Ο Σύλλογος καλεί τη Διοικήτρια και τον Υπουργό Υγείας να μην προχωρήσει το σχέδιο συρρίκνωσης των δομών του Οργανισμού.
medlabnews.gr iatrikanea
Ο Μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της Ευρώπης παραμένει 11 χρόνια χωρίς Π.Δ. Οργανισμού. Το ολοκληρωμένο σχέδιο Οργανισμού, που καταρτίστηκε από επιτροπές σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες και εγκρίθηκε το 2017 από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, δεν προωθήθηκε ποτέ προς το Υπουργείο Υγείας, καθώς οι έως τώρα Διοικήσεις του Οργανισμού, θεώρησαν σωστό να κάνουν παρεμβάσεις που ουσιαστικά ακύρωναν τον όλο σχεδιασμό.
Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε τον τελευταίο καιρό με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που αντί να προχωρήσει στην διαβίβαση του ολοκληρωμένου σχεδίου στο Υπουργείο Υγείας, μετά από κατάλληλη επικαιροποίηση του, επιχείρησε την αύξηση των δομών του Οργανισμού στην Κεντρική Υπηρεσία με τη δημιουργία δύο νέων Γενικών Διευθύνσεων, χωρίς να είναι σαφής η αναγκαιότητα τους καθώς ουσιαστικά γίνεται ανακατανομή τμημάτων μεταξύ των Διευθύνσεων. Η σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης της νέας Οργανωτικής δομής, όπου περιλαμβάνονταν 4 Γενικές Διευθύνσεις και το σύνολο των υφιστάμενων Περιφερειακών Διευθύνσεων, δεν έγινε αποδεκτή από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών. Το ΔΣ του Συλλόγου με σχετική επιστολή του είχε επισημάνει τον κίνδυνο αυτής της εξέλιξης προς όλες τις κατευθύνσεις.
Μετά την ανωτέρω εξέλιξη η Διοίκηση του Οργανισμού προσανατολίζεται στην επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που θα εμμένει στις τέσσερεις Γενικές Διευθύνσεις στην Κεντρική Υπηρεσία, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δραστικές περικοπές τμημάτων στις Περιφερειακές Διευθύνεις(ΠΕ.ΔΙ.) του Οργανισμού.
Τα βασικά σημεία περικοπών της υφιστάμενης πρότασης Οργανωτικής δομήςπεριλαμβάνουν:o την μετατροπή πέντε ΠΕ.ΔΙ, με μικρό αριθμό υπαλλήλων, σε αυτοτελή Τμήματα.
o την κατάργηση των τμημάτων Φαρμακευτικής πανελλαδικά.
o τη διατήρηση του σημερινού αριθμού φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και τη
ματαίωση του πλάνου ίδρυσης νέων φαρμακείων ακόμα και σε περιοχές που
οι ανάγκες το απαιτούν.
o τη διατήρηση των τμημάτων γραμματείας μόνο σε μεγάλες ΠΕ.ΔΙ. (Αττική,
Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα και Ιωάννινα).
Εν ολίγοις, προκειμένου να ιδρυθούν 2 νέες Γενικές Διευθύνσεις και τέσσερεις Διευθύνσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού προτείνεται να θυσιαστούν οι ΠΕ.ΔΙ. και να μείνουν ουσιαστικά με δύο τμήματα.
Αναρωτιόμαστε πραγματικά υπάρχει κάποιος στόχος για αυτόν τον Οργανισμό;
Γνωρίζει η Διοίκηση και το Υπουργείο τι πραγματικά θέλουν να κάνουν; Είναι φανερό ότι υπάρχει απουσία οράματος για τον ΕΟΠΥΥ και δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα η θέση του στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Η λογική ότι φτιάχνουμε μια ιστοσελίδα και ότι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται «εξ αποστάσεως», ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, δεν είναι ρεαλιστική. Οι ΠΕ.ΔΙ. του Οργανισμού αποτελούν σημείο που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους στην αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων, καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετικά με την περίθαλψη.
Δεν κατανοούμε το λόγο κατάργησης των Τμημάτων Φαρμακευτικής ειδικά τώρα που ξεκινάει η διαδικασία εκκαθάρισης ιδιωτικών φαρμακείων, στην οποία τα τμήματα αυτά έχουν κομβικό ρόλο σε ένα Οργανισμό που καλείται να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη- που αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού δαπανών.
Υπενθυμίζουμε ότι η διάταξη για ελέγχους στους παρόχους από τις ΠΕ.ΔΙ. του Οργανισμού είναι ανενεργή από το 2016 καθώς δεν υπάρχει η βούληση να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος στις δαπάνες του Οργανισμού. Γενικά με αυτό το σχέδιο ο ΕΟΠΥΥ θα καταλήξει ένα μεγάλο λογιστήριο …. αυτό που απευχόμασταν πάντα. Με το τελευταίο νομοσχέδιο αποκαλύπτεται ότι η κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και η διάταξη δυνητικής ανάθεσης του ελεγκτικού έργου σε ιδιωτικές εταιρείες οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ελέγχου και της εκκαθάρισης. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι όλα αυτά τα δήθεν φιλελεύθερα σχέδια θα οδηγήσουν τελικά σε μείωση των παροχών και σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.
Πάγια θέση του Συλλόγου είναι η ενσωμάτωση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ στον Οργανισμό καθώς θα ενισχύσει τον ελεγκτικό μηχανισμό.
Η απόλυτα επιτυχημένη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του covid-19 μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ «ανταμείβεται» από τη Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας με την επιλογή μη ίδρυσης φαρμακείων ΕΟΠΥΥ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Άλλη μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει σαφής σχεδιασμός για το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων μέσω του ΕΟΠΥΥ.
Εάν αληθεύει το τελευταίο δημοσίευμα περί κατάργησης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία χορηγούν φάρμακα υψηλού κόστους σε ευπαθείς ομάδες ασφαλισμένων χωρίς καμία συμμετοχή, τότε βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της διάλυσης του ΕΟΠΥΥ και της συνεχούς υποβάθμισης της περίθαλψης των ασφαλισμένων του. Υπενθυμίζουμε ότι τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ διασφάλισαν την χορήγηση ακριβών φαρμάκων στους ασφαλισμένους μας σε εποχές σκληρού μνημονίου, διασφαλίζοντας παράλληλα και την εξοικονόμηση στη δαπάνη της φαρμακευτικής περίθαλψης. Η αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ καταδεικνύεται και από το μνημόνιο συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με το ΕΔΟΕΑΠ ώστε να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του με φάρμακα υψηλού κόστους που αδυνατούν να χορηγήσουν τα ιδιωτικά φαρμακεία. Είναι αξιοπερίεργο ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο τη μείωση της δαπάνης των Φαρμάκων Υψηλού κόστους κατά 300 εκ. ευρώ. Πώς άραγε θα επιτευχθεί η μείωση της δαπάνης όταν θα καταργηθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα θα χορηγούνται κατά 30 % ακριβότερα ή μήπως πάλι θα επιβαρυνθούν με αύξηση της συμμετοχής οι ασφαλισμένοι. Ο Ελληνικός λαός δεν είναι πλούσιος όπως πιστεύουν οι κυβερνώντες για να πληρώνει συνέχεια επικίνδυνα πολιτικά πειράματα.
Αναρωτιόμαστε αν η κατάργηση δομών του ΕΟΠΥΥ στην περιφέρεια αποτελεί σαφές μήνυμα της Κυβέρνησης ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της περιφέρειας αλλά πολύ περισσότερο και για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν λόγω αυτής της εξέλιξης. Καταργούνται με αυτό το πλάνο περίπου 130 τμήματα που αντιστοιχούν περίπου σε 450 θέσεις εργασίας στην επαρχεία.
Συμφωνούν, με την υποβάθμιση των δομών του ΕΟΠΥΥ οι Βουλευτές που εκλέγονται στην επαρχεία;
Η πρόθεση συρρίκνωσης των ΠΕ.ΔΙ ελπίζουμε να μην επιφέρει μια επερχόμενη γενική συρρίκνωση και παραχώρηση σημαντικών λειτουργιών του Οργανισμού στους ιδιώτες. Τέτοια σχέδια είχανε εκπονηθεί κατά το παρελθόν και στέφθηκαν με πλήρη αποτυχία.
Καλούμε τη Διοικήτρια και τον Υπουργό Υγείας να μην προχωρήσει το σχέδιο συρρίκνωσης των δομών του Οργανισμού.
Ο ΕΟΠΥΥ όταν ιδρύθηκε είχε βασικό σύνθημα δίπλα στο λογότυπο του «είμαστε πολλοί είμαστε παντού». Δεν θα το αλλάξουμε σε «είμαστε ότι απέμεινε και ότι προλαβαίνουμε να σώσουμε».
Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του ο ΕΟΠΥΥ παραμένει χωρίς Π.Δ. Οργανισμού, με συνέπεια την μη κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, την αδυναμία νέων προσλήψεων και μετακινήσεων προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ μέσω της κινητικότητας.
Αυτό το έλλειμμα χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε δυναμικά και μαζικά.
Είναι βέβαιο ότι οι παλινωδίες θα αφήσουν τον ΕΟΠΥΥ χωρίς Οργανόγραμμα για άλλη μια φορά. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες επανερχόμαστε στην πάγια πρόταση μας: να προχωρήσει άμεσα η Διοίκηση με το Σχέδιο Οργανισμού που είχε κατά το παρελθόν επεξεργαστεί η ορισθείσα επιτροπήκαι το οποίο είχε εγκριθεί το έτος 2017 από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Η εκτεταμένη κατάργηση τμημάτων στην Περιφέρεια προκειμένου να ιδρυθούν νέες Γενικές Διευθύνσεις στο Κέντρο, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στους ασφαλισμένους μας τόσο μέσω της υποβάθμισης της περίθαλψης τους, όσο και με την μείωση των θέσεων εργασίας στην περιφέρεια.
Δεν θα επιτρέψουμε ο ΕΟΠΥΥ να πέσει θύμα επικίνδυνων επιλογών της Διοίκησης και της Πολιτικής Ηγεσίας που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην συρρίκνωση των δομών του. Επιφυλασσόμαστε για κάθε ενέργεια που θα προασπίσει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και τις θέσεις εργασίας των συναδέρφων μας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΠΥΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Κ. ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Π. ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου