Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

«Γολγοθάς» και το 2019

❱❱ Αδύνατη η αναβάθμιση των υπηρεσιών στα νοσοκομεία λόγω λιτού προϋπολογισμού


Αλλη μια δύσκολη χρονιά περιμένει τους ασθενείς, αλλά και τους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας, αφού και φέτος ο Κρατικός Προϋπολογισμός είναι λιτός. 

Αυτό σημαίνει ότι, δυστυχώς, και το 2019 παραμένει περιορισμένη η δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, με συνέπεια οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις να είναι έως τρεις μήνες σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμα, δύο στα 10 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα παραμένουν σταθερά κλειστά, ενώ το ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό θα εξακολουθεί να υποφέρει από το σύνδρομο εξουθένωσης (burnout syndrome).

Επίσης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ, οι διοικήσεις πολλών νοσοκομείων θα αδυνατούν -ακόμα μια χρονιά- να αντικαταστήσουν άμεσα ή να διορθώσουν τις βλάβες στα παλιά μηχανήματα (όπως αξονικοί τομογράφοι), που θα συνεχίσουν να βγαίνουν εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας, επιτείνοντας έτσι την ταλαιπωρία των ασθενών, που θα συνεχίσουν να συρρέουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα νοσοκομεία, γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) παραμένει... άπιαστο όνειρο.

Επειδή, λοιπόν, όλα ξεκινούν από το χρήμα, δυστυχώς και φέτος ο Κρατικός Προϋπολογισμός για την Υγεία είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως εξηγεί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Συγκεκριμένα, αγγίζει το πολύ χαμηλό -έως επικίνδυνο- 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στο 7% και τα όρια ασφαλείας κάθε συστήματος Υγείας βρίσκονται στο 6%.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για το 2019 είναι 3,139 δισ. ευρώ, από 2,897 δισ. το 2018. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι στα 60.000.000 ευρώ - πολύ μικρές για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων δομών Υγείας. Για τα νοσοκομεία θα διατεθούν το 2019 1.154 δισ. ευρώ, από 1,219 δισ. ευρώ το 2018. Η κρατική χρηματοδότηση για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη (ΠΦΥ) ενισχύεται με 35.000.000 ευρώ, πλην όμως μειώνεται κατά 65.000.000 ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ δεν προβλέπονται κονδύλια για νέες προσλήψεις, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που πρόσφατα έφερε στη δημοσιότητα ο ΠΙΣ.

Η κρατική χρηματοδότηση

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εγγράφεται στον προϋπολογισμό χρηματοδότηση από την Κοινωνική Ασφάλιση ύψους 14.000.000 ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα 100.000.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 6,183 δισ. ευρώ. Για τις δαπάνες ιατρικών επισκέψεων των ασθενών ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 75.000.000 ευρώ, για τις δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια το ασφαλιστικό ταμείο θα δώσει 302.000.000 ευρώ, ενώ ο «κουμπαράς» για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι 2,2 δισ. ευρώ.

Με απλά λόγια, τη νέα χρονιά οι ασθενείς θα εξακολουθούν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το γενικό συμπέρασμα του προϋπολογισμού Υγείας σηματοδοτεί τη διατήρηση αυξημένων δαπανών ιδιωτικής περίθαλψης, με αναλογία δημόσιων προς ιδιωτικές δαπάνες 60% προς 40%.

«Η επιβάρυνση των πολιτών για την υγεία τους εξακολουθεί να είναι μεγάλη, στερεί από πολλούς πολίτες φάρμακα και εξετάσεις, με τελικό αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της υγείας τους και το μεγάλο κοινωνικό κόστος το οποίο επιφέρει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και συνεχίζει:

«Πρέπει, επιτέλους, στον τομέα της οικονομίας, όπου τα επόμενα χρόνια η ζωή προβλέπεται να είναι δύσκολη, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεννοηθούν, προκειμένου να μη βιώσουμε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας, μετανάστευση του πλέον αξιόμαχου προσωπικού και ελάττωση των επενδύσεων που φέρνουν νέες δουλειές για τους εργαζομένους, με ανάπτυξη και προοπτική για τη χώρα.Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην υγεία του ελληνικού λαού και τους λειτουργούς της Υγείας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου