Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Γιατροί: Αιφνιδιαστική απόφαση αλλάζει τα πάντα στις ειδικότητες - Νέες εξετάσεις


Επί ποδός είναι η ιατρική κοινότητα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Υγείας

γιατροί (freepik)

Επί ποδός είναι η ιατρική κοινότητα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Υγείας να βάλει εξετάσεις για την εισαγωγή στην ειδικότητα των νέων γιατρών.

Πρόκειται για μία απόφαση που υιοθετήθηκε έπειτα από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το οποίο αναλαμβάνει και να διοργανώσει τις εξετάσεις για τις ειδικότητες που έχουν αναμονή.

Οι ειδικότητες

Ωστόσο, σήμερα ελάχιστες ειδικότητες έχουν αναμονή, αφού πολλοί νέοι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό για να εκπαιδευτούν, όπου οι αμοιβές είναι ακόμη και τριπλάσιες. Παρότι η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο, όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου, αιφνιδιαστικά με μία απόφαση οι νέοι γιατροί θα πρέπει πλέον να δίνουν εξετάσεις.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ότι στις ειδικότητες που υπάρχει αναμονή πάνω από έναν χρόνο, το 20% των νέων ειδικευομένων θα επιλέγεται από επιτροπή του ΚΕΣΥ και εφόσον προηγηθούν εξετάσεις που θα διοργανωθούν. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευόμενους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν και οι κλινικές. Αναμονή παρουσιάζουν ελάχιστες ειδικότητες όπως η δερματολογία και η ενδοκρινολογία, καθώς και η νευροχειρουργική αλλά όχι σε όλα τα νοσοκομεία.

Τι προβλέπει η απόφαση

Παρ’ αυτά το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) εισηγήθηκε να αλλάξει το σύστημα έναρξης της ειδικότητας για το 20% των υποψηφίων, ενώ γραπτές εξετάσεις προβλέπονται και για τις εξειδικεύσεις που γίνονται από ειδικευμένους γιατρούς.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας προβλέπει:Συγκροτείται Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη Ειδικότητας, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.),
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ Δημήτριος Μπούμπας Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.

νοσοκομείο - γιατρός (Eurokinissi)

Έργο της Εθνικής Επιτροπής

Α. Η οργάνωση, η διεξαγωγή και η βαθμολόγηση Διαγωνισμού Επιλογής, ανά τέσσερις (4) μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο), στον οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι για έναρξη Ειδικότητας ή Εξειδίκευσης.

Β. Η επιλογή για την τοποθέτηση των υποψηφίων, η οποία θα γίνεται σύμφωνα με τα κάτωθι κριτήρια:

1. Βαθμό Πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής (σε ποσοστό 50%)

2. Βαθμολογία του Διαγωνισμού Επιλογής (σε ποσοστό 50%)

3. Σειρά προτίμησης κάθε υποψηφίου

3. α. Κάθε υποψήφιος για ειδικότητα μπορεί να δηλώνει τρεις (3) ειδικότητες και δύο (2) Εκπαιδευτικά Κέντρα σε κάθε μια από τις δηλωθείσες ειδικότητες.
3.β. Κάθε υποψήφιος για εξειδίκευση μπορεί να δηλώνει μια (1) εξειδίκευση και δύο (2) Εκπαιδευτικά Κέντρα.

4. Με την παραπάνω διαδικασία θα επιλέγονται υποψήφιοι στο 20% των θέσεων κάθε Εκπαιδευτικού Κέντρου για τις ειδικότητες ή εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός (1) έτους.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr αρκετοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών διαμαρτυρήθηκαν εντόνως στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία εμφανίζεται προβληματισμένη.

Να σημειωθεί ότι αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Υγείας, καταργείται το σημερινό σύστημα που ισχύει εδώ και δεκαετίες και προβλέπει σειρά προτεραιότητας για την έναρξη της ειδικότητας.

Ένα σύστημα που δεν μπορεί να παρακαμφθεί και να καταστρατηγηθεί.

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου ζητά η ΕΙΝΑΠ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του με την αιφνιδιαστική εγκύκλιο (Α1β/Γ.Π.οικ.25299, ΑΔΑ ΨΞ3Κ465ΦΥΟ-ΝΤΜ, 2/5/24) που εκδόθηκε από τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας, με την οποία καταργείται η ανέκαθεν ισχύουσα σειρά αναμονής για έναρξη ειδικότητας και ανατίθεται η επιλογή των νέων ειδικευόμενων σε συγκεκριμένη ομάδα καθηγητών, που θα αποφασίζουν ποιοι πτυχιούχοι ιατρικής θα ξεκινούν ειδικότητα «κατά προτεραιότητα» και ποιοι ειδικευμένοι ιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση «κατά προτεραιότητα» σε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ και σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που γίνεται απόπειρα να τεθούν φραγμοί στην έναρξη ειδικότητας, γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση επιλογής των «ημετέρων». Οι ευθύνες του προέδρου του ΚΕΣΥ αλλά και όλων αυτών που επιχειρούν να διαχειριστούν εργολαβικά το μέλλον των νέων γιατρών είναι τεράστιες.

Προειδοποιούμε ότι:Δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο οι πτυχιούχοι Ιατρικής αρχίζουν ειδικότητα.

Οι γιατροί του ΕΣΥ είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, δεδομένου ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία εκπαιδεύεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με την δική μας ευθύνη και εποπτεία. Συγκεκριμένα, το 75% εκπαιδεύονται σε τμήματα του ΕΣΥ έναντι 25% σε πανεπιστημιακές κλινικές. Οι πανεπιστημιακοί ιατροί είναι υπεύθυνοι για την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, η οποία οφείλει να είναι ομότιμα υψηλού επιπέδου.

Απαιτούμε να προσληφθούν άμεσα ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση πέραν του πτυχίου Ιατρικής και να καλυφθούν όλες οι πολλές κενές θέσεις που υπάρχουν. Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας.

6 σχόλια:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.....ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην υπογράψεις με ψεύτικο ονόμα 12.33 μμ, γράψε ρουφι@νος του υπυγ

      Διαγραφή
  2. Μιά και μιλάμε για ειδικότητες.Έχουν θεσμοθετηθεί οι κύριες ειδικότητες και ο νόμος επιβάλλει ένας γιατρός να ασκεί μία ειδικότητα. Και βλέπουμε με απορία οτι αυτό δεν ισχύει για τον καθηγητή και πρόεδρο του ΚΕΣΥ που δηλώνει Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας !!! Ε ...μετά τι να περιμένει κανείς ; Και ενώ έχει καταλάβει θέση Παθολογίας στο ΕΚΠΑ ασκεί Ρευματολογία !!! Και μάλιστα κατάφερε να πάρει από το νοσοκομείο Ασκληπείο Βούλας 4 θέσεις ειδικευομένων ορθοπεδικής και να τις μεταφέρει στο Αττικό νοσοκομείο,στην κλινική του, την παθολογική,μετατρέποντας τις σε θέσεις ειδικευόμενων Ρευματολόγων !!! Για το κύρος του Καθηγητού τα σχόλια δικά σας. Στο νοσοκομείο Αττικό δεν υπάρχει Ρευματολογική κλινική.
    Υ.Γ. Υπάρχει Ιατρικός Σύλλογος, Υπουργείο Παιδείας,λόγω ΕΚΠΑ, Υπουργείο Υγείας, ΕΥΝΑΠ και λοιπά θεσμικά όργανα ; ; ; ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aπο που κι ως που οι ιατροι του ΕΣΥ ειναι οι αρμοδιοι για την εκπαιδευση των νεων γιατρων ? Γιατι το ισχυον συστημα δεν μπορει να καταστρατηγηθει? Ποιοι προστατευονται ? Γιατι αιφνιδιαστηκε ο ΙΣΑ και αντιδρα? Δεν πρπει οι καλυτεροι να προχωρουν με αξιοκρατικα κριτηρια ? Προφανως η ΕΙΝΑΠ ενοχλειται με αυτο διοτι ειναι προσκολλημενη σε κριτηρια αλλων εποχων ,καθεστωτων και ιδεολογιων ,που εχουν σημερα τεθει στον καλαθο των αχρηστων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν θεσπισθούν εξετάσεις για έναρξη ειδικότητας θα πρέπει να είναι γιά όλους με αδιάβλητο σύστημα.

      Διαγραφή