Πιστοποιητικά με ημερομηνία λήξης σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική
Σοφία Χρήστου - in,gr
Αυτή φαίνεται πως θα είναι η νέα πραγματικότητα από το 2022, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες βάζουν ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους.
Πιστοποιητικά εμβολιασμού μόνο με τρίτη δόση – Άνοιξε η συζήτηση στην Ελλάδα
Το ζήτημα έχει ανοίξει επίσημα και στη χώρα μας με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να αναφέρει χτες πως η υποχρεωτική τρίτη δόση είναι μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την πλευρά της η επιστημονική κοινότητα τονίζει όλο και περισσότερο πως μετά την προέλευση των έξι μηνών από την τελευταία δόση υπάρχει μία εξασθένηση της ανοσίας, η οποία με την παρέλευση του χρόνου μεγαλώνει.
Ήδη χτες ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιορκίνης, μίλησε για τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την διάρκεια της ανοσίας από τον πλήρη εμβολιασμό που έρχονται από το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως τα δεδομένα δείχνουν μία μέτρια ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ εξασθένηση που επιπεδώνεται γύρω στους 5 με 6 μήνες μετά. Η εξασθένηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα γύρω στις 2 φορές περισσότερες σοβαρές μολύνσεις σε αυτούς που έκαναν το εμβόλιο 6 μήνες πίσω σε σχέση με αυτούς που το έκαναν πριν από 1 με 2 μήνες και εξήγησε πως πρακτικά το εμβόλιο από 95% αποτελεσματικότητα για σοβαρή νόσο «πέφτει» σε 90% αποτελεσματικότητα.
Την ώρα λοιπόν που οι επιστήμονες τονίζουν την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, οι κυβερνήσεις προχωρούν στην αυστηροποίηση αυτού του πλαισίου προκειμένου να μην φουντώσει ξανά η πανδημία στο εσωτερικό.
Πιστοποιητικά με ημερομηνία λήξης σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική
Το πρώτο βήμα έγινε με την πολιτική της «ημερομηνίας λήξης» στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, την οποία ήδη εφαρμόζουν διάφορες ευρωπαϊκές και μη χώρες.
Συγκεκριμένα, η Κροατία έγινε τον Ιούλιο η πρώτη χώρα που όρισε μέγιστη περίοδο ισχύος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
«Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες και άλλοι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό ότι έχουν λάβει δύο δόσεις από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya, Sinopharm) όχι παλαιότερη των 365 ημερών ή πιστοποιητικό ότι έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου εάν το εμβόλιο χορηγηθεί σε μία δόση (Janssen/Johnson&Johnson) όχι μεγαλύτερη από 365 ημέρες», αναφέρει ο ιστότοπος της κροατικής κυβέρνησης.
Τον Αύγουστο, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι το πιστοποιητικό εμβολίου της έχει επίσης ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.
Από την πλευρά της η Ελβετία άνοιξε τον περασμένο μήνα τα σύνορά της σε πλήρως εμβολιασμένους αμερικάνους τουρίστες, ωστόσο και αυτοί έβαλαν το όριο των 12 μηνών.
Την ίδια ώρα καθώς η Ασία έχει αρχίσει να ανοίγει τον τουρισμό της, το Βιετνάμ είναι ένας από τους πολλούς προορισμούς που υιοθετούν μια αργή και προσεκτική προσέγγιση.
Σύμφωνα με το Forbes, τον επόμενο μήνα, η χώρα θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει την είσοδο σε περιορισμένο αριθμό πλήρως εμβολιασμένων τουριστών είσοδο στο νησί Phu Quoc, γνωστό για τις ειδυλλιακές παραλίες με λευκή άμμο. Ωστόσο και εδώ υπάρχει μία προϋπόθεση: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους δεν θα γίνεται δεκτό αν έχουν παρέλθει 12 μήνες από την πρώτη δόση.
Η Ευρώπη ξανά στα βήματα του Ισραήλ
Το Ισραήλ ωστόσο έχει εφαρμόσει μία πιο επιθετική πολιτική από τις παραπάνω χώρες, καθώς δεν δίνει το περιθώριο των 12 μηνών, αλλά των έξι.
Μάλιστα δεν απευθύνεται μόνο σε τουρίστες, αλλά και στους πολίτες του, οι οποίοι πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικό χώρο και κατ΄επέκταση να μην έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από την τελευταία δόση.
Ενισχυτικές δόσεις για ταξίδια το 2022
Το ίδιο μοντέλο λοιπόν έχει αρχίσει να συζητείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι συζητήσεις μάλιστα είναι πολύ πιθανό να ενταθούν τον Δεκέμβριο και το ζήτημα της ημερομηνίας λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού να πέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.
Σε περίπτωση δηλαδή που ακολουθηθεί το «μοντέλο Ισραήλ» πρακτικά αυτό θα σημαίνει πως δεν θα επιτρέπονται τα ταξίδια σε όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, καθώς δεν θα έχουν ανανεωμένο πιστοποιητικό.
Τρίτη δόση: Ναι μεν, αλλά
Μία τέτοια απότομη στροφή πάντως ενδεχομένως να φέρει και ορισμένα προβλήματα.
Το Forbes ήδη ανέφερε πως στην Αμερική αρκετοί πολίτες έσπευσαν να κάνουν ενισχυτική δόση νωρίτερα απ΄ότι έπρεπε προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα με τα προγραμματισμένα ταξίδια τους, πράγμα που οι επιστήμονες έχουν τονίσει οτι πρέπει να αποφεύγεται.
«Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει ένα πιθανό μειονέκτημα από τη λήψη αναμνηστικής δόσης πριν από την παρέλευση έξι μηνών. Τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των εμβόλιων πρέπει να τηρούνται ώστε να παρέχουν στους ανθρώπους ισχυρή ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, αντί να κάνετε μια τρίτη λήψη με βάση ένα προγραμματισμένο ταξίδι, είναι πιο λογικό να τηρείτε τον βέλτιστο συγχρονισμό για μια ενισχυτική δόση», αναφέρουν οι οδηγίες του αντίστοιχου ΕΟΔΥ στις ΗΠΑ.
Τέλος σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση μίας επιστημονικής ομάδας στο εβδομαδιαίο ιατρικό περιοδικό The Lancet, μεγάλη μερίδα ειδικών θεωρεί πως οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν μία επιθετική πολιτική όσον αφορά την τρίτη δόση.
Ναι στην ενισχυτική δοση, αλλά δώστε βάση στους ανεμβολίαστους
«Οι πολιτικές για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ήδη εμβολιασμένους πληθυσμούς πρέπει να βασίζονται σε προσεκτική εξέταση των οφελών και των κινδύνων και πρέπει να ενημερώνονται με προσεκτικό, ισορροπημένο και δημόσιο έλεγχο των διαθέσιμων δεδομένων. Με σαφείς ενδείξεις ότι ο πλήρης εμβολιασμός (δηλ. δύο δόσεις) είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικός στην προστασία από σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία – συμπεριλαμβανομένης της πιο μεταδοτικής παραλλαγής δέλτα – οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «ακόμη και αν τελικά μπορεί να επιτευχθεί κάποιο κέρδος από την ενίσχυση, δεν θα υπερτερεί των οφελών από την παροχή αρχικής προστασίας στους μη εμβολιασμένους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου