Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Ιατρικά λάθη: Δεν έχει σχεδιαστεί ο μηχανισμός για προδικαστική εκτίμηση - Οι θέσεις γιατρών και υπουργείου



Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η εγκύκλιος Χουλιαράκη δεν αφορά, μέχρι στιγμής, περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων, αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου.

IATRONET

Σε εκκρεμότητα παραμένει η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να διαμορφώσει έναν μηχανισμό για προδικαστική εκτίμηση ιατρικών λαθών.

Πρόκειται για μία διαδικασία με την οποία θα διερευνώνται οι περιπτώσεις από εμπειρογνώμονες πριν φτάσουν στα δικαστήρια.

Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγονται οι δικαστικές περιπέτειες από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θα δίνονται έγκαιρα απαντήσεις στους συγγενείς των ανθρώπων που υφίστανται τις επιπτώσεις.

Ενδεικτικό της αναγκαιότητας να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, είναι οι πρόσφατες αντιδράσεις συγγενών έπειτα από δύο αποφάσεις δικαστηρίων της Κρήτης:

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων αθώωσε τον περασμένο μήνα δύο ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι είχαν αρχικά καταδικαστεί για τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας το Πάσχα του 2011.

Πριν από τέσσερις μήνες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου είχε αθωώσει τρεις παιδιάτρους, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για τον θάνατο ενός τρίχρονου αγοριού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, τον Μάιο του 2014.

Το θέμα του μηχανισμού προδικαστικής εκτίμησης τέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Υγείας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Ανδρέας Ξανθός τούς ανέφερε πως δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο προς την κατεύθυνση αυτή και δεν έχει καν σχεδιαστεί ο μηχανισμός.

Εγκύκλιος

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με αυτή, η επιδικασμένη αστική αγωγή αποζημίωσης σε βάρος δημόσιου νοσοκομείου από ασθενή με το σκεπτικό “βαριάς αμέλειας”, θα καταλογίζεται στον γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στο προεδρείο της ΟΕΝΓΕ πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν αφορά, μέχρι στιγμής, περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων, αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου.

Από την ΟΕΝΓΕ εκτιμάται, πάντως, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον...

Οι γιατροί εκτιμούν πως η εγκύκλιος Χουλιαράκη αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, οδηγώντας στις αίθουσες των πολλές περιπτώσεις, έπειτα από ενέργειες εξειδικευμένων δικηγορικών γραφείων.

Επιδημία

Το θέμα των προσφυγών έπειτα από ιατρικά λάθη έχει πάρει διαστάσεις “επιδημίας” σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία.

Η τάση αυτή υποχρεώνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν "αμυντική Ιατρική", με την οποία οι ασθενείς υποβάλλονται σε εξαντλητικές και κοστοβόρες εξετάσεις, όχι τόσο για την ασφάλεια της διάγνωσης, αλλά για την αποφυγή μελλοντικής δίωξης κατά του θεράποντος γιατρού.

Μελέτες δείχνουν πως ένας στους δέκα ασθενείς υφίσταται κάποια βλάβη στην υγεία του κατά τη διάρκεια της παροχής νοσηλευτικής φροντίδας.

Το κόστος των ιατρικών λαθών στην Ελλάδα εκτιμάται πως ανέρχεται ετησίως στα 675 εκατομμύρια ευρώ, με τις μελέτες να δείχνουν πως οι φτωχές χώρες εμφανίζουν υψηλότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα από τις πλούσιες.

23 σχόλια:

  1. Eιναι αντισυνταγματικη η προδικαστικη διερευνηση των περιπτωσεων .Οποιος θεωρει οτι βλαφθηκε μπορει να προσφευγει χωρις κανενα εμποδιο στο αρμοδιο δικαστηριο .Η εγκ Χουλιαρακη προβλεπεται ηδη απο το νομο ,χωρις κατι νεο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντισυνταγματικός είναι ο Καμμένος εγκέφαλος σου ......Συνταγματολογε 7.16!

      Διαγραφή
    2. Ανοιξε κανενα βιβλιο πριν γραψεις βρισιες γιατρουδακο ,Η ρωτα κανεναν σχετικο .Δεν μπορει κανεις να με εμποδισει να κανω μηνυση ή αγωγη ,αν θεωρω οτι πρεπει.Ουτε συμβουλια ουτε διαβουλια ουτε κανεις .

      Διαγραφή
    3. Αυτο καταλαβες εκτος Ιατρικης συμπλεγματικο τετραποδο του υπουργειου;

      Διαγραφή
    4. Οι υβρεις ειναι ενδεικτικες πολυ χαμηλου επιπεδου.Η κοινωνια πρεπει να προστατευθει απο την ιατρικη αμελεια που εχει καταντησει επιδημια ,ιδιαιτερα στα κρατικα νοσοκομεια .Τα οποιαδηποτε συμβουλια δεν ειναι νομιμα και δεν εχουν κανενα νοημα ουτε μπορουν να υποκαταστησουν τα δικαστηρια .Σοβαρεψου λιγακι ,μεγαλωσες κι εγινες γιατρουδακι .

      Διαγραφή
    5. Όταν πάρεις το πτυχίο δημοτικού λουστρακο 9.13 θα καταλάβεις ότι τα συμβούλια έχουν θέση ως όργανα επιστημονικής διερεύνησης που μπορεί να πατήσει ο ιατρικά αναλφάβητος (και λογικά !) Δικαστής για να κρίνει και όχι να παραπαίει σε πράγματα που δεν καταλαβαίνει! Εγώ μεγάλωσα σοβαρεψα και έγινα ιατρός εσύ γερασες και πάλι νήπιο έμεινες!

      Διαγραφή
    6. Το ελληνικο συνταγμα δεν το επιτρεπει αυτο ,γιατι επιμενεις σε πραγματα που δεν γινονται .Οι δικαστες κρινουν βασει αντικ κριτηριων και καταλαβαινουν πιο πολλα αποσα νομιζεις, ημιμαθεστατε .Απλα ανταποδιδω τους χαρακτηρισμους σου.Εισαι κλασικος ασχετος που δεν μπορει να καταλαβει τις μπαρουφες που λεει .

      Διαγραφή
  2. Πάνω δεξιά γράφετε «Ανώνυμα σχόλια με προσωπικές αναφορές ή επιθέσεις δεν θα αναρτώνται για λόγους δεοντολογίας και νομοθεσίας», παρ’ όλα αυτά το Medispin είναι γεμάτο επιθετικά σχόλια. Φιλτράρετέ τα λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνω από όλα φιλτράρετε τους προβοκάτορες/υβριστές του υπουργείου!

      Διαγραφή
    2. Εδώ το μόνο που γίνεται είναι επιθέσεις, υβρεις σε υπουργείο, ΕΟΠΥΥ, και με προσωπικές αναφορές,αλλά και χαχανίσματα ,φτυσίματα,προπαγάνδα εναντίων του συστήματος της ΠΦΥ και επιδίωξη να παραμείνουν οι συμβασιούχοι ως έχουν. Αυτό λέγεται συνδικαλιστικό όργανο γι'αυτούς που μας ψηφίζουν.Ασχέτως της ξευτίλας του ιατρικού σώματος.

      Διαγραφή
    3. Αφου αληταρα 3.40 ,χαφιεδες σαν και εσενα εντεταλμενα ψευδονται,απειλουν,εξαπατουν,τραμπουκιζουν με χαχανισματα,φτυσιματα και προσωπικες αναφορες θα σας αντιμετωπισουμε! ΑΥΤΟ σας αξιζει! Και το παραμυθι των συμβεβλημενων χαφιε αστο κατα μερος!Δεν υπαρχει ΙΣ/ΕΕ/ΠΙΣ που να μην σας ξεχ@σε! Η ......υπαρχει?

      Διαγραφή
    4. ΚΑΛΑ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ! ΜΕ ΕΣΑΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΙΜΕ ΤΟΥ ΞΑΝΘΟΚΗΦΗΝΑ?ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ,Ε? ΜΑΥΡΟ ΤΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΤΡΩΓΕ! ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΞΑΝΘΟΒΑΡΔΑΡΙΣΤΑΝ! ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΣΑΠΟΥΝΙ.....!

      Διαγραφή
  3. ΕΔΩ ΣΥΡΙΖΟΓΚΙΟΥΦΤΟ 3.40 ΤΟΝ ΑΛΗΤΗ ΤΟΝ ΛΕΜΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ! ΑΛΗΤΗ! ΑΝ ΒΓΕΙ ΠΧ ΤΟ ΥΠΟΔΙΚΟ ΒΑΡΔΑΠΑΡΑΣΙΤΟ ΚΑΙ ΠΕΙ ΟΛΑ.....ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ,ΦΥΣΙΚΑ ΧΛΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΘΑ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ !/ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ; ΑΝ ΠΕΙ ΚΑΝΩ ......ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΩ ΑΠΟ 8000€/ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΔΑ ΟΑΤΡΩΝ ΕΚΤΙΝΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ 25500€ ΦΥΣΙΚΑ ΑΛΗΤΗ,ΨΕΥΤΗ,ΑΠΑΤΕΩΝΑ,ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ,ΣΠΑΤΑΛΟ ΘΑ ΤΟΝ ΠΟΥΜΕ! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ,ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ; ΟΥΣΤ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΣΥΡΙΖΑΚΡΙΔΕΣ,,ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ ΕΣΕΙΣ Ξ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΟΥΝ ΜΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΦΤΑΙΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ ρε Εμπαθες συριζοφτωχαδακι 3.40' δεν ντρέπεστε εσείς που φλομωσατε τον κόσμο στο ψέμα: στημένη ΠΦΥ, έτοιμες γυφτουλοΤΟΜΥ,βρείτε τον ΟΙ σας,κάνουμε......οικονομία ......θα ντραπουμε εμείς? Άρπα και 72 σεντς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΕΥΡΑΚΙΑ ΝΕΥΡΑΚΙΑ ΧΡΕΟΠΥΥΧΑΦΙΕΔΟΕΙΔΕΣ; ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ! ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ Η16/07......ΤΟ ΞΥΛΟ ΕΡΧΕΤΑΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΩ,ΠΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΡΑΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ....ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

      Διαγραφή
    2. Μα δεν είναι γιατροί , μεροκάματο βγάζουν......από το υπουργείο που βλέπει την .....τραγική για αυτό 16/07 να φτάνει και τρελαίνεται!

      Διαγραφή
    3. Χάρη στην ......πρώτη φορά Αριστερά ,οι ασθενείς όντως θα τρέξουν να γλιτώσουν από τις γυφΤΟΜΥ στα ιατρεία μας! Ευχαριστούμε ......Αριστερά.....η κάτι τέτοιο τέλος πάντων!

      Διαγραφή
  6. Η ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΟΛΩΝ ΈΧΕΙ ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ. Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΤΟ MEDISPIN ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ .... ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ, ΟΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟ-ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ... Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΚΟΥΛΑΜΑΡΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν πεις τον Βαρδαρό υπόδικο είναι.....προσωπική επίθεση? Δεν .....είναι ? Αν πεις τον Ξανθό ψεύτη όταν λέει ότι η ΠΦΥ είναι έτοιμη είναι προσωπική επίθεση ? Δεν είναι ψέμα? Αν πείς τον ανεκδιήγητο .....Τάκη ψεύτη όταν ισχυρίζεται ότι ο ΠΙΣ συμφώνησε μαζί του για τις συμβάσεις και ο ΠΙΣ μετά.....βδελυγμίας το διαψεύδει.....είναι προσωπική επίθεση? Έχετε πανικοβληθεί εντελώς , έτσι? Το .....ξύλο και η απόλυση Έρχονται! Πολύ θα θέλατε να είμασταν σε καναν ......Σοσιαλιστικό Παράδεισο να μας φιμώσετε και εξοντώσετε όλους, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο λόγος που δεν αντέχετε την δικαίως εξοντωτική κριτική που υφίστανται τόσο εσείς για την θλιβερή παρουσία σας ΣΥΡΙΖΟΧΑΦΙΕΔΕΣ όσο και οι πολιτικά απατεώνες προϊστάμενοι σας είναι διττός! Πρώτον το Τέλος.....Έρχεται την 16/07 και το ξέρετε! Δεύτερον είστε αριστεροστροφοι φασίστες όπως ο Τιτάνας της Αριστεράς Μίκης σας χαρακτήρισε και μόνο σε κλίμα ......Τσαουσέσκου νιώθετε άνετα! Να το εμπεδωσετε καλά ότι εδώ είναι Αστική Δημοκρατία δυτικού τύπου και δεν θα ακούγεται μόνο η χυδαία υπουργική προπαγάνδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ελπίδα (για τον......Ιδιώτη!) Έρχεται !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ασφαλισμένοι αρχίστε την οικονομία! Οι τζάμπα επισκέψεις σε λουξ ιατρεία που σας εξασφαλισε ο ακροδεξιός Άδωνις τελείωσαν ! Τώρα έχουμε πρώτη φορά Αριστερά και μόνο με 50€ θα περνάτε πόρτα ιατρείου! Φυσικά δικαίωμα σας είναι να εξασφαλίσετε το νούμερο 19693 στην αναμονή των εκπληκτικών ΤΟΜΥ ! Παιδιά εγώ πάντως θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ! Τελικά το ότι έχει μένος με τους ιδιώτες ειναι συκοφαντίες της ΝΔ που μας τρέλανε στο να μαζεύουμε χαρτάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή