Ήταν όλα προαποφασισμένα από το ΚΕΣΥ και τον πρόεδρό του καταγγέλλουν οι Γενικοί Γιατροί.
Βαριές κατηγορίες σε βάρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και του προέδρου του Κ. Μάρκου, εξαπολύει η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, για τις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση που σχετίζονται με τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ορμώμενος από μία επιστολή του Κ. Μάρκου προς το ΔΣ της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, το 2016, οι Γενικοί Γιατροί αμφισβητούν πως όσα ακολούθησαν για την εξειδίκευση στο Διαβήτη έγιναν προς όφελος των ασθενών. Υποστηρίζουν, αντίθετα, πως οι θεσμικές αυτές αλλαγές περιορίζουν τα δικαιώματα συνταγογράφησης των σύγχρονων θεραπειών σε λίγους γιατρούς, αυξάνοντας τελικά τις ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στις προωθημένες θεραπείες – ειδικά για τους ασθενέστερους και για τους ασθενείς της επαρχίας.
Διαβάστε ολόκληρη την παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΕΛΕΓΕΙΑ, Ευάγγελου Φραγκούλη, για το θέμα:
Σήμερα στα χέρια Γενικών Γιατρών έφτασε επιστολή του καθηγητή ενδοκρινολογίας και Προέδρου του ΚΕΣΥ κ . Μάρκου από τις 18/1/2016 προς το Δ.Σ. της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, στην οποία προαναγγέλονται όλα σχεδόν όσα ακολούθησαν σε σχέση με την εξειδίκευση στο ΣΔ, καθώς και στην οποία διαφαίνεται που τελικά αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν… Κι ας βεβαιώνει το Υπουργείο Υγείας με δελτίο τύπου για το αντίθετο…
Ο κ. Μάρκου στον επίλογο της επιστολής του, καταλήγει στην ουσία του θέματος, το δικαίωμα συνταγογράφησης θεραπευτικών αγωγών για το ΣΔ από τους γιατρούς που εμπλέκονται στη διαχείριση του ΣΔ. Εύλογα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις θέσεις που εκφράζει… «δεν μπορεί ένας Γενικός Γιατρός ή ένας απλός Παθολόγος να συνταγογραφεί αρχική θεραπεία σε ΣΔ τύπου 2 πανάκριβους αναστολείς των DDP4»…
Γιατί μπορεί ο εξειδικευμένος στο ΣΔ παθολόγος ή ο ενδοκρινολόγος; Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την ορθή θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς με ΣΔ, αλλάζουν με βάση την ειδικότητα του θεράποντα γιατρού;
«Μπορούμε να συζητήσουμε πρωτοβουλίες για θεσμοθέτηση διαστρωμάτωσης της συνταγογραφίας μεταξύ ενδοκρινολόγων – εξειδικευμένων παθολόγων και παθολόγων – Γενικών Γιατρών… Η θεσμοθέτηση αυτή θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς και παράλληλα θα έχει οικονομικά οφέλη»…
Για ποιον θα είναι τα οικονομικά οφέλη δεν μας διευκρινίζει. Για τους ελάχιστους εξειδικευμένους παθολόγους και τους ενδοκρινολόγους, εις βάρος όλων των υπόλοιπων γιατρών που διαχειρίζονται ασθενείς με ΣΔ και που ξαφνικά θα στερηθούν τα κατά τεκμήριο πιο εξελιγμένα, και συχνά με τις λιγότερες παρενέργειες όπλα κατά του Διαβήτη από την φαρέτρα τους;
Πώς ακριβώς θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες για τους ασθενείς; Αυξάνοντας τις ήδη σημαντικές ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στις προωθημένες θεραπείες, ειδικά για τους ασθενέστερους και για τους ασθενείς της επαρχίας, καθώς κάποιος θα μπορεί να λάβει πλέον μόνο μέσα από επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο ή εξειδικευμένο παθολόγο στο ΣΔ, με κόστος χρόνου -μακρά αναμονή σε δημόσιο Διαβητολογικό κέντρο ή με κόστος χρήματος- πληρώνοντας αδρά ιδιώτες εξειδικευμένους…
«Οι όροι για την ενδοκρινολογική κοινότητα» απασχολούν πολύ τον κ. Μάρκου… Κύριε Μάρκου διαλέξτε με ποιο καπέλο διαχειρίζεστε τα κρίσιμα θέματα της δημόσιας υγείας, που κάποιοι σας ανέθεσαν… Με αυτό του Πρόεδρου του ΚΕΣΥ ή του καθηγητή της ενδοκρινολογίας;
«Είναι πολλά τα λεφτά,Άρη»
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου έλεγε και ο Σπύρος Καλογηρου...
Ποιοι θα πάνε ταξιδάκια,
Οικογενειακές διακοπές,
Παροχές σε διαφορα ειδη,συσκευές,κτλ...