Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ξεκίνησαν τα sms για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας – Ποιες είναι οι δικαιούχες

Ξεκίνησαν τα sms για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας – Ποιες είναι οι δικαιούχες

Μετά τις μαστογραφίες ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

HR

Ξεκίνησαν μετά από πολλές αναβολές και μεγάλη καθυστέρηση οι προληπτικές δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Έτσι το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα από το υπουργείο Υγείας για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας για όλες τις γυναίκες 21-65 ετών μετά από 1,5 χρόνο καθυστέρησης ξεκίνησε να υλοποιείται καθώς από σήμερα ξεκίνησε η αποστολή των γραπτών μηνυμάτων σε 2,5 εκατομμύρια.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap λαμβάνουν 119.800 γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21 – 29 στον νόμο Αττικής, ενώ η αποστολή των SMS θα έχει ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Μαΐου.

Τις προληπτικές δωρεάν εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν οι Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών,

διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),

δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,

δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,

δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,

δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της δράσης, εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η δράση,

φόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η δράση.

Δωρεάν εξετάσεις: Η διαδικασία

Οι γυναίκες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις με την αυτόματη έκδοση του παραπεμπτικού εξέτασης PAP-TEST ή HPV-DNA TEST το οποίο έχει ισχύ 6 μηνών.

Έτσι θα ενημερώνονται για την αυτόματη έκδοση του παραπεμπτικού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο ή/και με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Θα αποστέλλεται εκ νέου υπενθύμιση μέσω γραπτού μηνύματος σε περίπτωση μη εκτέλεσης του παραπεμπτικού εντός έξι μηνών.

Όσες δεν έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία για τα άυλα παραπεμπτικά, θα μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, να αιτηθούν σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας της επιλογής τους, την εκτύπωση του έγχαρτου παραπεμπτικού από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Οι εξετάσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επίσης στον ιστότοπο testpap.gov.gr επιλέγοντας το σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων», οι γυναίκες μπορούν να βρουν, ανά περιοχή, τους παρόχους που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Ο τελευταίος έχει επεκταθεί και στα αγόρια, καλύπτεται ήδη για το 2024, θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου