Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Η θεσμοθέτηση του μπόνους παραγωγικότητας θα διχάσει τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ

Iatropedia newsroom

Αντίθετη με το μπόνους, ως λύση αύξησης της παραγωγικότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, δηλώνουν πως στο ΕΣΥ υπάρχει εδώ και χρόνια κύμα μαζικών υποχωρήσεων προσωπικού (που μάλιστα δεν αντικαθίσταται) εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που υπηρετούν άνω των 7 ετών εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, την άρνηση ένταξης στα ΒΑΕ, κ.α.

Οι προκηρύξεις προσωπικού γίνονται, όπως λένε, αλλά οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες και αργούν τα αποτελέσματα.

Στο ασφυκτικό πλαίσιο του λιγοστού προσωπικού και σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει μπόνους παραγωγικότητας αναμένεται να αποδειχθεί διχαστική, όπως λένε οι εργαζόμενοι.

«Δεν κατανοούμε λοιπόν την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση BONUS παραγωγικότητας στο Δημόσιο άρα και στο ΕΣΥ που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης Δημοσίων Υπαλλήλων από το οποίο η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε Απεργία-Αποχή», σημειώνουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτουν:

«Στην αρχή του έτους ορίζει η απόφαση της κυβέρνησης ότι θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι στόχοι προς ανταμοιβή από το σύνολο των στόχων που θα τεθούν στις οργανικές μονάδες προς υλοποίηση με συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης απόδοσης. Στις υπηρεσίες Δημόσιας υγείας ποιος και πως θα καθορίζονται όλοι αυτοί οι στόχοι;», αναρωτιούνται.

Η προσφορά όλων των υπηρετούντων υγειονομικών δεν αμφισβητείται από κανέναν, ποιος λοιπόν θα καθορίσει το ποσό της ανταμοιβής που θα οριστεί ως BONUS;, Ποιος λοιπόν θα καθορίσει τους δικαιούχους εργαζομένους στις Δημόσιες Υπηρεσίες όπως είναι και τα Νοσοκομεία που έχουν 13 χρόνια να επιλέξουν με αντικειμενικά κριτήρια Προϊσταμένους οργανικών τμημάτων; Ποιος θα κάνει διαχωρισμό και θα αποκλείσει υγειονομικούς;

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως το 35% των υπαλλήλων των Νοσοκομείων και των άλλων φορέων του ΕΣΥ είναι συμβασιούχοι και εκ του νόμου δεν δύναται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση-στοχοθεσία.

«Όλοι οι συνάδελφοι αυτοί αποκλείονται από τα BONUS; Εάν επιμείνουν στην απόφαση του BONUS, θα αναπτυχθούν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ενισχυθεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Όχι λοιπόν στα BONUS. Ναι στις αυξήσεις των μισθών. Ναι σε κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ»¨, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

2 σχόλια:

  1. Μα αυτός είναι ο σκοπός της κυβέρνησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτεινω bonus προσελευσης στην εργασια ,bonus στολης ,bonus παραμονης στην εργασια,bonus χαφιεδισμου και δουλοπρεπειας ,bonus διαλειματων κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή