Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Μεσογειακή αναιμία: Νέα θεραπεία αλλάζει τη ζωή των ασθενών

Μια νέα θεραπεία που υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή των ατόμων που πάσχουν από μια σπάνια γενετική διαταραχή του αίματος θα είναι διαθέσιμη στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, αναφέρει ο Guardian.

Healthpharma.gr

Το Casgevy, μια εφάπαξ γονιδιακή θεραπεία, έχει εγκριθεί για χρήση στη Βρετανία για άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.

Η μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία είναι κληρονομική αυτοσωμική νόσος, η οποία εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου. Προκαλείται από λάθη στα γονίδια της αιμοσφαιρίνης, την οποία χρησιμοποιούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κούραση, αδυναμία και δύσπνοια.

Η νέα θεραπεία

Η γονιδιακή θεραπεία Casgevy βασίζεται στην τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR. Οι γιατροί απομονώνουν βλαστοκύτταρα από το αίμα του ασθενούς και χρησιμοποιούν το CRISPR για να απενεργοποιήσουν το γονίδιο που σταματά την παραγωγή εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης μετά τη γέννηση.

Σε διεθνείς κλινικές δοκιμές, το 93% των ασθενών με βήτα θαλασσαιμία δεν χρειάστηκαν μετάγγιση αίματος για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη θεραπεία.

«Συνήθως, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν οδυνηρές παρενέργειες και υποβάλλονται σε τακτικές μεταγγίσεις, οι οποίες επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής τους, αλλά αυτή η θεραπεία προσφέρει στους ανθρώπους μια ζωή απαλλαγμένη από αυτό, καθώς και την ελπίδα να ζήσουν περισσότερο, κάτι που είναι πραγματικά εκπληκτικό νέο» δήλωσε η Αμάντα Πρίτσαρντ, διευθύνουσα σύμβουλος του NHS.

Μεσογειακή αναιμία

Η Μεσογειακή αναιμία, επίσης γνωστή ως Θαλασσαιμία ή νόσος του Cooley, είναι η πιο συχνή μονογονιδιακή διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως στους πληθυσμούς της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, και χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη παραγωγή αιμοσφαιρινών και αναιμία.

Η κύρια αιμοσφαιρίνη του ανθρώπου HbA είναι μία πρωτεΐνη η οποία αποτελείται από ένα ζεύγος α πρωτεϊνικών αλυσίδων και ένα ζεύγος β πρωτεϊνικών αλυσίδων. Η μεσογειακή αναιμία διακρίνεται σε α-μεσογειακή αναιμία όταν επηρεάζεται η σύνθεση των α αλυσίδων, και σε β-μεσογειακή αναιμία όταν επηρεάζεται η σύνθεση των β αλυσίδων.

H ασθένεια κληρονομείται με αυτοσωματική υπολειπόμενη κληρονομικότητα που σημαίνει ότι όταν και οι δύο γονείς είναι φορείς μεσογειακής αναιμίας έχουν κίνδυνο 25% (1/4 παιδιά), να αποκτήσουν πάσχον παιδί. Περίπου το 10% του ελληνικού πληθυσμού είναι φορείς κάποιου τύπου μεσογειακής αναιμίας ή άλλων αιμοσφαιρινοπαθειών

1 σχόλιο: