Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ήρθε η ανάπτυξη! Θα κλείσουν 7 στις 10 ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες

 


Την αδυναμία του κλάδου να πληρώσει τις υποχρεωτικές επιστροφές (Clawback ) εκφράζουν με μια φωνή τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας( ΠΕΦ).

Μπορεί η χώρα να έχει βγει από τα μνημόνια και άπαντες να διαλαλούν ότι… «ήρθε η ανάπτυξη» αλλά οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες που αποτελούν τον σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα, από τους τελευταίους που έχουν απομείνει στην χώρα, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Ο λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια η άμεση και έμμεση φορολογία, που φτάνει στο 70% του τζίρου τους έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα διορθωτικά μέτρα αναμένεται το νέο έτος εφτά στις δέκα ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες να κατεβάσουν ρολά.


Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της ΠΕΦ η άμεση και έμμεση φορολογία των φαρμακευτικών παραγωγικών επιχειρήσεων φτάνει στο 70% του τζίρου τους. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά. Αυτό δεν αντέχεται ειδικά από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που έχουν υψηλά λειτουργικά κόστη. Αυτό είναι 4 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι πουθενά στον κόσμο τα γενόσημα και οικονομικά φάρμακα δεν πληρώνουν clawback. Αυτό συμβαίνει γιατί παράγουν μόνο εξοικονομήσεις για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας.

Συνέπεια της κατάστασης αυτής θα είναι τουλάχιστον 600 κωδικοί παλιών οικονομικών ελληνικών φαρμάκων, με τιμές κάτω των 5 ευρώ, αναμένεται να έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας στο αμέσως προσεχές διάστημα λόγω των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών.

Την ίδια στιγμή 700 φάρμακα αναμένεται να μπουν στην αρνητική λίστα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Καταλήγοντας ο κ. Τρύφων υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως: “η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει πάνω από 30 ελληνικές παραγωγικές μονάδες, χιλιάδες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και εξαγωγές. Και το κυριότερο: προσφέρουμε στον Έλληνα ασθενή ποιοτικό φάρμακο, απόλυτα ελεγμένο και πολύ οικονομικότερο από το αντίστοιχο εισαγόμενο. Όλο αυτό κινδυνεύει με αφανισμό! Με στοιχεία και αριθμούς, ζητάμε μια τριετή συμφωνία με την κυβέρνηση και τους θεσμούς η οποία θα σταματήσει πλέον αυτό το μοντέλο χρεωκοπίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που στερεί τον Έλληνα ασθενή από ποιοτικό οικονομικό φάρμακο. Ας χρησιμοποιήσει επιτέλους η χώρα μας ότι παράγει!”

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος Δ.Σ. της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ ο οποίος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως “ο λογαριασμός θα πάει πάλι στις επιχειρήσεις με 1,4 δισ. rebate και clawback και στους πολίτες με τη συμμετοχή. Ο δικαιότερος επιμερισμός μπορεί να επιτευχθεί με την κατανομή του 1,945 δισ. ευρώ σε τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς: μία κατηγορία για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους του Ν. 3816, μία για την εντός προστασίας αγορά (on-patent) και μία για τα off-patent και τα γενόσημα μαζί. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει το πρόβλημα και θα δώσει άμεσα λύση αλλιώς θα είναι εμπαιγμός”.

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΕΦ κ. Δημήτρης Δέμος δήλωσε χαρακτηριστικά πως “έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Τα μνημόνια είχαν 2 στόχους: Την μείωση της δαπάνης στο 1,945 δις ευρώ και την αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων στο 50% της αγοράς. Κανένας δεν ασχολήθηκε ποτέ με την διείσδυση των γενοσήμων. Κανένας δεν ασχολήθηκε με την ορθολογική χρήση των φαρμάκων και την σωστή κατανομή της δαπάνης. Ας γίνει επιτέλους μία αξιολόγηση της κατανάλωσης των νέων ακριβών φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Κάθε χρόνο τα νέα ακριβά φάρμακα φορτώνουν το σύστημα υγείας με 100 εκατ. ευρώκαι εν τέλει αυτό το κόστος το πληρώνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Επίσης, το νοσοκομειακό clawback είναι μία ελληνική πατέντα, δεν υφίσταται πουθενά στην Ευρώπη. Αν δεν βρεθεί μία λύση, τότε το μέλλον δεν θα είναι ευοίωνο”.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΦ και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχουμε αναγκαστεί να αποσύρουμε φάρμακα τα οποία υποκαθίστανται με άλλα νεότερα, εισαγόμενα και ακριβότερα φάρμακα. Είμαστε σε οριακό σημείο και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για τη δίκαιη κατανομή της υπέρβασης δαπάνης. Δεν ζητάμε χαριστική ρύθμιση, ζητάμε λογική και δίκαιη αντιμετώπιση. Τελειώσανε τα μνημόνια και περιμέναμε να αλλάξει η πολιτική φαρμάκου. Αντιθέτως, η δαπάνη αυξήθηκε και τα clawback επεκτάθηκαν μέχρι το 2022”.

Ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Κωλέτης υποστήριξε πως όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επιμένουμε και επενδύουμε στην χώρα παρά τορευστό οικονομικό κλίμα. Το ελληνικό φάρμακο που παράγουμε είναι ένα κρίσιμος παράγοντας για το σύστημα υγείας και αποτελεί το βασικό κορμό μιας ολοκληρωμένης και προσιτής φαρμακευτική φροντίδα για τους ασθενείς.

1 σχόλιο: