Το 3ο κύμα της πανδημίας απαιτεί επιθετικό εμβολιασμό, καθώς μετά την ηλικία των 50 ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 30 φορές – Οι φαρμακευτικές αυξάνουν την παραγωγική τους δυνατότητα και μελετούν και επικαιροποίηση του εμβολίου για τις μεταλλάξεις
Άννα Παπαδομαρκάκη - in.gr
Εμβολιασμό όλων των ευπαθών ομάδων πληθυσμού ως το καλοκαίρι, καθώς θα αυξάνονται σταδιακά τα διαθέσιμα εμβόλια τους αμέσως επόμενους μήνες, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας 60 ετών και πάνω, οι οποίοι πλησιάζουν τα 2 εκ. άτομα περίπου, αλλά και των ασθενών υψηλού κινδύνου που υπολογίζονται σε 300.000 περίπου, αλλά και των ασθενών αυξημένου κινδύνου που φτάνουν περίπου το 1,5 εκατ. πληθυσμού.
Με την επίτευξη του στόχου αυτού, θα μπορέσει να αποτραπεί περίπου το 75% των νοσηλειών στις ΜΕΘ και το 90% θανάτων. Η χώρα θα «γυρίσει σελίδα» και δεν θα υπάρχει πλέον ο κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας σε βαθμό που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού.
Τα στοιχεία αυτά επισημάνθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Μιλώντας στην εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε πως σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού, αναμένεται να παίξουν τα νέα εμβόλια που θα μπουν στην αγορά, όπως αυτό της Johnson & Johnson της Curevac και της Novavax, στο πλαίσιο της κεντρικής συμφωνίας των εταιριών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της Pfizer μέσω της νέας παραγωγικής μονάδας που τέθηκε σε λειτουργία στη Γερμανία, εξομαλύνοντας την υστέρηση που έχει παρατηρηθεί από τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneka.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι παρόλα αυτά, παραμένει άγνωστο αν με τους εμβολιασμούς θα τελειώσει η πανδημία ή θα χρειαστεί το εμβόλιο να γίνει εποχικό. Διευκρίνισε ότι βάσει των συμβολαίων προαγοράς, προβλέπεται η προμήθεια αυξημένου αριθμού δόσεων εμβολίων προκειμένου να αντισταθμιστούν προβλήματα στην ανάπτυξη των εμβολίων και καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες παραδόσεις.
O ίδιος διευκρίνισε πως το επιχειρησιακό σκέλος είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, καθώς πρόκειται για διαφορετικά εμβόλια, με διαφορετικές συνθήκες παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης. Με την αύξηση των διαθέσιμων δόσεων, αναμένεται να ενεργοποιηθούν νέες γραμμές εμβολιασμού που θα ξεπεράσουν τις 1.000, και εφόσον οι φαρμακευτικές τηρήσουν τον προγραμματισμό, ως το καλοκαίρι σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, ώστε να καλυφθεί το κρίσιμο «τείχος ανοσίας», κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.
Επιθετικός και άμεσος εμβολιασμός
Στην ίδια εκδήλωση, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, υπάρχουν υπό ανάπτυξη 300 πειραματικά εμβόλια και 12 που χρησιμοποιούνται ήδη με επείγουσα έγκριση. Οι φαρμακευτικές προγραμματίζουν τη διάθεση 14 δισ. δόσεων εμβολίου διεθνώς, με τις 2,6 δισ. δόσεων να αφορούν την Ευρώπη, ποσότητα από την οποία θα λάβει τα εμβόλιά της και η χώρα μας.
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, ο κ. Γραβάνης, επεσήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων, όμως αντιπαρέβαλε τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της γρίπης που κυμαίνονται μεταξύ 40-60%. Εξήγησε έτσι, ότι και πάλι δεν επηρεάζονται τα εμβολιαστικά προγράμματα, δεδομένου ότι με τα εμβόλια ανακόπτεται και η μετάδοση του ιού, αλλά και το ιικό φορτίο. Έτσι περιορίζεται η δυνατότητα μετάδοσης από όσους εμβολιασθέντες προσβληθούν τελικά. Οι ίδιοι μάλιστα θα ασθενήσουν ήπια, διότι έχει σημασία και η ποσότητα του ιού στον οργανισμό μας.
Σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις του ιού και την προσαρμογή των εμβολίων, ο κ. Γραβάνης υπογράμμισε ότι οι φαρμακευτικές προετοιμάζονται ήδη για την επικαιροποίησή του. Με τις νέες τεχνολογίες αυτό απαιτεί μόνο κάποιες ώρες.
Ενόψει 3ου κύματος όμως, συνέστησε ταχύτατο και επιθετικό εμβολιασμό με όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο.
Ο κίνδυνος αυξάνεται μετά τα 50
Ο ομ. Καθ. Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στις ομάδες προτεραιότητας στον εμβολιασμό, ευχόμενος να υπήρχε αφθονία εμβολίων για να μην υπάρχει ανάγκη ορισμού των πιο ευπαθών ομάδων.
Εξήγησε όμως ότι η θνησιμότητα από τον ιό αυξάνεται κατά 2,5-3% ανά δεκαετία, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατακόρυφα από την ηλικία των 50 ετών και πάνω. Μάλιστα ο κίνδυνος είναι 30 φορές μεγαλύτερος στην ομάδα 50-64 ετών και 600 φορές μεγαλύτερος στις ηλικίες πάνω από 85 ετών.
Εκτίμησε ότι με τους εμβολιασμούς θα μπορέσει να αποτραπεί το 75% της νοσηλείας σε ΜΕΘ και το 90% των θανάτων. Σημείωσε ότι βάσει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στους ασθενείς σοβαρών παθήσεων, οι υψηλού κινδύνου ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα εκτιμώνται σε 300.000 άτομα περίπου, ενώ οι αυξημένου κινδύνου σε 1,5 εκ. πληθυσμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου