Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Πέντε νέες παρεμβάσεις για τη φοροδιαφυγή



Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Σειρά παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων έχει δρομολογήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για παρεμβάσεις που στοχεύουν στο να πολιορκήσει με ηλεκτρονικό τρόπο η φορολογική διοίκηση τη φορολογητέα ύλη η οποία δεν δηλώνεται. Πλέον, όπως τονίζουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, το αδήλωτο εισόδημα δεν περνά μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και έτσι απαιτούνται νέου τύπου παρεμβάσεις. Η σημαντικότερη από αυτές τις παρεμβάσεις είναι η πρόσβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών στα στοιχεία όλων των δανείων που έχουν δοθεί στους φορολογούμενους.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επεκτείνουν το μητρώο τραπεζικών καταθέσεων, δημιουργώντας ένα υποσύστημα μητρώου τραπεζικών δανείων προκειμένου να αντλούν πολύτιμες πληροφορίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον πιο αποτελεσματικό υπολογισμό πραγματικών εισοδημάτων των ελεγχόμενων. Με την πρόσβαση των ελεγκτών στα δεδομένα όλων των τραπεζικών δανείων θα γίνει εφικτός σε σύντομο χρονικό διάστημα ο εντοπισμός φορολογούμενων που:

- προχωρούν σε μερική ή πλήρη αποπληρωμή των τραπεζικών τους δανείων χωρίς να δηλώνουν τα ποσά των σχετικών δαπανών στις φορολογικές τους δηλώσεις για να αποφύγουν το πόθεν έσχες.

- λαμβάνουν δάνεια μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την απόκτηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και στη συνέχεια, πολλές φορές μετά από μερικούς μήνες, προχωρούν σε πλήρη αποπληρωμή του δανείου

- συνάπτουν δανειακές συμβάσεις για υψηλά ποσά δανείων τα οποία όμως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που δηλώνουν. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που φορολογούμενοι με ελάχιστα εισοδήματα έχουν λάβει υψηλά ποσά δανείων μέσω της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό (μετοχές, ακίνητα κλπ). 

Ουσιαστικά με τη δημιουργία του μητρώου τραπεζικών δανείων οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις λεγόμενες έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεγχόμενων. Για παράδειγμα, το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου εκδίδει μια εντολή φορολογικού ελέγχου σε ελεύθερο επαγγελματία για τη διαπίστωση αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Μέσα από το μητρώο καταθέσεων που ήδη υπάρχει καταγράφει τις καθαρές εισροές ποσών στους λογαριασμούς του ελεγχόμενου.

Με το μητρώο τραπεζικών δανείων θα ενημερώνεται άμεσα για τα ποσά των δανείων που έχει λάβει ο ελεγχόμενος και αν αυτά τα δάνεια και τα ποσά που δαπανώνται για την εξυπηρέτησή τους δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνει ο ελεγχόμενος. 

Εκτός από το μητρώο τραπεζικών δανείων, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα έρχεται:

- η καθολική ηλεκτρονική τιμολόγηση για την καταπολέμηση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Όλα τα τιμολόγια θα εκδίδονται ηλεκτρονικά και θα καταγράφονται ως έσοδο για τους εκδότες και ως επαγγελματική δαπάνη για τους λήπτες. Με τον τρόπο αυτόν θα καταργηθεί και η ανάγκη χειρόγραφης τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από διοικητικό και οικονομικό κόστος

- η καθιέρωση του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής σε συνδυασμό με την επαναφορά του βιβλίου πελατών για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους με υψηλή επικινδυνότητα για φοροδιαφυγή

- η δημιουργία κριτηρίων στόχευσης για έλεγχο επιχειρήσεων που διενεργούν ενδοομιλικές συναλλαγές

- η κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων διάβρωσης φορολογικής βάσης μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών.

1 σχόλιο:

  1. Εμένα μου κάνει εντύπωση ότι όλα αυτά τα σκληρά παρακολουθητικά μέσα βρίσκουν εφαρμογή στην Ελλάδα.
    Η πιο σωστά στην ...Ελλαδίτσα.

    Εινσι όπως οι Αστυνομικές αρχές κάνουν σαρωτικούς ελέγχους και εξαντλούν την αυστηρότητά τους για να βρουν 2-3 μικροπωλητές χωρίς άδεια στη λαϊκή. (Θυμάστε πριν κάποια Χριστούγεννα τα 70.000€ που έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο ένας ηλικιωμένος που πουλούσε. ...κάστανα σε μια γωνιά; )

    Ναι. Μπορεί να ναι παράνομοι. Αλλά βασικά κοιτάνε πως να επιβιώσουν. Τα μέτρα ελέγχου και τα πρόστιμα είναι όμως δυσανάλογα με το πρόβλημα.

    Κάποιες (πολλές) επιχειρήσεις επίσης επιβιώνουν γιατί φοροδιαφεύγουν.

    Και κάποιοι (ξέρω πάρα πολλούς) γιατροί κρατάνε ακόμα ανοικτό το ιατρείο τους γιατί βγάζουν κάποια "μαύρα" χρήματα στην άκρη. (..Που τους αξίζουν για την προσφορά τους και με το παραπάνω). Ίσως από κάποιες αποδείξεις που δεν έκοψαν.

    Αν εφαρμοστούν άκαμπτοι και αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα και τιμωρίες, αυτά τα ιατρεία θα κλείσουν και αυτοί οι επιστήμονες θα αναζητήσουν τη τύχη τους αλλού.
    Τελικά τα έσοδα του δημοσίου θα μειωθούν από τη συρρίκνωση της φορολογικής βάσης, όπως π.χ. με την αύξηση τους συρρικνώθηκαν τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, αφού οι πολίτες δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και απλά πήγαν και κατέθεσαν τις πινακίδες τους.

    Αυτοί που τα σκέφτονται αυτά τα "μέτρα" απλά ... δεν καταλαβαίνουν.

    Πρέπει πρώτα να σκέφτεσαι την ευημερία των πολιτών σου. Αυτοί είναι το κράτος.
    Γι' αυτούς πρέπει να νοιάζεσαι. Κι όχι για κάποιους αριθμούς που "περήφανα" θα επιδείξεις στα ξλενα αφεντικά σου.

    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή