Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα εισπράττουμε το 1 και τα 3 ευρώ από τις διαγνωστικές εξετάσεις – Όλη η εγκύκλιος

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα εισπράττουμε το 1 και τα 3 ευρώ από τις διαγνωστικές εξετάσεις – Όλη η εγκύκλιος

Τι προβλέπεται για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ σε εγκύκλιο του υπουργού Υγείας

HR

Τον τρόπο είσπραξης των νέων χρεώσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ, από ένα έως 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό, προβλέπει κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που αναρτήθηκε σήμερα στη διαύγεια.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Μαΐου στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αλλά στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς από 1 έως 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό.

Δείτε παρακάτω τι προβλέπει η εγκύκλιος

Στην εν λόγω εγκύκλιο περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία για την απομείωση της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους που πραγματοποιούν τις διαγνωστικές εξετάσεις

Αναλυτικότερα:

Ως προς τη διαδικασία υποβολής δαπάνης από τους παρόχους:

1. Η απομείωση του ποσού που καταβάλλεται από τους δικαιούχους υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εφαρμόζεται στην υποβαλλόμενη δαπάνη του εκάστοτε ιδιώτη παρόχου υπηρεσιών υγείας, αφού προηγουμένως εφαρμοστεί η κλιμακωτή έκπτωση (Rebate) του άρθρου 100 του ν.4172/2013 (Α’167).

2. Στο υποβαλλόμενο τιμολόγιο θα αναγράφεται αθροιστικά το ποσό του ενός (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τριών (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Ως προς τον κανόνα καθορισμού του ποσού της καταβολής υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.:

Σε περίπτωση που σε ένα παραπεμπτικό συνυπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις/ιατρικές πράξεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικά ποσά καταβολής (0€ ή 1€ ή 3€), η καταβολή που θα εφαρμόζεται θα είναι αυτή της διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής πράξης που αντιστοιχεί στο υψηλότερο ποσό.

Ως προς την εκτέλεση των παραπεμπτικών:

Στα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν πριν την 01.05.2024 αλλά εκτελούνται από αυτή την ημερομηνία και μετά η καταβολή ποσού υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ εφαρμόζεται κανονικά.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ενδεχόμενες ειδικότερες οδηγίες δύναται να παρασχεθούν εκ μέρους του Οργανισμού σας αναφορικά με την αντιστοίχιση διαθέσιμων κατηγοριών εξετάσεων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και το ποσό καταβολής υπέρ ΕΟΠΥΥ που αντιστοιχεί στα παραπεμπτικά που τις περιλαμβάνουν καθώς και τις τυχόν εξαιρέσεις σε επίπεδο διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής πράξης.

3 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Να φοράτε και ......γυαλιά για τυφλούς και να κρτάτε και ένα χαρτονάκι που να γράφει ......πεινάω......

      Διαγραφή
  2. απεργια και παλι απεργια ...μονο ετσι θα καταλαβει το ζωντανο

    ΑπάντησηΔιαγραφή