Συντάκτης: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus
Παρά την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του ποσού για όλους τους χρόνιους ασθενείς, διαβητικοί χρεώθηκαν κανονικά.
Έκπληκτοι έμειναν πολλοί διαβητικοί, όταν πηγαίνοντας στο ταμείο για να πληρώσουν την προβλεπόμενη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για την πάθησή τους, διαπίστωσαν ότι τους επιβλήθηκε «καπέλο» 1ός ευρώ στη συνταγή.
Το εν λόγω «χαράτσι» επιβλήθηκε το 2014 ως έκτακτο μέτρο στην Υγεία, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργούσε με το που θα «έπαιρνε» τις εκλογές. Τελικά, η δέσμευση υλοποιήθηκε μερικώς και με καθυστέρηση 3 ετών, αφού πρόσφατα η κυβέρνηση απάλλαξε τους χρόνιους πάσχοντες από την εν λόγω επιβάρυνση. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργήθηκε αναστάτωση όταν άρχισαν να καταφθάνουν καταγγελίες ατόμων με διαβήτη για τη χρέωσή τους. Κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να έχει συμβεί και σε άλλους χρόνιους ασθενείς, οι οποίοι δεν το δημοσιοποίησαν.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε διάβημα στον ΕΟΠΥΥ από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε η Ομοσπονδία από το Τμήμα Σχεδιασμού, Παρακολούθησης Χορήγησης Θεραπευτικών Μέσων & Αξιοποίησης Ελέγχων της αρμόδιας δ/νσης, δεν υφίσταται διάκριση σε βάρος των διαβητικών κατά την εφαρμογή του νόμου. Υποστηρίχθηκε, παράλληλα, ότι το σφάλμα είναι των γιατρών οι οποίοι κατά τη συνταγογράφηση επιλέγουν μηδενική συμμετοχή στο φάρμακο.
Αν και είναι σαφές ότι η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται λανθασμένα σε αρκετές περιπτώσεις συνταγογράφησης φαρμάκων για το διαβήτη (και ίσως και για άλλες χρόνιες παθήσεις), ο ΕΟΠΥΥ δεν εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο. Συμβούλεψε, ωστόσο, τους ασθενείς να επισημαίνουν στο γιατρό ότι θα πρέπει να επιλέγει τη μηδενική συμμετοχή σε ολόκληρη τη συνταγή, προκειμένου να μην εμφανίζεται η συμμετοχή του 1ός ευρώ κατά την εκτέλεσή της στο φαρμακείο.
Τα άτομα που ζουν με το διαβήτη, ενώ απαλλάχθηκαν από το «χαράτσι» αυτό, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με μια σειρά άλλες παράλογες χρεώσεις. Η εμμονή στη συμμετοχή 10% στα φάρμακα και την ινσουλίνη για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με Διαβήτη τύπου 2, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για το Διαβήτη Κύησης και το Διαβήτη μετά από παγκρεατεκτομή, είναι χαρακτηριστική.
Ταυτόχρονα, όλοι οι διαβητικοί συνεχίζουν να επιβαρύνονται με συμμετοχή 25% για τα φάρμακα των επιπλοκών της νόσου, όπως διαβητικό πόδι, οφθαλμολογικά και νεφρολογικά προβλήματα, μεταξύ άλλων.
Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αποδεικνύει, ωστόσο, ότι η μείωση της συμμετοχής που καταβάλουν οι χρόνια πάσχοντες στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί να επιφέρει σημαντικά κλινικά οφέλη με τη συμμόρφωση των ασθενών, ενώ αποτελεί μια επένδυση για το Σύστημα Υγείας. Ειδικότερα, έχει υπολογιστεί ότι η εξοικονόμηση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 123%, καθώς αποφεύγονται οι επιπλοκές της πάθησης, οι οποίες έχουν πολλαπλάσια επιβάρυνση για το σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά:
μηδενική συμμετοχή για τα φάρμακα της κύριας πάθησης,
μειωμένη συμμετοχή για τα φάρμακα των επιπλοκών που απορρέουν από αυτήν, τόσο σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όσο και σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου