Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus
Αντιδράσεις κυρίως επί της πολιτικής του Υπουργείου και της διαδικασίας και όχι τόσο για τα πρόσωπα των διοικητών εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στην συζήτηση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους νέους διοικητές των ΥΠΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά κυρίως του νόμου Κεραμέως και αμφισβήτησαν την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.
Αναλυτικά, η ρητορική που κατά κόρον αναπτύχθηκε αφορούσε τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αξιολογούνται οι υποψήφιοι από την αρχή μέχρι το τέλος από τον ΑΣΕΠ, αμφισβητώντας κατά κύριο λόγο την καταληκτική φάση επιλογής της τελικής τριάδας από τον υπουργό. Αξίζει να αναφερθεί ότι πιο αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ, Νίκου Παπαδόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για επιλογές από τον «κομματικό σωλήνα». Βολές εξαπολύθηκαν και από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου για κομματικά κριτήρια και την επιλογή μόνο μιας γυναίκας Υπεάρχη.
O υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, με τους νέους διοικητές των ΥΠΕ, Όλγα Μπαλαούρα, Χρήστος Ροϊλό, Δημήτριο Τσαλικάκη, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, Φώτιο Σερέτη, Ηλία Θεοδωρόπουλο και Νεκτάριο Παπαβασιλείου
Γνωμοδότηση
Ειδικότερα, η κριτική προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στάθηκε στην έλλειψη αέρα ανανέωσης στα πρόσωπα των επτά διοικητών και συγκεκριμένα στην επιλογή ξανά πέντε διατελεσάντων Υπεραχών αλλά και στην μεταξύ τους αλλαγή των ήδη διοικητών 3ης και 4ης ΥΠΕ. Ως προς την γνωμοδότηση, η ΝΔ τάχθηκε υπερ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΝΙΙΚΗ κατά, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δήλωσαν «παρών», ενώ από την Πλεύση Ελευθερίας η κ.Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι επιθυμεί να δώσει γνωμοδότηση ανά υποψήφιο, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δώσει συνολικά θετική γνωμοδότηση και επικαλέστηκε προχειρότητα επί της διαδικασίας.
Αιχμές Πολάκη
Άξιο λόγου είναι ότι τις επιλογές του υπουργού καυτηρίασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Πολάκης με σχόλια για την κατάταξη των τελικών υποψηφίων στην 15αδα και τις επιδόσεις ορισμένων στις γραπτές εξετάσεις, αφήνοντας εν γένει αιχμές ότι «πριμοδοτήθηκαν» στις συνεντεύξεις. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρώτη φορά έγινε διαδικασία αξιολόγησης επί ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή 115 διοικητών ,από τους οποίους μόνο οι 30 ανήκαν ιδεολογικά στο τότε κυβερνών κόμμα και 15 ήταν της προηγούμενης διακυβέρνησης. Στην συνέχεια ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τις ροές πόρων σε έργα και την ασυνέχεια άλλων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας επί της διοίκησης της κ. Μπαλαούρα, νυν διοικήτριας της 1ης ΥΠΕ και του κ. Ροϊλού για δεξαμενές οξυγόνο. Οι Υπεάρχες στη συνέχεια έδωσαν πλήρη στοιχεία και δικαιολόγησαν τις επιλογές τους.
Προκλήσεις για τους ΥΠεάρχες
Επίσης, οι Υπεράχες της 3ης και 4ης εξήγησαν τους λόγους καθυστερημένης μετακόμισης των υπηρεσιών τους σε δημόσια κτίρια γεγονός για το οποίο τους ασκήθηκε κριτική για δαπάνες. Εν γένει τα ερωτήματαπου τέθηκαν από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν, αφορούσαν στην στελέχωση των υγειονομικών μονάδων, στη μετακίνηση προσωπικού για την κάλυψη αναγκών σε άλλες μονάδες, στην ενδυνάμωση υγειονομικών μονάδων σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επίσης, ρωτήθηκαν οι μελλοντικοί διοικητές για την θέση τους σχετικά με την επιλογή διοικητών μικρότερων νοσοκομείων καθώς υπάρχει την δυνατότητα επιλογής διοικητών χωρίς συνάφεια τυ αντικειμένου σπουδών.
Η θέση του υπουργού
Της διαδικασίας υπεραμύνθηκε ο υπουργός στη δευτερολογία και τόνισε ότι είναι η πιο θεσμικά αδιάβλητη διαδικασία και πρώτη φορά γίνεται για Υπεάρχες, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει διαδικασία αξιολόγησης μόνο για διοικητές. Απαντώντας στα ζητήματα διαφάνειας που τέθηκαν ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το τεστ δεξιοτήτων διορθώνεται από υπολογιστές και δεν αμφισβητήθηκε από 1100 υποψήφιους. Επίσης, ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι υποψήφιοι έδωσαν γραπτές εξετάσεις, καθώς συνέντευξη σε Επιτροπή η οποία μεν αποτελείται από τρεις Γενικούς Γραμματείς, αλλά υπό τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και από εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, υπογραμμίζοντας στα λεγόμενά του για την αξιολόγηση «θέσεων εν πολλοίς πολιτικές». Με νόημα, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι επί διακυβέρνησης του κόμματος της σημερνής αξιωματικής αντιπολίτευσης απολύθηκαν οι διοικητές νοσοκομείων, γεγονός το οποίο τα δικαστήρια θεωρήσαν καταχρηστική πράξη, επιβαρύνοντας το δημόσιο αφού κατά μέσο όρο δόθηκε αποζημίωση 50 χιλιάδες σε κάθε διοικητή νοσοκομείου γιατί απολύθηκε παράνομα.
Θυμιζω οτι σκοπος των κομματικων διοικητων ,δεν ειναι η υγεια των ασθνων και η στηριξη των ιατρων ,αλλα αποκλειστικα η προωθηση της κυβερνητικης πολιτικης ,η οποια αδιαφορει και για τα δυο
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει έστω ένας μη ΝΔημοκρατης;
ΑπάντησηΔιαγραφή