Σε αναμονή ακόμη 3500 επικουρικοί γιατροί για παράταση συμβάσεων ή μονιμοποίηση – Τα σχέδια Χρυσοχοΐδη
Επικουρικοί γιατροί σε απόγνωση αφού δεν γνωρίζουν τι θα γίνουν οι συμβάσεις τους ή αν θα μονιμοποιηθούν
Δήμητρα Ευθυμιάδου HR
Σε παρατεταμένη αβεβαιότητα είναι ακόμη οι επικουρικοί γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων όπως βέβαια και οι υπόλοιποι επικουρικοί εργαζόμενοι, αφού δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα παραταθούν οι συμβάσεις τους για άλλη μία φορά ή θα μονιμοποιηθούν στο σύστημα Υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ οι συμβάσεις τους που έχουν παραταθεί πολλές φορές, λήγουν στο τέλος του έτους (31.12.2023), ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Υγείας τι θα γίνει.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία είναι το γεγονός ότι υπάρχουν και γιατροί που ξεκίνησαν να είναι επικουρικοί εδώ και 5 χρόνια, χωρίς ακόμη να έχουν μονιμοποιηθεί.
Προσλήψεις λιγότερες από τις αποχωρήσεις
Το επικουρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων ζει σε ένα μόνιμο εργασιακό άγχος αφού οι εργαζόμενοι ποτέ δεν ενημερώνονται επισήμως από το υπουργείο Υγείας εάν θα παραταθούν οι συμβάσεις τους. Με αποτέλεσμα όμως να μην γνωρίζουν τι θα πράξουν επαγγελματικά την επόμενη ημέρα.
Και βέβαια όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να παρατείνει τις συμβάσεις για το επικουρικό προσωπικό καθώς διαφορετικά θα κατέρρεαν τα νοσοκομεία, αφού οι υγειονομικοί με συμβάσεις αποτελούν βασικό κορμό του προσωπικού του ΕΣΥ.
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Και μπορεί ο υπουργός Υγείας συχνά πυκνά να μιλά για προκήρυξη θέσεων για 1500 γιατρούς και 3000 νοσηλευτές, όμως ο αριθμός αυτός είναι σταγόνα στον Ωκεανό των ελλείψεων που υπάρχουν στο ΕΣΥ.
Μάλιστα σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι “στο τέλος του χρόνου θα έχουν προσληφθεί 1.000 γιατροί και του χρόνου κι άλλες 3.000 νοσηλεύτριες».
Βέβαια βασική λεπτομέρεια είναι ότι με βάση τους συνδικαλιστές του ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) που ελέγχουν καθημερινά το μητρώο των εργαζομένων, μόνο το 2022 αποχώρησαν από το σύστημα υγείας 3000 υγειονομικοί, οι περισσότεροι για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και αρκετοί με συνταξιοδότηση.
Το ισοζύγιο των προσλήψεων με τις αποχωρήσεις είναι απολύτως αρνητικό, γι’ αυτό και τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν καθημερινά με τους ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Παμε και οπου βγει ειναι το σχεδιο ...Δεν ασχολειται σοβαρα κανεις ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντί να ζητάνε μονιμοποίηση, θα έπρεπε να ζητάνε να τους επιτραπεί η ταυτόχρονη άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη άποψη δεν μπορεί να καταλαμβάνουν τις θέσεις επικουρικών ιατρών οι ίδιοι και οι ιδιοι ,υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που θέλουν να δουλέψουν και να αποκτήσουν εμπειρία στα νοσοκομεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια οι ειδικευόμενοι οι οποίοι τελειώνουν έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από τα επικουρικά αφού δίνονται αεναες παρατάσεις στους ίδιους επικουρικούς ιατρούς, μετατρέποντας τους ουσιαστικά σε προσωπικό αορίστου χρονου.Ειναι εξαιρετικά άδικο καθώς τα επικουρικά είναι διετής συμβάσεις η τριετής σε μονάδες και άγονες περιοχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μην έχουν το άγχος αν θα παραταθούν οι συμβάσεις τους θα έπρεπε το υπουργείο να μην κάνει παράταση και να προσλαμβάνει καινούργιους γιατρούς. Το νοσοκομείο είναι και σχολείο για τους νέους γιατρούς και θα έπρεπε να τους δίνεται η ευκαιρία να υπηρετήσουν για κάποια χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορείς πια να κάνει κάποιος νέος ιατρος επικουρικό αφού δίνονται εδώ και χρόνια παρατάσεις στους ίδιους και τους ίδιους.Αλλος ένας λόγος που φεύγουν στο εξωτερικό....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλετά για 3,60 !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνοίξτε τα ματάκια σας και και χεράκια σας να πάτε να σταδιοδρομήσετε κάπου αλλού ….εκεί όπου ο γιατρός είναι γιατρός και όχι ένας μ@……s με λευκή ποδιά !!που κάνει τα πάντα και συμφέρει !!