Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

ΜΕΘ: Τι αλλάζει στις εντατικές μονάδες



Παναγιώτα Καρλατήρα - ygeiamou.gr

Από τις χειρόγραφες λίστες αναμονής οι ασθενείς πλέον θα βρίσκουν κρεβάτι με ένα κλικ χάρη στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Σε νέα εποχή εισέρχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ένα από τα πιο νευραλγικά και κρίσιμα πεδία του ΕΣΥ: από τις χειρόγραφες λίστες αναμονής ασθενών και δήλωσης των κενών κρεβατιών στις ΜΕΘ που τηρεί σήμερα το ΕΚΑΒ, οι ΜΕΘ ετοιμάζονται για την μετάβασή τους στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και την εποχή της ηλεκτρονικής αποτύπωσης ασθενών και κλινών, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, η οποία ανέλαβε να σχεδιάσει το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ΜΕΘ στο ΕΣΥ πάνω στην πεπατημένη του συστήματος για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Εάν δεν υπάρξει απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η εκκίνηση για την ηλεκτρονική εποχή των ΜΕΘ θα δοθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Το ΕΚΕΠΥ θα διαχειρίζεται τις 231 κλίνες ΜΕΘ που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής (ανεπτυγμένες με εξοπλισμό αλλά χωρίς προσωπικό για να τις λειτουργήσει υπάρχουν άλλες 25).

Συγκεκριμένα, θα συγκεντρώνει σε ειδική ηλεκτρονική βάση τα δεδομένα για τους ασθενείς και τις διαθέσιμες κλίνες με τα οποία θα το τροφοδοτούν αδιαλλείπτως οι γιατροί που θα ορίσει κάθε ΜΕΘ. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την υλοποίηση αυτής της εφαρμογής εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα επιτευχθεί μέσω αυτής καλύτερη διαχείριση των κρεβατιών ΜΕΘ, με ωφελούμενους τους ασθενείς που χρειάζονται τις Εντατικές.

Πώς γίνεται σήμερα η διαχείριση των ΜΕΘ 

Σήμερα την περίφημη λίστα των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ – και η οποία αριθμεί δυστυχώς συχνά δυο τρεις δεκάδες ανθρώπους- τη διατηρεί το ΕΚΑΒ.
Το Κέντρο καταγράφει τους ασθενείς και το ιατρικό ιστορικό τους όπως τους δηλώνουν τηλεφωνικά οι γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, σε άλλη λίστα καταγράφει τα άδεια, διαθέσιμα κρεββάτια Εντατικής όπως τα δηλώνουν οι αρμόδιοι κάθε ΜΕΘ ή όπως τα αναζητούν τηλεφωνικά οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ.

Αυτό γίνεται δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα, ενώ η ενημέρωση μπορεί να γίνει και εκτός προγράμματος όταν δηλώνονται κλίνες που αδειάζουν εκτάκτως, δηλαδή λόγω θανάτου ασθενών.

Η ηλεκτρονική εποχή των ΜΕΘ 

Με την ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα, θα υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο (real time) για τα διαθέσιμα κρεβάτια των Εντατικών.
Οι γιατροί που θα ορίζονται ως χρήστες της εφαρμογής από τον διευθυντή της κάθε ΜΕΘ και θα έχουν κωδικούς πρόσβασης σε αυτήν, θα την τροφοδοτούν με τα δεδομένα της Μονάδας τους. Θα δίνουν δηλαδή τα στοιχεία για τους ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ με βάση τις ιατρικές εκτιμήσεις, καθώς και για τις κενές κλίνες καθε Εντατικής, συμπεριλαμβανομένης και της εσωτερικής διακίνησης ασθενών που γίνεται στα νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ.

Αντιστοίχως, στο ΕΚΕΠΥ την εφαρμογή θα «τρέχουν» περίπου δέκα γιατροί από τις ΜΕΘ του λεκανοπεδίου -οι οποίοι θα κάνουν μία εκ των εφημεριών τους στο ΕΚΕΠΥ σε κυκλικό σχήμα.

Ο έλεγχος των ΜΕΘ 

Το ΕΚΕΠΥ θεωρητικά έχει σήμερα ελεγκτικό ρόλο στις ΜΕΘ, μπορεί δηλαδή να διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο για τις διαθέσιμες κλίνες, ωστόσο στην πράξη αυτό ουδέποτε γίνεται.

Όμως, αυτός ο ελεγκτικός ρόλος του ΕΚΕΠΥ είναι ακόμη πιο ενισχυμένος στο νέο σύστημα. Οπως ορίζεται, το ΕΚΕΠΥ ως προϊσταμένη υπηρεσία μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο στις ΜΕΘ για την ορθότητα των δηλωθέντων στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Να ελέγξει δηλαδή αν όντως τα κενά κρεβάτια είναι αυτά που δόθηκαν στο σύστημα.

Μάλιστα, προβλέπεται ειδική Επιτροπή Ελέγχου, τα μέλη της οποίας θα οριστούν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη.

Ουσιαστικά η Επιτροπή Ελέγχου θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει αν αυτά που δηλώνονται σε πραγματικό χρόνο είναι και αυτά που πράγματι ισχύουν στον ίδιο χρόνο, αλλά μόνο σε ό, τι αφορά τον αριθμό των κλινών ή τον αριθμό των ασθενών.
Το επόμενο βήμα – που πάντως προσδιορίζεται ως αρκετά μακρινό από τους επιστήμονες του συναφούς πεδίου- είναι να αποτυπωθούν και τα κριτήρια εισαγωγής των περιστατικών στις ΜΕΘ όπως και τα κριτήρια παραμονής σε αυτές. Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και από την Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) να επεξεργαστούν τα κριτήρια και να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης που θα οδηγεί στις ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου