητική μεταρρύθμιση και την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, λειτούργησε 3 νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία, ενέταξε το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, αναμόρφωσε το άρθρο 69 για τους «ακαταλόγιστους» ψυχικά ασθενείς, στήριξε οικονομικά τις ΚοιΣΠΕ, ολοκλήρωσε την αναθεώρηση του νόμου για την ακούσια νοσηλεία, μεταξύ άλλων.

1 σχόλιο: