Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Διευθυντές ΕΣΥ και πολλοί άλλοι θα συμπληρώσουν Πόθεν Έσχες τριών ετών



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Από την 18η Φεβρουαρίου 2019 έως την 31η Μαρτίου 2019 θα πραγματοποιηθούν τελικά οι υποβολές των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) των ετών 2016, 2017 και 2018, με την επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Πόθεν Έσχες.

Υπόχρεοι για την υποβολή του Πόθεν Έσχες είναι πολιτικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ορισμένοι δημόσιοι λειτουργοί, δημοσιογράφοι, πρόεδροι και διοικητές τραπεζών έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν κάθε χρόνο τη Δήλωση Πόθεν Έσχες και τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων του ν.3213/2003. Μεταξύ αυτών είναι και κάποιοι γιατροί του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας.

Από φέτος, στην ετήσια δήλωσή τους οι υπόχρεοι δηλώνουν μόνον τις μεταβολές που επήλθαν στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το χρονικό διάστημα που αφορά η δήλωση.

Ποιοι γιατροί ΕΣΥ έχουν υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πόθεν Έσχες;

Οι Διευθυντές και Συντονιστές Διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στα στρατιωτικά νοσοκομεία, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια, καθώς και στο Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας έχουν υποχρέωση να υποβάλουν κάθε χρόνο δήλωση πόθεν έσχες. Ανάλογη δήλωση έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν όσοι συμμετέχουν σε επιτροπές προμηθειών. Η αρχική δήλωση των νεοδιορισθέντων υποβάλλεται μέσα σε 90 ημέρες από τον διορισμό τους.

Ποινικές κυρώσεις και χρηματικές ποινές

Επισημαίνεται ότι στους υπόχρεους υποβολής ΔΠΚ και ΔΟΣ, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για τη μη υποβολή, ή υποβολή ανακριβών, ή ελλιπών δηλώσεων. Για την εκπρόθεσμη υποβολή προβλέπεται πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους από 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα τις ημέρες καθυστέρησης και το αρμόδιο όργανο ελέγχου.

Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο 60 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής (αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

Αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ ως 500.000 ευρώ.

Πλέον ποινικές ευθύνες υπέχουν και οι σύζυγοι που παραλείπουν την κατάθεση της δήλωσης πόθεν έσχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου