Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Προσωπικός γιατρός: Απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο οι γιατροί των Κέντρων Υγείας – Πόσα τους χρωστούν

Προσωπικός γιατρός: Απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο οι γιατροί των Κέντρων Υγείας – Πόσα τους χρωστούν

Προσωπικός γιατρός και υποχρεωτικά και απλήρωτος… Γιατί δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ μέχρι σήμερα οι γιατροί του δημοσίου

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες γιατροί που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα και εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο νέο σύστημα και έγιναν προσωπικοί γιατροί.

Ο «προσωπικός γιατρός» άλλωστε παρουσιάζει ακόμη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα μόνο οι μισοί δικαιούχοι να έχουν εγγραφεί στον νέο θεσμό και οι υπόλοιποι να είναι ακάλυπτοι.

Από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Υγείας επέβαλε στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας αλλά και των ΤΟΜΥ να γίνουν υποχρεωτικά προσωπικοί γιατροί εγγράφοντας έως 2000 πολίτες.

Μάλιστα στο πλαίσιο των κινήτρων προβλέπεται ότι θα αμείβονται ξεχωριστά από το μισθό τους, όχι όμως για το σύνολο των 2000 εγγραφών των πολιτών, αλλά μόνο για όσους εγγράψουν πάνω από τα 1500 άτομα.

Οι περισσότεροι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου έχουν ασφυκτικά γεμάτες τις λίστες τους αφού έχουν φθάσει το όριο των 2000 πολιτών, ενώ τα ραντεβού για εξέταση είναι δυσεύρετα.

Ωστόσο μέχρι σήμερα ουδείς προσωπικός γιατρός του δημοσίου έχει πληρωθεί παρότι οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει να βλέπουν ασθενείς από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τις χειρόγραφες εγγραφές που άρχισαν να κάνουν.

Παρ’ αυτά μέχρι και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 4 μήνες παρότι παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους.

Να υπενθυμιστεί ότι οι εγγραφές για τους πολίτες ξεκίνησαν ψηφιακά από τον Οκτώβριο.

Προσωπικός γιατρός: Γιατί είναι απλήρωτοι μόνο του δημοσίου

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί πληρώνονται κανονικά από τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, σε αντίθεση με αυτούς του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η διαδικασία σκοντάφτει στην αργοπορία διευθέτησης του ζητήματος ανάμεσα στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και την ΗΔΙΚΑ.

Τα κονδύλια με βάση τις ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας, αλλά οι ΥΠΕ και η ΗΔΙΚΑ δεν φαίνεται να εκκαθαρίζουν τις λίστες με τις εγγραφές των γιατρών και τα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν ώστε να καταβληθούν οι αμοιβές στους γιατρούς.

Στο πλαίσιο αυτό οι ΥΠΕ θα έπρεπε να δημιουργήσουν έναν ειδικό λογαριασμό (ΚΑΕ) ώστε να εντάξουν το επιπλέον κονδύλι που τους δόθηκε για το 2022 για να ξεκινήσουν την κατανομή των χρημάτων στους γιατρούς. Μία διαδικασία που ούτως ή άλλως είναι χρονοβόρα.

Ωστόσο μέχρι σήμερα μόνο μία ΥΠΕ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας γι’ αυτό και αναμένεται να πληρώσει τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου στις 9 Φεβρουαρίου, με βάση πηγές του

Σύμφωνα με τη διαδικασία θα πρέπει να γίνει λεπτομερής καταγραφή όλων των εγγραφών των πολιτών που έχουν γίνει στις λίστες των γιατρών, καθώς οι τιμές αποζημίωσης είναι διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία του πολίτη.

Ενδεικτικά ο προσωπικός γιατρός αμείβεται με 20 ευρώ για άτομα έως 49 ετών, ενώ για πολίτες άνω των 70 ετών με 25 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ένας προσωπικός γιατρός που εργάζεται σε Κέντρο Υγείας ή ΤΟΜΥ μπορεί να εισπράξει κοντά 10.000 ευρώ μικτά το χρόνο.

Τα δυσεύρετα ραντεβού και οι ανασφάλιστοι

Όμως ο νέος θεσμός που έχει «κολλήσει» λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Και αυτό διότι με βάση πρόσφατο νόμο, μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους ή να εξετάζονται δωρεάν μόνο σε δημόσιες δομές.

Η δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού γιατρού του δημοσίου αλλά και τα λιγοστά ραντεβού που υπάρχουν διαθέσιμα, καθιστούν την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας άκρως απίθανη.

Αποτέλεσμα είναι όσοι πάσχουν από σοβαρά και χρόνια νοσήματα να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ακόμη και για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν γίνει 4.760.072 Εγγραφές σε Προσωπικό Γιατρό

Το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.370 εκ των οποίων σε δημόσιες δομές είναι 2.246, ενώ ιδιώτες Ελεύθεροι Επαγγελματίες 1.124.

4 σχόλια:

  1. Αφού λοιπόν.....ξεσκιστηκαν βρήκαν μόλις 1124 ! Ο Ξανθοκηφηνας μπροστά τους είχε θριαμβεύσει! Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο αποτυχημένος υπυγ από τον Θαν(ατ)ο Πλευρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο χειροτερος υπυγ με διαφορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξύλο και .....μήσι στον χάχα ελληνικό λαό που τους ψήφισε! Φάτε .....Πλεύρη ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέτοιες συμπεριφορές είναι που σπέρνουν την διχόνοια και την αντιπάθεια μεταξύ γιατρών του μέσα με τους γιατρούς του έξω παρ'ότι είναι επαγγελματικά συγγενείς εξ αίματος. Απλώς οι μέσα είναι υπό ομηρία και οι έξω πίστεψαν το απολύτως αφερέγγυο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή