Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Φόβοι για νέο κύμα πλαστών συνταγών

Σοβαρές ανησυχίες ότι το νέο πολυδιαφημισμένο και πολυδάπανο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να αποδειχθεί «διάτρητο», εκφράζουν φαρμακοποιοί.
Μόλις το 20% των συνταγών που εκτελούνται από τα φαρμακεία περνά μέχρι στιγμής στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, πάντως, σημαντικά με τα έργα επέκτασης για τα οποία έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί. Μόλις το 20% των συνταγών που εκτελούνται από τα φαρμακεία περνά μέχρι στιγμής στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, πάντως, σημαντικά με τα έργα επέκτασης για τα οποία έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αυθεντική πιστοποίηση των χρηστών του συστήματος, η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η μέθοδος συνταγογράφησης των φαρμάκων που ακολουθείται, παρουσιάζει πολλά κενά ασφαλείας. Οι «τρύπες» αυτές, λένε, είναι πιθανό να ευνοήσουν όσους επιχειρήσουν να εξαπατήσουν τα ταμεία με πλαστές συνταγές φαρμάκων, μια και το σύστημα αδυνατεί προς το παρόν να ελέγξει αποτελεσματικά την όλη διαδικασία και απλώς καταγράφει τα χορηγούμενα φάρμακα.
Οπως αναφέρουν, ακόμη και σήμερα όποιος θέλει μπορεί να εκδώσει συνταγή οποιασδήποτε αξίας, αρκεί να καταχωρίσει στον υπολογιστή όνομα γιατρού και ασθενή. Το σύστημα δίνει εξάλλου τη δυνατότητα συνταγογράφησης και σε φαρμακοποιούς.
Στο παρελθόν ορισμένοι φαρμακοποιοί είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις πλαστής συνταγογράφησης.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος έχει ενημερώσει ήδη το υπουργείο Εργασίας για το κενό ασφαλείας, καταγγέλλει: «Θέλω να σας αποκαλύψω τον εύκολο τρόπο με τον οποίο μπορεί να εκδοθεί μία συνταγή οποιουδήποτε γιατρού, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τους 13.000 περίπου που υπάρχουν εγκατεστημένοι στα φαρμακεία της χώρας . Από το πεδίο "καταχώρησι συνταγής" πληκτρολογώντας το ΑΜΚΑ και το ΕΤΑΑ οποιουδήποτε γιατρού, που πολύ εύκολα βρίσκουμε και με την αναγραφή του ονόματος οποιουδήποτε ασθενούς, μπορούμε να εκδώσουμε όποια συνταγή επιθυμούμε. Στη συνέχεια, κατασκευάζουμε μία σφραγίδα του γιατρού και με μία μονογραφή έχουμε έτοιμη για εκτέλεση μία πλαστή συνταγή».
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων είχε αντιμετωπίσει πριν από λίγα χρόνια μια ανάλογη περίπτωση πριν αρχίσει να λειτουργεί ακόμη το πολυσυζητημένο ηλεκτρονικό σύστημα. Οπως θυμίζει ο κ. Βάμβουκας: «Ο ένοχος βρέθηκε, αλλά απ' όσο γνωρίζω κυκλοφορεί ανενόχλητος, ενώ οι φαρμακοποιοί οι οποίοι αποκάλυψαν την απάτη θέλοντας να προστατεύσουν το Δημόσιο συμφέρον , "ανταμείφτηκαν" από το ίδιο το Δημόσιο με πρόστιμα, γιατί εν αγνοία τους εκτέλεσαν πλαστές συνταγές».
Η κυβέρνηση, πάντως, στηρίζει πολλά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Σε κάθε συνομιλία με την τρόικα, οι αρμόδιοι υπουργοί την αναφέρουν... ως βασικό μέσο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ωστόσο μέχρι στιγμής η ηλεκτρονική συνταγογράφηση απλώς καταγράφει τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται. Το σύστημα δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να ελέγξει ποιος ασθενής λαμβάνει τι και ποιος γιατρός συνταγογραφεί. Μέχρι σήμερα μάλιστα η καταγραφή αυτή έχει γίνει μόλις στο 20% των συνολικά 1 εκατ. διακινούμενων συνταγών φαρμάκων. Ισως γι' αυτό και τα δύο συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας σκοπεύουν να διαθέσουν άλλα 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση του συστήματος, το οποίο βγήκε σε διαγωνισμό πριν από λίγες ημέρες.
Ο επικεφαλής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα για τη συνταγογράφηση, Βλάσης Σφυρόερας, απαντά σχετικά με την προσβασιμότητα του συστήματος: «Για να μπει κάποιος στο σύστημα πρέπει να πιστοποιηθεί. Η πιστοποίηση γιατρών και φαρμακοποιών γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Καταχωρίζονται με βάση τις λίστες και τα πλήρη στοιχεία τους, και κάθε γιατρός και φαρμακοποιός για να μπει στο σύστημα πρέπει να πιστοποιηθεί και να πάρει κωδικό πρόσβασης. Κάνουμε τριπλό έλεγχο στοιχείων, ενώ στη συνέχεια ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο έναν κωδικό πρόσβασης που γνωρίζει μόνο ο ίδιος».
Αν και ο κ. Σφυρόερας επισημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί να αντιληφθεί εάν έχουν εκδοθεί συνταγές με την υπογραφή του καθώς γνωρίζει τι φάρμακα γράφει, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων απαντά: «Επειδή οι περισσότεροι γιατροί έχουν πλήθος συνταγογραφήσεων, αν κάποιος δημιουργήσει μια εικονική συνταγή με σκεύασμα που δεν θα κινήσει την περιέργεια μέσα στο πλήθος των συνταγών, δεν θα γίνει αντιληπτό από το γιατρό».
Πάντως ο επικεφαλής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παραδέχεται ότι σήμερα το σύστημα δεν μπορεί να «αντιληφθεί» εάν ένας γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα υψηλού κόστους όπως γονιμότητας σε... άνδρα ή φάρμακα για τον προστάτη σε... γυναίκα.
Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, «μέχρι στιγμής κόστισε μόλις 60.000 ευρώ».
Τα συγκεκριμένο σύστημα ετέθη σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιανουάριο και στόχος είναι να το υιοθετήσουν τα τέσσερα βασικά ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ) που θα ενταχθούν και στον φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τον ΕΟΠΥΥ.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» και στις παροχές των Ταμείων

 Αναπόφευκτη θεωρείται η λήψη νέων μέτρων, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση

Σε πλήρες οικονοµικό αδιέξοδο οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταµεία εξαιτίας του «κουρέµατος» των ελληνικών οµολόγων αλλά και της αναµενόµενης επιδείνωσης της οικονοµικής κρίσης, που θα έχει ως αποτέλεσµα την περαιτέρω µείωση των ετήσιων εσόδων του ασφαλιστικού συστήµατος.

Η αποµείωση της περιουσίας των Ταµείων κατά 12 δισ. ευρώ µετά το «κούρεµα» των οµολόγων, η «ισοπέδωση» των τιµών των τραπεζικών κυρίως µετοχών που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιό τους, αλλά και η συνεχής µείωση των εισροών από εισφορές – εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της µείωσης των µισθών – «σφίγγουν τη θηλιά» γύρω από τα ασφαλιστικά ταµεία και καθιστούν πλέον αναπόφευκτη τη λήψη νέων µέτρων και την εκ νέου περικοπή των παροχών (συντάξεων και περίθαλψης).

Η οικονοµική θέση στην οποία έχει περιέλθει το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης είναι εξαιρετικά δεινή και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των Ταµείων µε µέρος των κεφαλαίων που θα εξοικονοµηθούν από τη µείωση του κόστους δανεισµού δεν φαίνεται να επαρκούν. Ως εκ τούτου τα νέα µέτρα θεωρούνται η πιθανότερη εξέλιξη, ενώ κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας εκτιµούσε ότι «για να καταστεί βιώσιµο το σύστηµα θα πρέπει σε ένα βάθος δεκαετίας οι παροχές να µειωθούν αντίστοιχα µε το “κούρεµα” των αποθεµατικών των Ταµείων». Οι απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταµείων φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ, καθώς το σύνολο των επενδύσεών τους σε τίλους του Ελληνικού ∆ηµοσίου πλησιάζει τα 24 δισ. ευρώ. Από αυτά µόνο τα 8 δισ. έχουν τοποθετηθεί µε αποφάσεις των διοικήσεων των Ταµείων, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ εµφανίζονται ως «διαθέσιµα» σε κοινό λογαριασµό όλων των ταµείων κοινωνικής ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό από την υφιστάµενη νοµοθεσία.

Ωστόσο η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας έχει τοποθετήσει τα χρήµατα αυτά σε οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου µε δική της απόφαση, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί η γνώµη των διοικήσεων των Ταµείων. Ηδη οι διοικήσεις τριών Ταµείων έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος να τους επιστρέψει τα διαθέσιµα σε ρευστό, ενώ αφήνουν υπόνοιες για ευθύνες της διοίκησης της ΤΤΕ για την απώλεια του 50% των διαθεσίµων τους. Συνδικαλιστές ανέφεραν ότι «θα υπάρξει συνέχεια καθώς οι αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση της ΤΤΕ ερήµην των διοικήσεων των Ταµείων στα οποία εκπροσωπούνται και οι ασφαλισµένοι τελικώς ζηµίωσαν τα Ταµεία».

Οι τοποθετήσεις των 24 δισ. ευρώ σε οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου απέφεραν ετησίως στα Ταµεία αποδόσεις (τόκους) ύψους 750-800 εκατ. ευρώ. Με την αποµείωση της αξίας των οµολόγων οι αποδόσεις θα «πέσουν» στα 350-400 εκατ. ευρώ. Την απώλεια αυτή προτίθεται να αναπληρώσει η κυβέρνηση αυξάνοντας την κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταµεία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές κατά πόσο θα υπάρξει µερική έστω αναπλήρωση και της απώλειας της κινητής περιουσίας τους.

«Αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό» σηµειώνει ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-Α∆Ε∆Υ κ. Σ. Ροµπόλης, υπογραµµίζοντας πως η µεγάλη απώλεια για το ασφαλιστικό σύστηµα δεν προέρχεται ούτε από το «κούρεµα» των οµολόγων ούτε από τη µείωση των αποδόσεων των τίτλων του ∆ηµοσίου.

Το µεγάλο πρόβληµα είναι η ύφεση και κατ’ επέκταση η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και η µείωση των µισθών σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, τονίζει ο κ. Ροµπόλης. Εξαιτίας αυτών το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης είχε απώλειες εσόδων της τάξεως των 5 δισ. ευρώ το 2011.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα ετήσια έσοδα των Ταµείων προέρχονται κατά 57% από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζοµένων, κατά 41% από την κρατική επιχορήγηση και µόλις το 2% αφορά έσοδα από αποδόσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταµείων.

Ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιµά ότι µετά το «κούρεµα» των οµολόγων και ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η ύφεση θα ενταθεί, η χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων θα γίνει δυσκολότερη, µε αποτέλεσµα την περαιτέρω µείωση των µισθών, την ύπαρξη νέου γύρου απολύσεων και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Αυτό θα σηµάνει περαιτέρω µείωση εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων.

«Οι δικές µας εκτιµήσεις ανεβάζουν τις απώλειες εσόδων για τα Ταµεία από το βάθεµα της κρίσης εντός του 2012 γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Ροµπόλης. Το ποσό αυτό, αυξηµένο κατά 1,5 δισ. σε σχέση µε το 2011, όπως και τις απώλειες από τους τόκους των οµολόγων (350-400 εκατ. ευρώ), θα κληθεί να αναπληρώσει ο κρατικός προϋπολογισµός.

Παρεμβάσεις 7 δισ. για να αντέξουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και «ψαλίδισμα» των συντάξεων από το κούρεμα των ομολόγων σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση των εσόδων των Ταμείων λόγω της ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι απώλειες του ασφαλιστικού συστήματος για το 2012 θα αγγίξουν τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με κρατική χρηματοδότηση είτε με δραστική περικοπή συντάξεων και άλλων παροχών.

Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης αρκεί να αναφερθεί πως από το τελευταίο πακέτο μέτρων για το Ασφαλιστικό (περικοπές στις υψηλές κύριες συντάξεις, στις επικουρικές και στα εφάπαξ) θα εξοικονομηθούν 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής τη νέα χρονιά θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αποδώσουν πέντε φορές περισσότερα χρήματα από τα τελευταία επώδυνα μέτρα!
Στην «κόκκινη γραμμή» θα βρεθούν κυρίως δύο Ταμεία κύριας ασφάλισης: το ΙΚΑ που σηκώνει το μεγάλο βάρος των επιπτώσεων της κρίσης (μείωση εσόδων από εισφορές) και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που έχει το μεγαλύτερο ποσό σε ομόλογα.
Σε οικονομικό αδιέξοδο παραμένει και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (παρά τη μείωση του εφάπαξ), ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση στους επικουρικούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως το 2012 θα δοκιμαστούν κυριολεκτικά οι αντοχές του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς:
To «κούρεμα» θα έχει ως αποτέλεσμα τα ομόλογα των Ταμείων να πέσουν από τα 22 με 24 δισεκατομμύρια στα 11 με 12 δισεκατομμύρια.
Οι τοποθετήσεις αυτές απέφεραν ετησίως στα Ταμεία αποδόσεις (τόκους) 800 εκατομμυρίων και τώρα το ποσό αυτό θα πέσει στα 400 εκατομμύρια.
Η μείωση των εσόδων από τις εισφορές λόγω της περικοπής των μισθών και της αύξησης της ανεργίας θα κοστίσει στα Ταμεία 6.5 δισεκατομμύρια ευρώ (φέτος ο? λογαριασμός ήταν 5 δισεκατομμύρια).
Επομένως, την επόμενη χρονιά θα πρέπει να καλυφθεί «μαύρη τρύπα» επτά δισεκατομμυρίων ευρώ και θεωρείται δεδομένο πως θα αυξηθούν οι πιέσεις της τρόικας για μέτρα εδώ και τώρα.
Στο «στόχαστρο» αναμένεται να βρεθούν όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, όσοι αποχώρησαν από την αγορά εργασίας πριν από τα 60 έτη και όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από ελλειμματικά Ταμεία.
Σημειώνεται πως τα επόμενα 15 χρόνια για τις συντάξεις στην Ελλάδα θα διατεθούν 600 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 240 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως το «κούρεμα» των ομολόγων δεν θα επηρεάσει τις συντάξεις και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και το τελικό σχέδιο.
Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί η ύφεση και συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία των Ταμείων.
Στο θέμα των ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους της Κυριακής, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για να καλυφθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στους ασφαλιστικούς φορείς το «κούρεμα».
Μεταξύ άλλων, συζητείται το ενδεχόμενο να καλυφθεί το ποσό αυτό από το όφελος που θα έχει το κράτος από τη διαφορά των τόκων (το Δημόσιο θα πληρώνει κάθε χρόνο 4.5 δισεκατομμύρια λιγότερα για την εξυπηρέτηση των τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει).
Συνολικά, τα Ταμεία έχουν σε ομόλογα 22 έως 24 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου 10 δισεκατομμύρια έχουν τοποθετηθεί με αποφάσεις των διοικήσεων. Τα υπόλοιπα είναι καταθέσεις των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος που σε μεγάλο μέρος έχουν γίνει ομόλογα.
Με βάση τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (περίπου 5.5 δισεκατομμύρια ευρώ), στο οποίο υπάγονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Ακολουθεί το ΙΚΑ που έχει ομόλογα αξίας 2.2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μεγάλα ποσά σε ομόλογα έχουν το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2.5 δισεκατομμύρια), το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1.5 δισεκατομμύριο) αλλά και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (1.5 δισεκατομμύριο).
Σε περίπου 88 εκατομμύρια υπολογίζονται τα ομόλογα που έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατομμύρια ευρώ στο ΤΕΒΕ).
Σημειώνεται πως μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών υπήρξαν διοικήσεις ταμείων (σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), που αναζητούν μέρος των διαθεσίμων τους που είχαν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος (και στο ενδιάμεσο μετατράπηκαν σε ομόλογα).
Συγκεκριμένα ζητούν να πάρουν ρευστό με το επιχείρημα πως πρέπει να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους, κίνηση που συνδέεται και με το κούρεμα των ομολόγων.
Την ίδια στιγμή πρόσθετα προβλήματα στις διοικήσεις των Ταμείων προκαλεί το θέμα των μετοχών, η αξία των οποίων υπολογιζόταν σε 2.5 δισεκατομμύρια (κυρίως πρόκειται για μετοχές τραπεζών).
Ενα πολύ μεγάλο μέρος είναι μετοχές τραπεζών, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να επηρεαστούν και από τις όποιες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο λόγω του «κουρέματος».
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν το 4.8% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, το 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και το 43% του μετοχικού κεφαλαίους της Attica Bank.
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάσης Τσιακανίκας σημειώνει «δεν υπάρχει σαφής κυβερνητική δέσμευση για το πώς θα καλυφθεί η ζημιά των Ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων. Δεν υπάρχει σαφής κυβερνητική δέσμευση για το ύψος της καταβολής των συντάξεων. Δεν γίνεται καμία συζήτηση για εγγύηση στις επικουρικές συντάξεις και για τους κλάδους πρόνοιας.
Αρα βλέπουμε περαιτέρω μειώσεις σε συντάξεις το επόμενο διάστημα, αφού η ύφεση θα βαθύνει, η ανεργία θα αυξηθεί και θα μειωθούν τα έσοδα των Ταμείων».

SOS ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΥ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ

http://www.ygeianet.gr/box/fck/file/ETAA-kourema.pdf

Το θράσος των μνημονιακών ανδρείκελων δεν έχει όρια. Πανηγυρίζουν οι κυβερνητικοί και τα φερέφωνα τους για τη «σωτήρια» συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και όταν πιέζονται δίνουν ψευδείς διαβεβαιώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να κρυφτεί.
Τα ασφαλιστικά ταμεία, με πρώτο το ΕΤΑΑ στο οποίο υπάγεται το ΤΣΑΥ, υποχρεώθηκαν να μετατρέψουν μεγάλο κομμάτι των αποθεματικών τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τώρα εκβιάζονται να αποδεχτούν το «κούρεμα» κατά 50% των ομολόγων, χωρίς να προβλέπεται καμία αναπλήρωση των απωλειών τους από την καταστροφική συμφωνία. Η συμφωνία προβλέπει την ανακεφαλαίωση των τραπεζών που κερδοσκοπώντας «έπαιξαν» με τα ομόλογα, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί αφήνονται στο έλεος της ..κακοτυχίας τους! Αν συνυπολογίσουμε και την απώλεια εισφορών λόγω εισφοροδιαφυγής και αυξημένης ανεργίας των νέων συναδέλφων το μέλλον των συντάξεων μας και του εφάπαξ είναι αβέβαιο.
Το παιχνίδι το ξέρουμε πια. Θα έλθει μια νέα αναλογιστική μελέτη που θα υπολογίσει τα αποθεματικά με βάση τα «κουρεμένα» ομόλογα και θα.. αποδείξει πως το ταμείο δεν μπορεί να δίνει συντάξεις και εφάπαξ στο ύψος που είναι σήμερα! Και δεν θα φταίει κανείς!!

Οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα. Οι εκπρόσωποι μας στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ πρέπει να κληθούν άμεσα για ενημέρωση και εξηγήσεις και να ξεκινήσουμε αμέσως πολιτικό, συνδικαλιστικό και δικαστικό αγώνα για τη σωτηρία του ταμείου μας.
ΤΩΡΑ! ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
YGEIANET
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

IKA ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΣΜΟ

ΙΚΑ: Με δανεικά 630 εκατ. Ευρώ καλύπτει υποχρεώσεις

ika2

Για την πληρωμή των συντάξεων  Οκτωβρίου – Νοεμβρίου σε δανεισμό καταφεύγει το ΙΚΑ. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται δάνειο 130 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ) και έτερο δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ. Επίσης εκκρεμεί να υπογραφεί δάνειο 400 εκατ. ευρώ από συναλλαγές repos που θα γίνουν με ενέχυρο ομόλογα του Δημοσίου. Έτσι, συνολικά το ΙΚΑ θα πάρει δανεικά 630 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως τα δύο δάνεια φέρουν επιτόκιο αντίστοιχο του ποσοστού απόδοσης του Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν από το «κούρεμα» για τα ασφαλιστικά ταμεία



Ένα αρκετά σημαντικό θέμα που προκύπτει από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι και οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζονται σε ένα δισ ευρώ ετησίως.

Η άμεση επίπτωση από το κούρεμα 50% των
ομολόγων θα είναι η απώλεια των τοκομεριδίων που εισρέουν κάθε χρόνο ή κάθε μήνα στα ταμεία. Ενώ στο μέλλον και σε βάθος εικοσαετίας τα ταμεία θα ζημιωθούν κατά 11 δις ευρώ, με δεδομένο ότι σήμερα κατέχουν ομόλογα αξίας 22 δις ευρώ. Θα έχουν δηλαδή απώλειες σε ετήσια βάση, 1 δις ευρώ.

Τα ταμεία με τα περισσότερα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο τους επικαλούμενα προβλήματα ρευστότητας και εκφράζοντας την ανησυχία των ασφαλισμένων τους για το τι μέλη γενέσθαι με τις συντάξεις, ζήτησαν να πάρουν πίσω τις καταθέσεις τους από την τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας με δηλώσεις του, τους καθησύχασε και εγγυήθηκε την καταβολή των συντάξεων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς το ήμισυ της δαπάνης αντλείται από την κρατική επιχορήγηση.

«Οι συντάξεις όχι μόνο δεν θίγονται, αλλά μια σταθερή ελληνική οικονομία, σε ένα σταθερό δημοσιονομικό σύστημα, σημαίνει και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος και εγγύηση των συντάξεων».

Σε ότι έχει να κάνει με το ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός εργασίας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι η βιωσιμότητα του, θα κριθεί από την ένταση της ανεργίας και την μείωση των μισθών και όχι από το «κούρεμα» των
ομολόγων.

Ωστόσο ο κ. Κουτρουμάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες ακόμη αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω της εξαιρετικής μείωσης των εισροών του συστήματος.

«Αν έχουμε ύφεση και το 2012 και το 2013 και το 2014, ασφαλώς το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να κάνει προσαρμογές, γιατί όπως είχαμε αύξηση των αποδοχών και αύξηση των συντάξεων, υπάρχει μια αντίστροφη πορεία. Εύχομαι και ελπίζω να είναι το 2012 ο τελευταίος χρόνος με τέτοια μεγάλη ύφεση και μείωση των αποδοχών».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, αν τα ταμεία χάσουν 1 δις ευρώ το χρόνο από το «κούρεμα» των
ομολόγων, ζημιώνονται κατά 5 ως 6 δις ετησίως από την εισφοροδιαφυγή.

Επίσης θα χαθούν 9,5 δις από την στέρηση εσόδων λόγω της ανεργίας και της μείωσης μισθών την διετία 2011-2012.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Δυο ερωτήματα από τη χθεσινή Σύνοδο που προκύπτουν, μάλιστα θα τα έλεγα εγώ και μαύρες τρύπες στην απόφαση. Το πρώτο αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία: Ο τρόπος με τον οποίο καλύπτεται το γεγονός ότι θα χάσουν από τα κεφάλαιά τους πολλά δισεκατομμύρια, δεν είναι καθαρός. Αν λοιπόν αυτά τα χρήματα δοθούν από τον προϋπολογισμό, θα υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό περαιτέρω που θα πρέπει να δοθούν από αλλού. Κρατούμενο ένα.
Και ένα δεύτερο, για να τα πείτε και τα δυο, είναι: Η ίδια η κα Μέρκελ και στο κείμενο παρουσιάζεται μάλιστα και ως πρόταση του Πρωθυπουργού κτλ. αλλά η ουσία, ο κόσμος καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά, είναι ότι μπαίνουμε σε μια μόνιμη επιτήρηση. Είμαστε δηλαδή με τον κηδεμόνα μέχρι το 2020. Αυτό εάν δεν είναι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, τι είναι; Τι άλλο πρέπει να είναι δηλαδή;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Δελατόλα, ήταν δυο από τα τρία μεγάλα αγκάθια. Το πρώτο αγκάθι ήταν αυτό που είπαμε, η υποχρεωτική εθελοντική μείωση του χρέους, προέκυψε εθελοντική ευτυχώς, και τα άλλα δύο είναι αυτά που λέτε. Εσείς λέτε τώρα για την εποπτεία και λέτε και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ήταν τα τρία μεγάλα θέματα χτες το βράδυ.
Τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία παίρνουν από το κράτος ετήσια επιχορήγηση περίπου 14 δισ.. Με την απόφαση αυτή τη χθεσινή, αν οι αριθμοί είναι όπως χθες το βράδυ ήταν επιβεβαιωμένοι, η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα Ταμεία θα είναι 15 δισ.. Υπάρχει δηλαδή 1 δισ. διαφορά από αυτά που κατά βάση κάθε χρόνο γίνονται και σε αυτά που θα γίνουν από το 2012. Εάν δηλαδή τα Ασφαλιστικά Ταμεία τ’ αφήναμε με τη χασούρα που λέτε, δεν θα δίναμε 1 δισ. το χρόνο. Δίνοντας 1 δισ. το χρόνο σε μια διάρκεια νομίζω περίπου 10 με 15 χρόνια, έχουμε τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία με τα λεφτά που είχαν.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Προϋπόθεση, να μην υπάρχει ύφεση γιατί 1% στην ύφεση, εσείς μας έχετε πει..
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι 1%, είναι 1 δισ.. 1% του ΑΕΠ είναι 2 και κάτι δισ.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Η ύφεση δυσκολεύει τα πράγματα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βέβαια δυσκολεύει τα πράγματα. Είναι ένα βάρος, αλλά είναι ένα μικρό βάρος. Ας πούμε, όταν έχεις του χρόνου από τοκοχρεολύσια 4 δισ. κέρδος, θα έχεις μια υποχρέωση 1 δισ. το 2012 να δώσεις στα Ταμεία. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πολύ ήπια και καλή, θα την έλεγα, τελική εκδοχή.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Ανησυχία στους ασφαλισμένους προκαλεί η είδηση που αναμεταδίδεται από έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ότι με πρόσφατη ενεργοποίηση του λεγόμενου «νόμου Λοβέρδου» τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, μεταφέρονται στο Κοινό Κεφάλαιο που περιλαμβάνει τα διαθέσιμα όλων των Ταμείων και τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το κεφάλαιο αυτό ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ. Τα διαθέσιμα αυτά κεφάλαια, τα οποία διαχειρίζεται σήμερα η ΤτΕ είναι στο σύνολό τους ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, ενώ τα ταμεία, προκειμένου να ενισχύουν τη ρευστότητά τους χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση τα ομόλογα των δικών τους χαρτοφυλακίων για να συνάπτουν συμβάσεις repos με τις τράπεζες και να χρηματοδοτούνται βραχυπρόθεσμα για την κάλυψη ταμειακών αναγκών. Η ενεργοποίηση του νόμου Λοβέρδου ελάχιστα 24ωρα πριν τη απόφαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για το «κούρεμα» του ελληνικού δημοσιονομικού χρέους, δημιουργεί υπόνοιες ότι η κυβέρνηση με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος, αναζητεί πιθανότατα τρόπους να γίνει ενιαίο «κούρεμα» όλων των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, μια που θα βρίσκονται στην ουσία σε έναν κοινό λογαριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η διαχείριση μέρους των διαθεσίμων των ταμείων έχει ήδη ανατεθεί σε τράπεζες οι οποίες ενεργούν για λογαριασμό των ταμείων, ενώ δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο θα γίνει η μεταφορά των ομολόγων που βρίσκονται στα υπό τραπεζική διαχείριση χαρτοφυλάκια, από τις τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

"Χρεοκοπία" το κούρεμα 50% λέει η Fitch !

 Το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» κατά 50% στο ελληνικό κρατικό χρέος συνιστά χρεοκοπία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, την Παρασκευή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Εφόσον γίνει αποδεκτή «η ονομαστική μείωση κατά 50% στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί από τον οίκο ως γεγονός χρεοκοπίας (default event)», σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει, τονίζεται. 

Σημειώνεται ότι αυτό δεν θα πρέπει να συγχέεται με το «πιστωτικό γεγονός» και την ενεργοποίηση των CDS.

Η απόφαση της ISDA για το αν θα συνιστά πιστωτικό γεγονός η ανταλλαγή ομολόγων δεν συνδέεται με τις αξιολογήσεις των οίκων.

Η Fitch είπε ότι συμφωνία θα οδηγήσει σε μία προσωρινή χρεοκοπία, όπως άλλωστε αναμένεται και μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, είτε στην κλίμακα «Β», είτε χαμηλότερα, αναλόγως της συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, επισημαίνει.

Τώρα, η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με «CCC»

Τον περασμένο Ιούλιο, η Fitch, σχολιάζοντας τη συμφωνία για απομείωση 21% στο χρέος που κατέχουν ιδιώτες, είχε πει ότι θα έβαζε την Ελλάδα σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default).

Η Fitch εκτιμά ότι μετά την ανταλλαγή ομολόγων το χρέος θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013, ενώ για να μειωθεί στο 120% έως το 2020 εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα πρέπει να ανέλθει στο 85% για ομόλογα αξίας 205 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος μετά το «κούρεμα» 50%, ενώ περαιτέρω προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν οι προοπτικές ασθενούς ανάπτυξης και η βούληση της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει.

Ένας από τους κυριότερους λόγους γιατί η απομείωση 50% δεν θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συνολικού ελληνικού δημοσίου χρέους είναι το γεγονός, όπως αναφέρει η Fitch, ότι οι επίσημοι δανειστές (τα κράτη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) διακρατούν το 30% του κρατικού χρέους και δεν αναμένεται να συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου λέει ότι είναι «ένα απαραίτητο βήμα ώστε να μπουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας» σε μία περισσότερο σταθερή τροχιά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμά ότι η συμφωνία είναι ένα «θετικό βήμα» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, καθώς πιστεύει ότι τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που ανακοινώθηκαν στοχεύουν στις κύριες αιτίες των προβλημάτων που οδήγησαν στην επιδείνωση της κρίσης.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι έχει μεγάλη σημασία να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως ύστατη πηγή δανεισμούγια τα κράτη που είναι φερέγγυα αλλά έχουν προβλήματα ρευστότητας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ


Σουργελιανό κράτος

  • Λεφτά υπάρχουν το 2009
  • Λεφτά δεν υπάρχουν το 2010
  • Το χρέος (120% ΑΕΠ) δεν είναι βιώσιμο το 2009
  • Το χρέος (160% ΑΕΠ) είναι βιώσιμο το 2011
  • Το χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο (180% ΑΕΠ) το 2012, αλλά θα είναι βιώσιμο (120% ΑΕΠ) το 2020
  • Το κούρεμα είναι καταστροφή τον Ιούνιο του 2011
  • Το μικρό κούρεμα είναι σωτηρία τον Ιούλιο του 2011
  • Το μικρό κούρεμα δεν κάνει το χρέος βιώσιμο τον Σεπτέμβριο του 2011
  • Το μεγάλο κούρεμα είναι η μόνη σωτηρία τον Οκτώβριο του 2011
  • Τα ταμεία δεν έχουν σάλιο το 2010
  • Τα ταμεία γίνονται ανθηρά αφού χάσουν το 50% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν το 2011
  • Η συζήτηση για αναδιάρθρωση ισοδυναμεί με συζήτηση για χρεοκοπία την άνοιξη του 2011
  • Η αναδιάρθρωση κατά 20% είναι default αλλά όχι χρεοκοπία το καλοκαίρι του 2011
  • Η αναδιάρθρωση κατά 50% δεν είναι ούτε default, παρά μόνο σωτηρία, το φθινόπωρο του 2011.
  • Το μνημόνιο επαρκεί το 2010
  • Το μνημόνιο δεν επαρκεί το καλοκαίρι του 2011, αλλά επαρκεί το μεσοπρόθεσμο (Μνημόνιο Β')
  • Το μεσοπρόθεσμο δεν επαρκεί το φθινόπωρο του 2011, αλλά επαρκεί το νέο μνημόνιο (Γ')
  • Η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράττει φόρους το καλοκαίρι του 2011
  • Η ΔΕΗ εισπράττει φόρους το φθινόπωρο του 2011
  • Σταθερό φορολογικό σύστημα το 2010 σε βάθος δεκαετίας. 
  • Εννιά αλλαγές του φορολογικού συστήματος έως και το 2011.
  • Τελευταίες οι περικοπές τον Ιανουάριο του 2010. Τελευταίες οι περικοπές τον Μάιο του 2010, που προστίθενται στις περικοπές του Ιανούαρίου. Τελευταίες οι περικοπές του 2011, που προστίθενται στις περικοπές του 2010...............

Αγαπητοί συνέλληνες, που σας μετέτρεψαν σε γίδια που τα κούρεψαν με την ψιλή, επειδή δεν σκοπεύω να μπω σε τρελάδικο, θα βγω στην παρανομία.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ιστορικό γεγονός! Αποχώρησε από την στρατιωτική παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Για πρώτη φορά στην ιστορία, αναγκάστηκε σε αποχώρηση από τον χώρο διεξαγωγής της στρατιωτικής παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ο Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε, όταν χιλιάδες κόσμου απέκλεισαν την λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι οποίοι αποκαλούσαν τον κύριο Παπούλια προδότη. Αυτήν την ώρα κάποια πεζοπόρα τμήματα παρελαύνουν με την εξέδρα των επισήμων να έχει καταληφθεί από τον λαό!
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος δήλωσε απογοητευμένος και ντροπιασμένος καθώς ο ίδιος όπως ανέφερε έχει πολεμήσει από τα 15 του για την πατρίδα.
Την ίδια ώρα έχουν ματαιωθεί οι παρελάσεις σε πολλές πόλεις, από τις συγκεντρώσεις αγανακτισμένου κόσμου.
Στη Θεσσαλονίκη αναβλήθηκε η παρέλαση!
Στην Καλαμάτα τους πήραν στο κυνήγι!
Στην Πάτρα γιούχαραν τον υφυπουργό άμυνας και του πέταξαν αυγά!
Στον Πειραιά φώναζαν “Δήμαρχε διώξε τους Τροϊκανούς από την εξέδρα”!
Στον Πύργο έπεσε ξύλο και φυγαδεύτηκαν άρον άρον.
Στον Βόλο το ίδιο!
Η Ελλαδα εγείρεται από άκρη σε άκρη ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Μόνο τυφλοί δεν το βλέπουν.

Ο Γιώργος Κοντογιώργης στο Κανάλι 10, στις 27 Οκτωβρίου 2011, επισήμανε για μια ακόμη φορά την ευθύνη του πολιτικού προσωπικού για την καταστροφή της χώρας και περιέγραψε τον χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος ως δυναστικού στη συμπεριφορά του και “νεκρόφιλου”. Γι αυτό και φέρνει στην προεδρία του κράτους πολιτικά νεκρούς, για να τους ελέγχει. Ο Πρόεδρος Παπούλιας έχει σημαντική πολιτική ευθύνη και αρμοδιότητα, την οποία έχει απεκδυθεί. Το αντίθετο είναι απολύτως ψευδές και συνιστά υπεκφυγή. Όφειλε εξ αρχής …

να είχε συνετίσει την πολιτική τάξη. Εν εναντία περιπτώσει, είχε καθήκον να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, εγκαλώντας την πολιτική τάξη να αλλάξει σελίδα και να πάψει να συμπεριφέρεται ως δυνάστης της κοινωνίας. Ο Πρόεδρος είναι, κατά τούτο, συνυπεύθυνος για την εθνική ταπείνωση και για την καταστροφή που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Κανείς δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει πραγματικά συγνώμη και να αλλάξει την πορεία του “πολιτεύεσθαι”. Σύσσωμη η πολιτική τάξη οδηγεί τη χώρα στην απόγνωση και η διέξοδος δυστυχώς θα έρθει μόνο μέσα από την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Με ασύμμετρες επιπτώσεις για τη χώρα. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Γ.Κ. προκειμένου να καταδείξει το αδιέξοδο της χώρας, είπε, με δόση υπερβολής, ότι θα ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει μόνο την ημέρα που θα πληροφορηθούμε ότι ένας σημαίνων πολιτικός ανέλαβε την ευθύνη για όλη την πολιτική τάξη και αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το ψηλότερο σημείο της σημαίας της Βουλής.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πάνελ των ομιλιτών: Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΔΣ Ι.Σ.Α, Α. Παπανικολάου, Ειδικευόμενος - Εκπρόσωπος Π.Ι.Σ, Σ. Τσούκαλος, Γ. Γραμματέας Δ.Σ Ι.Σ.Α . Στο Βήμα: Ειδικευόμενοι εκφράζουν τις απόψεις τους.
Με μεγάλη  επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011, η συνάντηση των νέων γιατρών και ειδικευομένων στο συνεδριακό
κέντρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Για πρώτη φορά, οι νέοι γιατροί προσκλήθηκαν επίσημα από το ΔΣ του ΙΣΑ, κατόπιν
εισήγησης του προέδρου κου Γιώργου Πατούλη.
Η προσέλευση ήταν μαζική, ιδιαίτερα από ειδικευόμενους, ανέργους και γιατρούς εν
αναμονή ειδικότητας, οι οποίοι εξέφρασαν, με πλήρη ελευθερία, τις απόψεις τους
απέναντι στα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου «Ίδρυση
Επιστημονικών Εταιρειών και Ιατρικών Ειδικοτήτων»  που προωθεί το Υ.Υ.Κ.Α. και η  Κυβέρνηση.
Μέσα από μία πολύωρη συζήτηση, ακούστηκαν τα επιχειρήματα και οι προβληματισμοί
όλων. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κος Γιώργος Πατούλης, υπερθεμάτισε στις προτάσεις των
Νέων Γιατρών και εισηγήθηκε το ακόλουθο ψήφισμα, με τη δέσμευση να το φέρει
προς ψήφιση στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,
καθώς και στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, στις 6 Νοεμβρίου 2011.
Ψήφισμα
«Η συγκέντρωση των Νέων Γιατρών που συνεκάλεσε
σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, δήλωσε την κατηγορηματική της αντίθεση στο επιοικώς
απαράδεκτο Σχέδιο Νόμου του Υ.Υ.Κ.Α. για θεσμοθέτση εξετάσεων σε όλα τα στάδια
λήψης ειδικότητας, μεταξύ πολλών άλλων απορριπτέων μέτρων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μέσω της
δραματικής μείωσης των θέσεων ειδικότητας, μέσω της παράδοσης της εκπαίδευσης
των ειδικευομένων, αλλά και της ίδιας της πρόσβασης στην ειδικότητα, στις
επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες αποκτούν υπερεξουσίες, θέτει την «ταφόπλακα»
στην επιστημονική, επαγγελματική και εργασιακή προοπτική όλων των νέων γιατρών.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Νόμου
    του Υπουργείου Υγείας
  • Την παραίτηση των ιατρών-μελών του
    ΚΕΣΥ που συνέταξαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ερήμην του ιατρικού κόσμου και
    των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, εν κρυπτώ, και αγνοώντας πλήρως τις ανάγκες
    και τις απαιτήσεις των Νέων ιατρών και της Ελληνικής κοινωνίας
  • Κανένας περιορισμός, τουλάχιστον,
    στις υφιστάμενες θέσεις  για λήψη
    ειδικότητας
  • Άμεση στελέχωση των νοσοκομείων στη
    βάση των πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
  • Κανέναν διάλογο με το αναξιόπιστο
    Υπουργείο Υγείας, όσο συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τους μελλοντικούς
    στυλοβάτες του ΕΣΥ
  • Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 -
    Τετράωρη στάση εργασίας
    και συγκέντρωση
    διαμαρτυρίας στις 11:00 π.μ. έξω από το Υπουργείο Υγείας, με συμμετοχή όλων των
    τελούντων εν αναμονή για ειδικότητα, των Ειδικευομένων, των Νέων γιατρών και
    των Ειδικευμένων
  • Κάλεσμα των Ιατρικών Φορέων ΠΙΣ,
    ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ και του Αγωνιστικού Πανιατρικού Μετώπου, να συμμετέχουν μαζικά
    στην πανιατρική διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Υγείας
Κατά τη συνάντηση, συγκροτήθηκε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Ι.Σ.Α., η οποία θα αναλάβει να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες στην κινητοποίηση των νέων γιατρών και των ειδικευομένων και των ανέργων.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν:
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΙΔΙΟΤΗΤΑ
ΠΙΑΓΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΚΑΤ – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΔΡΥΛΛΗ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
ΧΡΥΣΑ
ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΛΩΝΙΖΑΚΗΣ
ΜΑΡΚΟΣ
ΨΝΑ – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΓΕΡΟΠΑΝΤΑ
ΦΩΤΕΙΝΗ
ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΣΤΑΘΗΣ
1ο ΙΚΑ – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΓΚΑΛΙΑΤΣΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
7ο ΙΚΑ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΛΙΟΔΑΚΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ
1ο ΙΚΑ – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΣΟΠΕΛΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΤ – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΜΑΡΙΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ-ΛΑΙΚΟ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΣ
1Ο ΙΚΑ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΜΕΡΙΑΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΜΑΡΙΑ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Τις επόμενες μέρες, μετά τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, θα ακολουθήσουν και νέες δράσεις με προτεραιότητα τη μεγάλη συγκέντρωση και τη φιλοξενία των Νέων γιατρών στα  γραφεία του ΚΕΣΥ.
Στη συγκέντρωση Νέων Γιατρών εκτός από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γιώργο Πατούλη, έλαβαν μέρος τα εξής μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ:
Κος Αχιλλέας Ρέντης, αντιπρόεδρος Δ.Σ Ι.Σ.Α, Κος Στάθης Τσούκαλος Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Ι.Σ.Α,Κος Σωτήρης Δρίτσας,  Κος Γιώργος Μαρίνος, Κος Γιώργος Ελευθερίου, Κος Σωτήρης Καλιαμπάκος, κος Βαγγέλης Ζαφειρίου,  κος Θεόδωρος Πιτσόλης.
Όσοι Νέοι Γιατροί χαιρετίζουν το ψήφισμα μπορούν να στείλουν την αποψή τους γράφοντας την ιδιότητα τους στο isathens@isathens.gr

Ακρωτηριάζουν τα Ταμεία

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν από τη σύνοδο κορυφής της περασμένης Τετάρτης, κατέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μόλις αφίχθη από τις Βρυξέλλες.
ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΤΑ 100 ΔΙΣ., ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΟ 130 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΝΕ 20-30 ΔΙΣ.

Στο «κούρεμα» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων οδηγεί η συμφωνία των Βρυξελλών, ενώ ετοιμάζεται πλήρης ανατροπή του φορολογικού συστήματος και μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πακέτου μέτρων αν υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από το πρόγραμμα.

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες περί αφαίρεσης χρέους 100 δισ. ευρώ από τις πλάτες του ελληνικού λαού, όπως είπε χθες ο κ. Βενιζέλος, ουσιαστικά περιορίζονται σε 60-70 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και το κόστος ενίσχυσης των τραπεζών, αποκρύπτουν την πραγματικότητα για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε σαφές και με κάθε τρόπο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία και περιορίστηκε να μιλήσει για μικρή ονομαστική μείωση των ομολόγων μικρότερη από την πραγματική αξία τους... Ουσιαστικά η περιουσία περίπου 26 δισ. ευρώ που έχουν τα Ταμεία σε ομόλογα θα μειωθεί στα 13 δισ. ευρώ με το κούρεμα του 50%. Το ενδεχόμενο την περιουσία αυτή να την πάρουν πίσω δεν προκύπτει εν αντιθέσει με τις τράπεζες που θα ενισχυθούν κατά 20-30 δισ. ευρώ μέσω επανακεφαλαιοποίησης. Μόνη διαβεβαίωση που έδωσε ο υπουργός είναι ότι «δεν θίγονται οι συντάξεις» -αν και παραμένει ανοιχτό τι θα γίνει στην περίπτωση που θα ανοίξει ένα νέο ασφαλιστικό ζήτημα όταν θα κρίνουν ότι τα Ταμεία δεν θα είναι βιώσιμα ελλείψει περιουσίας. Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε βάρος των μισθών και των συντάξεων αν υπάρξει η οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί με το Μεσοπρόθεσμο, ενώ ετοιμάζονται φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της αλλαγής του φορολογικού συστήματος και έρχονται οι διαρθρωτικές αλλαγές που επικεντρώνονται στη μείωση του δημόσιου τομέα και στις επεμβάσεις στο εργασιακό καθεστώς.
Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ πριν τα μέσα Νοεμβρίου, και άνοιξε το δρόμο σε ένα νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα 130 δισ. ευρώ, το οποίο βάσει όσων είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει:
* Το νέο πρόγραμμα ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ.
* Από το δάνειο αυτό περίπου 70-80 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας στην τριετία 2012 -2014.
* Μέρος από το δάνειο των 100 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι εκτιμήσεις για το ύψος του ποσού αυτού διίστανται. Η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή ΕΒΑ τα υπολογίζει στο επίπεδο των 30 δισ. ευρώ και η Goldman Sachs στα 20 δισ. ευρώ.
* Η «Επιτροπεία» θεωρείται δεδομένη. Ο κ. Βενιζέλος την παρουσίασε σε περιτύλιγμα λέγοντας πως «έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποφασίστηκε να σταματήσει η δραματοποίηση των επισκέψεων της τρόικας», τονίζοντας ότι «η παρουσία τους θα είναι συνεχής και τακτική» για να καταλήξει λέγοντας πως η κυριότητα και η ευθύνη του προγράμματος ανήκουν στην Ελλάδα.
* Παραμένουν σε ισχύ τρεις όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που αφορούν τα μικρότερα επιτόκια, τη μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος. Συνεπώς, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μπορεί να φτάσει και στα 30 έτη, καθώς η περίοδος χάριτος είναι 10 ετών. Δηλαδή, τα δάνεια που λαμβάνουμε μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ το 2040, καθώς ξεκινούν από το 2010. Οπότε και ο έλεγχος της τρόικας θα κρατήσει μέχρι την αποπληρωμή των δανείων το 2040. Αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού, θα κυμαίνονται γύρω στο 3,5%.
* Το κούρεμα κατά 50% του ιδιωτικού χρέους 206 δισ. ευρώ από ομόλογα τα οποία έληγαν μέχρι και το 2035.
* Στόχος είναι το δημόσιο χρέος να περιοριστεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο με βάση διεθνείς όρους. Το ανταλλάξιμο χρέος των 206 δισ. ευρώ θα μειωθεί κατά 50%, στα 103 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η μείωση του χρέους υπολογίζεται στο 50% του ΑΕΠ έναντι 11,6% της μείωσης που είχε υπολογιστεί με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.
* Το όφελος από τη μείωση των τόκων, με μέσο ετήσιο επιτόκιο 4,5%, υπολογίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 2,2% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σήμερα οι τόκοι ανέρχονται σε 18 δισ. ευρώ ετησίως.
* Η συμφωνία μείωσης του χρέους το ρίχνει στο 120% του ΑΕΠ ή περίπου 53 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς υπολογίζονταν ότι θα φτάσει στο 173% του ΑΕΠ το 2020.
* Τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ δανείου δίνονται για τη στήριξη των τραπεζών σε ρευστό. Δηλαδή, για κάθε 100 ευρώ χρέους εκτιμάται ότι θα δίνονται 15 ευρώ σε ρευστό, τόσο στις ελληνικές όσο και στις ξένες τράπεζες, που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων (PSI).
* Η συμμετοχή των τραπεζών στο PSI συνοδεύεται και από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή την εκχώρηση μετοχών στο κράτος και εντέλει την κρατικοποίησή τους. Η συμφωνία μπορεί να αφορά κοινές μετοχές, αλλά ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Δημόσιο να λάβει προνομιούχες μετοχές τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρυνθεί το χρέος. Οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ξένων και ελληνικών τραπεζών.
* Για τη μείωση του χρέους θα χρησιμοποιηθούν και τα έσοδα όχι μόνο από τις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών και την πώληση ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και από άλλα προγράμματα, όπως το ενεργειακό πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».
* Η ανταλλαγή ομολόγων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012 και νωρίτερα, μέχρι τα τέλη του 2011, θα έχει εφαρμοστεί το νέο δανειακό πρόγραμμα. *
!Αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με αφορμή άρθρο του την περασμένη άνοιξη περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ο καιρός που σπέρνεις και ο καιρός που θερίζεις» για να προσθέσει: «Διαφορετικό είναι να γίνει εθελοντικά» και όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και άλλο τι είχε ειπωθεί προ καιρού.

Νέο "ψαλίδι" στην Υγεία μετά το «κούρεμα»

Περαιτέρω μειώσεις δαπανών αλλά και παροχών στο σύστημα υγείας αναμένονται μετά το κούρεμα 50% που αποφασίστηκε.
Ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για τους έλληνες ασθενείς αναμένονται το επόμενο διάστημα μετά το κούρεμα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αναμένεται να «ψαλιδιστούν» περαιτέρω ενώ είναι πολύ πιθανή η αύξηση της συμμετοχής των αρρώστων στα έξοδα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο υπουργός Υγείας επεξεργαζόταν ήδη εδώ και μέρες ένα σχέδιο νέων περικοπών ώστε να «μαζευτούν» κι άλλο τα έξοδα, όπως συνηθίζει να λέει σε στενούς του συνεργάτες.
Γεγονός που σημαίνει πως το πιο πιθανό είναι να ελεγχθεί ακόμη και η πιθανότητα αύξησης της συμμετοχής των ασθενών- ασφαλισμένων στα έξοδα θεραπείας.
Εκτός αυτού –όπως αναφέρουν πηγές- δεν αποκλείεται να έρθουν και νέες αλλαγές στον τομέα των φαρμάκων. Κάτι που σημαίνει πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και άλλης μείωσης στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να περιορισθεί κι άλλο η δαπάνη.
Όμως όλα αυτά θα εξαρτηθούν τις επόμενες ημέρες από τις νέες …οδηγίες που θα δοθούν στη χώρα από τους δανειστές μας. 

Με 4 δισ. τρύπα θα ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

1) Οι Εφιάλτες "εξασφάλισαν" αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους
κατά 50%. Θεωρητικό "όφελος" 100 δις.
2) Οι Εφιάλτες "εξασφάλισαν" νέο δάνειο ύψους 130 δις. Τα 30 δις
θα κατευθυνθούν στις τράπεζες. "Ζημία" 130 δις.
3) Το νέο δάνειο συνοδεύεται από ανάλογη σύμβαση. Οι όροι της
είναι άγνωστοι ακόμα.
4) Θεωρητικός στόχος νέας σύμβασης είναι να φτάσει το χρέος στο
2021 στο 120% του ΑΕΠ, όσο περίπου ήταν το 2009.
5) Η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.
Η έκθεση της τρόϊκας εν όψει 6ης δόσης αναθεώρησε το στόχο
πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012 από 0,75% σε...0%!!
6) Η ίδια έκθεση αναθεώρησε το στόχο "ανάπτυξης"(ύφεσης) από
-2% σε -2,5%.
7) Στην απόφαση της 21ης Ιουλίου εξαιρούνταν από το κούρεμα
τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων. Τώρα όχι.
Η περιουσία τους δεν θα απομειωθεί...ισχυρίζονται οι Εφιάλτες.
Το ίδιο και οι συντάξεις.
8) Το "εξωτερικό" κούρεμα ακολουθεί πάντα "εσωτερικό".
Εισοδήματα, αξίες ακινήτων, κατανάλωση. Ιδιωτικός και Δημόσιος
τομέας.
9) Μέχρι στιγμής η συμμετοχή των ιδιωτών χαρακτηρίζεται ως "εθε-
λοντική". Οι διαδικασίες/διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν καιρό.
Σ'αυτή τη φάση στήθηκε σκηνικό για αποφυγή "πιστωτικού" γεγο-
νότος. Το μέλλον θα δείξει εάν και πόσοι θα συμμετέχουν.
Πόσο θα είναι το επιτόκιο και ποιοί χρόνοι εξόφλησης νέων ομολό-
γων.
10) Το ΔΝΤ εξακολουθεί να "μιλάει" για ανάγκη μεγαλύτερου κου-
ρέματος (70-80%). Αργότερα το υπόλοιπο.
11) Οι γερμαναράδες κυριαρχούν. Πέρασαν ότι ήθελαν.
Λιτότητα για Λαούς, αυστηρό έλεγχο, αλλαγή συνθηκών ΕΕ.
12) Απαίτησαν και πήραν μόνιμη "παρουσία" τρόϊκας στην Ελλάδα.
13) Καμιά αναφορά σε ευρωπαϊκό "σχέδιο Μάρσαλ".


Γεγονότα (ανακατωμένα!!). Συμπεράσματα εσείς.
Για την ιστορία σημειώνω δήλωση/"εκβιασμό" Μέρκελ προς τραπε-
ζίτες, έτσι πως τη μετέδωσαν ΜΜΕ:
" ή θα πάρετε 50% (δεχθείτε κούρεμα) ή θα χρεωκοπήσει η χώρα
(Ελλάδα) και δεν θα πάρετε τίποτα"!!
Η Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη...όχι το αντίθετο!!

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Πρόγραμμα ημερίδας για τον ΕΟΠΥΥ 5/11/11(ΕΟΠΥΥ. Παρόν και μέλλον για τον ασφαλισμένο και τον λειτουργό υγείας)

Ασφαλιστικά Ταμεία ζητούν πίσω από την ΤτΕ τα χρήματά τους


Εχουν μετατραπεί χωρίς έγκριση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου
Το κούρεμα του ελληνικού χρέους (κατά 50% αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής) έχει προκαλέσει, τον τελευταίο καιρό, προβληματισμό σε μια σειρά από Aσφαλιστικά Tαμεία τα οποία ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος επιστροφή των καταθέσεών τους.

Πρόκειται για τα Ταμεία των δικηγόρων, των γιατρών, των μηχανικών,  τα Ταμεία Πρόνοιας και Επικούρισης του ιδιωτικού τομέα και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ που είχαν σχεδόν 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά 14 δισ. ευρώ το 2010 στην ΤτΕ. Μέρος ή ακόμη και το σύνολο των διαθεσίμων
τους μετατράπηκαν σε ομόλογα του ελληνικού
 δημοσίου, τα οποία θα υποστούν κούρεμα 50%,
 χωρίς τη συγκατάθεση των διοικητικών συμβουλίων
τους και τώρα διεκδικούν, με επιστολές τους στην
ΤτΕ  τα διαθέσιμά τους σε... ρευστό.

Ο «πατριώτης»... αυξάνει το χρέος κατά 30 δισ.!

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Ο στόχος της απόφασης της ευρωσυνόδου, σύμφωνα με το τελικό κείμενο, είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τη συμφωνία των τραπεζών να... παραιτηθούν από το 50% (περίπου) της αξίας των ομολόγων που κατέχουν. Συνιστά αυτό μείωση του ελληνικού χρέους εις χείρας ιδιωτών κατά 50%; Όχι! Αύξηση σημαίνει! Γιατί;


1. Διότι, πρώτον, δεν είναι μόνο οι τράπεζες κάτοχοι ελληνικού χρέους. Υπάρχουν και τα hedge funds, δηλαδή τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Πόσο χρέος κατέχουν, πόσο θα αποκτήσουν όσο θα διαρκεί η διαπραγμάτευση για το «κούρεμα» και τι θα κάνουν; Άγνωστο κι αυτό... Να θυμίσουμε τι επισημαίναμε μόλις χθες με αφορμή ρεπορτάζ του BBC, στο κείμενο με τίτλο Επένδυσαν στην πτώχευση και τώρα θα πλουτίσουν.
2. Δεύτερον, το τελικό «όφελος», ως προς τα 100 δισ. παραμένει άγνωστο επειδή από την απόφαση λείπουν οι εξής ουσιώδεις... «λεπτομέρειες»: Τι θα χάσουν οι τράπεζες, ποιο επιτόκιο και ποια διάρκεια θα έχουν τα νέα ομόλογα που θα πάρουν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, πόσοι από τους ιδιώτες θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ή πόσοι άλλοι θα προτιμήσουν την ανοιχτή κερδοσκοπία.
Άρα η συμφωνία διατυπώθηκε μεν, αλλά η αριθμητική αποτύπωση (100 δισ. ευρώ) βρίσκεται απλώς... στον αέρα. Στην πραγματικότητα λοιπόν έχουμε στο χέρι τη δήλωση προθέσεων, αλλά όχι το αποτέλεσμα. Αυτό, από λίγο έως πολύ, θυμίζει λιγάκι την... 21η Ιουλίου, η οποία σύντομα αποδείχθηκε ότι έγινε για να μείνει στα χαρτιά.
Αύξηση χρέους κατά 30 δισ.

Από εκεί και πέρα στην Ελλάδα θα υπάρξουν, όπως ήδη ξέρουμε, επιπτώσεις κυρίως στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τις τράπεζες η Ελλάδα θα καλύψει τις απώλειες, που υπολογίζονται προχείρως σε 30 δισ. ευρώ, με νέο δάνειο.
Τίποτε πρωτότυπο. Οι Έλληνες φορολογούμενοι – οι συνεπείς μόνο, διότι οι ασυνεπείς έτσι κι αλλιώς παραμένουν ανενόχλητοι – θα φορτωθούν με νέα δάνεια για να στηρίξουν οι ίδιοι τις τράπεζες. Άρα η... «Ελλάδα» ελαφρύνεται κατά 30 δισ. αλλά οι Έλληνες όχι.
Οι ίδιοι θα πρέπει να καλύψουν τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά χωρίς δάνειο: απευθείας, από τις συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας και τις μειώσεις των συντάξεων.
Ελαφρύνεται όμως συνολικά η... «Ελλάδα»; Παπάρια μάντολες (και συγγνώμη για την έκφραση): Συνολικά η Ελλάδα, ενώ (αν όλα πάνε έτσι όπως έχει ανακοινωθεί) θα «ελαφρυνθεί», υποτίθεται, από 100 δισ. χρέος, θα προσθέσει στην καμπούρα της νέο δανεισμό ύψους 130 δισ., εκ των οποίων τα 30 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με άλλα λόγια η χώρα προσθέτει στο δημόσιο χρέος της 30 δισ. ευρώ επιπλέον.
Όπως ήδη έχουμε γράψει (ο ρόλος του... μετά Χριστόν προφήτη είναι γενικώς απεχθής εδώ πέρα...), στην πραγματικότητα δεν έχουμε μείωση του χρέους, αλλά μια μεγάλη ανταλλαγή χρέους (και με αύξηση, όπως προκύπτει τώρα), ένα μεγάλο swap, και μάλιστα με όρους που οι οποίοι το αυξάνουν από χέρι 30 δισ. και μένει να δούμε πόσο ακόμη θα το αυξήσουν όταν διευκρινιστούν ακόμη περισσότερο οι όροι.
Ακόμη χειρότερα, η Ελλάδα «ξεφορτώνεται» ομόλογα υποκείμενα στον ελληνικό νόμο, λήξεως έως το 2035, υποτιμημένα στην αγορά σε ποσοστό περί το 60%, για να δώσει ομόλογα στο 50%, με άγνωστους όρους, ενώ για το υπόλοιπο 50% θα λάβει νέο δάνειο, βραχυπρόθεσμο, με δανειακή σύμβαση στον αγγλικό νόμο (ποιος πιστεύει τις «διαρροές» της κυβέρνησης περί του αντιθέτου), με επιτόκιο που επίσης μένει να διευκρινιστεί, αλλά δεν μπορεί να είναι κάτω του πρώτου δανείου της τρόικας.
Εσωτερική κατοχή

Εκτός από την αύξηση του δημόσιου χρέους, το νέο δάνειο, ανεξάρτητα από τους άλλους όρους που θα επιβληθούν με τη νέα δανειακή σύμβαση και κάποια στιγμή θα τους μάθουμε, σε κάθε περίπτωση, βάσει της συμφωνίας της ευρωσυνόδου κορυφής, θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών επιτήρησης για την παρακολούθηση της εφαρμογής των «μεταρρυθμίσεων», οι οποίες πρέπει να ενταθούν και να επιταχυνθούν.
[Παρένθεση: Η ευρωζώνη καλεί το ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του νέου δανείου. Το Ταμείο ωστόσο έχει επισημάνει ότι δεν μπορεί να δανείζει μια χώρα της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Επειδή, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πείρα μας από τους χειρισμούς του Ταμείου, το ΔΝΤ θα αποφασίσει πολιτικά και εφόσον οι δικοί του όροι προς την Ευρωζώνη, στο νέο πλαίσιο του EFSF, θα έχουν ικανοποιηθεί. Ποιοι όροι; Θα τους μάθουμε όταν τεθούν...].
Επιστροφή στην επιτήρηση: Τι θα σημαίνει η «ενίσχυση» του σχετικού μηχανισμού; Κατ’ αρχάς το ανακοινωθέν γράφει ότι την ενίσχυση των μηχανισμών επιτήρησης ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Η οποία, κατά τα άλλα, μας διαβεβαιώνει ότι η επιτήρηση δεν θα είναι πιο σκληρή. Διότι, αφού τη ζητάμε εμείς και δεν μας την επιβάλλουν οι άλλοι, δεν παραχωρούμε εθνική κυριαρχία.
Έτσι η «επικοινωνία» ανάγεται σε μπαλαμούτι και το μπαλαμούτι σε πολιτική. Η κυβέρνηση Παπανδρέου σε νέα ξεκαρδιστικά επεισόδια.
Επί της απόφασης, για να μην ξεφεύγουμε: Προβλέπεται ότι, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος (διάβαζε: δανειακής σύμβασης) η Κομισιόν (δηλαδή ο μηχανισμός επιτήρησης υπό τον Ράιχενμπαχ), σε συνεργασία με τα άλλα μέρη της τρόικας θα δημιουργήσει, για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, εποπτικό μηχανισμό εγκατεστημένο στην Ελλάδα, μαζί με Έλληνες εμπειρογνώμονες.
Τι θα κάνουν αυτά τα παλικάρια; Θα αξιολογούν τη «συμβατότητα» των μέτρων που θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της εκτέλεσης της νέας δανειακής σύμβασης.
Με ποιον τρόπο; Μην ακούτε ούτε μια λέξη, ούτε μια συλλαβή από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης: Ο νέος ρόλος των επιτόπιων επιτηρητών του Ράιχενμπαχ θα περιγράφεται στη νέα σύμβαση αποκτώντας και συμβατικό και νομικό χαρακτήρα.
Τα παλικάρια θα ελέγχουν όλα τα μέτρα και, όταν τα κρίνουν ανεπαρκή, θα επιβάλλουν δικά τους. Αυτό σημαίνει η προαναγγελία περί παραχώρησης «μέρους της εκτελεστικής (δηλαδή κυβερνητικής) εξουσίας» στον Ράιχενμπαχ. Όλα τα υπόλοιπα είναι για τα πανηγύρια.
Κατά τα λοιπά, «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών». Ευθύνη ελληνική, αλλά υπό την αίρεση και την τελική εξουσία των Ράιχενμπαχ.
Εξ άλλου όχι μόνο για την τήρηση των όρων του δανείου των 100 δισ. ευρώ, αλλά και για την «ορθή χρήση» των 30 δισ. που θα πάνε στις τράπεζες, η... «διακυβέρνηση» του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί (ως προς την επιτήρηση βεβαίως) από τον μηχανισμό της τρόικας. Αυτή θα ελέγχει πόσα λεφτά θα πάνε σε ποιον και... για ποιον λόγο. Αναλαμβάνουν δηλαδή και τη διαχείριση του τραπεζικού συστήματος...
Στο Σύνταγμα...

Όμως η επιτήρηση δεν τελειώνει εδώ. Οι ευρωζωνούχοι δηλώνουν την... αισιοδοξία τους – δηλαδή απαιτούν, αλλά κάπως ευγενικά για να μην μας κακοπέσει – ότι μέχρι το τέλος του 2012, σε έναν χρόνο από σήμερα, οι χώρες τους, δηλαδή οι ίδιοι (δηλαδή και η ελληνική κυβέρνηση) θα έχουν υιοθετήσει τον «χρυσό δημοσιονομικό κανόνα» περί ισοσκελισμένων κρατικών προϋπολογισμών.
Με απλά λόγια, το σημερινό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει βυθίσει τις χώρες του Νότου στην ύφεση – και απειλεί με ύφεση το σύνολο της Ευρωζώνης –, θα συμπεριληφθεί στις εθνικές νομοθεσίες τους και «κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο ή κάτι ανάλογο».
Το επιστέγασμα και την τελική διευκρίνιση για όλα τα παραπάνω έδωσε ήδη από χθες, πριν από την απόφαση, η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Μπούντεσταγκ στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF).
Με απλά λόγια, εκτός του ότι ζήτησε ακόμη μια φορά συνταγματοποίηση της λιτότητας για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, ανήγγειλε (πάλι) την αλλαγή των ευρωσυνθηκών, αλλά και τη μελλοντική παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσων χωρών κρίνονται «απείθαρχες» ως προς την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.
Προσοχή! Το έχουμε ξαναπεί, αλλά η υπενθύμιση ποτέ δεν βλάπτει: Στο ευρωδικαστήριο θα παραπέμπονται οι χώρες που δεν επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Από ποιον θα κρίνονται; Ποιος θα κρίνει αν η μη επίτευξη οφείλεται σε «απειθαρχία» ή σε αδυναμία;
Καμιά σημασία δεν έχει. Η μη επίτευξη αυτομάτως σημαίνει ενοχή της κάθε χώρας. Όχι της επιτήρησης, όχι του Συμφώνου Σταθερότητας, όχι των ηλίθιων και καταστροφικών «συνταγών» της θεσμοποιημένης λιτότητας, όχι της προκαλούμενης από το χρέος και τις εξωτερικές παρεμβάσεις ύφεσης.
Μόνο οι χώρες, μόνο οι λαοί. Αυτοί θα είναι εις το διηνεκές οι ένοχοι. Όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και επισήμως. Είτε μπορούν είτε δεν μπορούν να εκπληρώνουν τους ληστρικούς όρους των τοκογλύφων. Γι’ αυτό θα παραπέμπονται σε δίκη...
Όταν βγει ο... «Ήλιος»!

Όμως οι όροι που μας βάζουν για να μας... χαρίσουν αυτή την αύξηση του χρέους δεν τελειώνουν εδώ. Η Ελλάδα δεσμεύεται να... δεσμεύσει τα μελλοντικά έσοδα του μελλοντικού προγράμματος «Ήλιος», αλλά και τα μελλοντικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, σε ύψος 15 δισ. ευρώ, όχι μόνο για τη... μείωση του χρέους, αλλά και για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Δηλαδή θα κληθούμε να ενισχύσουμε το ταμείο που θα μας δώσει το δάνειο των 130 δισ. ευρώ.
Δηλαδή θα του καταβάλουμε χρηματικές εγγυήσεις.
Δηλαδή, αν ακούστε κανέναν κερατά να σας λέει ότι η Ελλάδα δανείζεται χωρίς εγγυήσεις, ρίξτε του μια πατσαβούρα. Τουλάχιστον για να εκτονωθείτε...
Αυτά είναι τα μέχρι τώρα συμπεράσματα. Κι όποιος διαφωνεί με την απόφαση της ευρωσυνόδου, όποιος αμφισβητεί τα κατά συρροήν ψέματα της κυβέρνησης, είναι, κατά τον πρωθυπουργό, «υπερπατριώτης». Ενώ αυτός, ο... πραγματικός πατριώτης, κατάφερε, ακόμη μια φορά, να αυξήσει το χρέος που πήγε να... περικόψει. Θαυμάστε τον και εκφράστε του την ευγνωμοσύνη σας. Την αξίζει. Ειδικά επί της κάλπης. Είναι κι αυτός ένας ακόμη εθνικός ευεργέτης...
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Να πως θα διασωθεί οικονομικά η Ελλάδα

  UD Προσεγγίσεις!!
Θα χρειασθούν πολύ λίγοι νέοι νόμοι
1ος νόμος. Δεν αναγνωρίζεται από τις επόμενες κυβερνήσεις τίποτα από αυτά που αναφέρονται στα διάφορα μνημόνια.
2ος νόμος. Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και επομένως σταματάμε άμεσα τις πληρωμές. Πάμε στα δικαστήρια και όσο χρέος δεν θεωρηθεί απεχθές το πληρώνουμε με το 15% του ΑΠΕ για όσα χρόνια κρατήσει αυτή διαδικασία.
3ος νόμος. Η ελληνική γη και τα υπερκείμενα σε αυτήν δεν θα πωλούνται αλλά μόνο θα ενοικιάζονται για εκατό χρόνια σε αυτόν που τα πρώτο-”αγοράζει” ενώ για όλους τους επόμενους ιδιοκτήτες αφαιρούνται τα χρόνια που έμειναν στην κατοχή του προκατόχου. Π.χ. εάν κάποιος πωλήσει το κτίριο ή τη γη που έχει αγοράσει πριν από δεκαπέντε χρόνια, ο νέος ιδιοκτήτης θα το κατέχει για τα υπόλοιπα 85 χρόνια και ούτω καθ’ εξής. Ένας τέτοιος νόμος ισχύει ήδη στην Αγγλία. Έτσι όλη η γη και όλα τα υπερκείμενα κτίσματα ξαναγυρίζουν πάντα στο κράτος.
Μετά τον τρίτο νόμο θα μας στείλουν από κει που ήρθαμε, δηλαδή στην δραχμή και βεβαίως δεν θα μας δώσουν ούτε φράγκο πια. Ωστόσο εάν ξυπνήσουμε και κινητοποιηθούμε ίσως τελικά όχι μόνο σωθούμε αλλά ίσως τους φανούμε χρήσιμοι και ζητήσουν την επαναφορά μας. Βεβαίως θα πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι λίγο άβολα για αρκετούς…

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ…

Να φορολογούνται οι καταθέσεις αυτών που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά. Να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί που έχουν πάνω από 200.000 ευρώ. Να δείτε πόσοι “υπηρέτες του Δημοσίου συμφέροντος” θα εμφανιστούν σε αυτές τις λίστες.
Να φορολογηθούν τα εμβάσματα που ήδη έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία 5 χρόνια είτε από Έλληνες είτε από μετανάστες με 20%.
Ακόμα και αυτοί οι μετανάστες που γύρισαν οριστικά στις πατρίδες τους χωρίς να πληρώσουν φόρους στην Ελλάδα θα χρεωθούν, ώστε σε επανείσοδο τους να απαιτούνται τα χρήματα.
Για αυτούς που έχουν χρήματα στο εξωτερικό από παλιά και θέλουν να τα νομιμοποιήσουν θα μπορούν να τα φέρουν ελεύθερα και να τα χρησιμοποιήσουν εφόσον θα πληρώσουν το 20% σε φόρο.
Οι αγορές ακινήτων θα γίνονται μόνο από φορολογημένα χρήματα
Το ΦΠΑ να μειωθεί σε όλα τα είδη και υπηρεσίες στο 10% χωρίς να υπάρχει επιστροφή χρημάτων. Παραμένουν όλα στο κράτος.
Τα παντός είδους κέρδη των ατόμων από τις επιχειρήσεις να φορολογούνται με 15% αφού όμως έχουν αναγνωρισθεί τα έξοδα διαβίωσης τους με αποδείξεις για τις οποίες θα έχουν ήδη πληρώσει το 10% υπέρ του κράτους.
Το φορολογικό σύστημα θα απλοποιηθεί έτσι τόσο πολύ ώστε δεν θα χρειάζονται τόσοι εφοριακοί που θα σταλούν στα διάφορα σημεία της Ελλάδας να ελέγχουν συνεχώς το ΦΠΑ και εάν κόβονται αποδείξεις. Η μη βεβαίωση ΦΠΑ να επισύρει βαρύτατες οικονομικές ποινές.
Η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να πιαστεί στην Ελλάδα με κανένα τρόπο. Ωστόσο εάν φορολογούνται οι υπερβολικές καταθέσεις και τα εμβάσματα που φεύγουν στο εξωτερικό δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο οι Έλληνες. Οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ποια εμβάσματα πάνε για πληρωμές και ποια για κατάθεση σε οικονομικούς παράδεισους.
Όλοι οι ξένοι που διατηρούν επαύλεις κτλ. στην Ελλάδα να μπαίνουν αυτόματα στην κατηγορία των φορολογουμένων για Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία, εφόσον είναι προφανές ότι έχουν μεγάλη περιουσία και στην χώρα τους εφόσον μπορούν να διατηρούν εξοχικά και στην Ελλάδα. Να φορολογούνται π.χ. με 4 εύρω το τετραγωνικό. Από ένα εκατομμύριο σπίτια ξένων με μέσω όρο 100τμΧ4=400Χ1.000.000 σπίτια = 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μόνο από τους ξένους με τους μετριότερους υπολογισμούς.
Να μην απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά να μεταταχθούν ή να σταλούν σε νέες υπηρεσίες που θα γίνουν παραγωγικοί.
ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
1.Να γυρίσουμε στη δραχμή μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Το Ελληνικό νομισματοκοπείο θα μπορεί να κόβει χρήματα και να τροφοδοτεί τους δήμους τις κοινότητες και τα δημόσια έργα πληρώνοντας τους εργαζόμενους με ελληνικό χρήμα. Έτσι παραμένουμε στην ΕΕ και συγχρόνως τροφοδοτούμε την ανάπτυξη.
Οι δήμοι της περιφέρειας θα μπορούν να προγραμματίσουν μεγάλα έργα με χρηματοδότηση από το ελληνικό χρήμα που θα ρέει άφθονο και όσο χρειάζεται και έτσι θα δοθεί εργασία σε χιλιάδες σημερινούς ανέργους.
Έργα υποδομής όπως υδροηλεκτρικά έργα, δημιουργία λιμνών με φράγματα σε πλάγιες βουνών που σήμερα είναι άγονα. Φωτοβολταϊκά σε όλες τις πρόσφορες πλάγιες των άγονων βουνών και ανεμογεννήτριες στις κορυφές. Η Ελλάδα θα μπορεί να προμηθεύει όλη την Ευρώπη με καθαρή ενέργεια που θα την πουλάμε ακριβά εισπράττοντας συνάλλαγμα. Το σύνθημα θα είναι κανένα άγονο βουνό ακάλυπτο. Να δημιουργηθούν βιομηχανίες για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα.
Κινητοποίηση όλων των αγροτών και στήριξη τους οικονομικά με ελληνικό χρήμα για να παράγουν ότι χρειάζεται από τρόφιμα η Ελλάδα. Καμιά εισαγωγή μετά από δύο χρόνια.
Για να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να εργασθούν πραγματικά και να γίνουν παραγωγικοί. Πολλοί θα χρειασθεί να αλλάξουν επάγγελμα.
Πολλοί θα πρέπει να αφήσουν το βόλεμα τους και να γυρίσουν στα χωριά τους και να τα δραστηριοποιηθούν με μικρές βιοτεχνίες, με αγροτικά προϊόντα, με οικολογικές καλλιέργειες, με μικρά καταστήματα, με μικρές φάρμες ζώο-παραγωγής, με βιομηχανίες εμφιαλώσεως ελαιόλαδου και όχι να φεύγει σε τόνους από την Ελλάδα το λάδι και να εμφιαλώνεται στο εξωτερικό κτλ.
Είναι ανάγκη να παράγουμε εμείς όλα τα προϊόντα διατροφής που καταναλώνουμε και να μην εισάγουμε τίποτα απολύτως, υπάρχει αυτή η δυνατότητα με το καλό κλίμα που έχουμε και την δραστηριοποίηση των αγροτών που έχουν τα τρακτέρ σήμερα μόνο για τις απεργίες.
Για όλα τα εισαγόμενα η φορολογία να είναι τόσο μεγάλη που θα ελαχιστοποιηθούν οι εισαγωγές. Ιδιαίτερα σε είδη πολυτέλειας.
Οποιοσδήποτε οργανώνει εξαγωγικές μονάδες θα πρέπει να επιδοτείται με προσωπικό και τεχνογνωσία από την δεξαμενή των περισσευούμενων δημοσίων υπάλληλων.
Οι διαδικασίες για τέτοιες νέες επιχειρήσεις από Έλληνες να είναι σύντομες και να δίνονται οι σχετικές άδειες αμέσως μετά την αίτηση. Να μην μεσολαβεί δημόσιο πρόσωπο αλλά να στέλνονται τα χαρτιά (στατική μελέτη, περιβαντολογική και άλλες μελέτες ) με την ευθύνη των σχετικών επιστημόνων και η άδεια να έρχεται μέσω διαδικτύου. Να υπάρχει έλεγχος μετά την εγκατάσταση και αφού έχει ορθοποδήσει η επιχείρηση.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε:
1.Το κλίμα (καλλιέργειες: πορτοκαλιές-λεμονιές-ελιές- σταφύλια κτλ. όλα αυτά μπορούν και πρέπει να εξάγονται.
2.τα νησιά, αυτά που ήδη λειτουργούν να υποστηριχθούν καλύτερα με μέτρα ελάφρυνσης. Τα άγονα νησιά πρέπει να αξιοποιηθούν: Για τα άγονα χρειάζεται οργάνωση με τεχνικά λιμάνια και επιδότηση αυτών που θα μείνουν στα άγονα νησιά. Ενοικίαση των νησιών αυτών σε μεγάλα κράτη όπως Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία για να τα αναπτύξουν και να τα χρησιμοποιούν για τα εξέχοντα μέλη του κράτους τους με υποχρεωτικά ένα ποσοστό εργατών από Έλληνες.
3.Τον τουρισμό ο οποίος με τη δραχμή θα γίνει φτηνός και θα υπάρξει ανάκαμψη. Άλλα και αυστηρότερα μετρά φορολογίας σε μικρές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που φοροδιαφεύγουν σήμερα. Σε μερικά νησιά οι νησιώτες που έχουν δωμάτια προς ενοικίαση έχουν γίνει πάμπλουτοι.
4.Ναυτιλία. Να δοθούν τα ίδια κίνητρα που έχουν οι εφοπλιστές στα ξένα κράτη ώστε να επανέλθει ο στόλος στην Ελλάδα με μόνη δέσμευση να έχουν ελληνικά πληρώματα. Να ξαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία μας.
5.Η δυνατότητα ανάπτυξης πράσινης ενέργειας. Τα άγονα βουνά να καλυφθούν με φωτοβολταϊκά, τα άγονα νησιά από ανεμογεννήτριες. Στις επενδύσεις αυτές να δίνεται προτεραιότητα σε ελληνικές εταιρίες και συνεταιριστικές μονάδες.
6. Να υποχρεωθούν όλα τα νέα κτίρια να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και η αξία του ρεύματος που θα παράγουν να μοιράζεται στους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσόν που συνέβαλαν στην αρχική επένδυση.
7. Ηλεκτροκίνηση, να δοθούν άμεσα άδειες ώστε να μετατρέπονται τα συμβατικά αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά. Υπάρχουν έτοιμες μονάδες μηχανολόγων που δεν μπορούν να προχωρήσουν εξαίτιας της υπάρχουσας νομοθεσίας . Μια τέτοια κίνηση θα ήταν εξαιρετική για την μετακίνηση μέσα στην πόλη και θα άνοιγε πολλές θέσεις εργασίας. Συγχρόνως θα καθάριζε την ατμόσφαιρα της Ελλάδας.
8. Να δημιουργηθούν νέες μονάδες παραγωγής μπαταριών έτσι ώστε η κίνηση να περάσει σιγά σιγά στην ηλεκτροκίνηση που θα ενισχύεται από την παράγωγη καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.
9. Ιχθυοκαλλιέργειες. Το κλίμα και οι θαλάσσιες προσβάσεις είναι τέτοιες ώστε θα μπορούσαμε να προμηθεύουμε με ψάρια όλη την Ευρώπη. Πόντιση τεχνητών υφάλων γύρω από τα νησιά μας ώστε να δημιουργηθούν φωλιές για την αναπαραγωγή των ψαριών και συνδυασμός αυτών των περιοχών με τον αλιευτικό τουρισμό όπου ο τουρίστας θα ψαρεύει, θα τρώει το ψάρι που έπιασε και τελικά θα έχει πληρώσει πολύ καλά και ευχαρίστως όλη αυτή την διαδικασία της απόλαυσής του.
10. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με ενοικίαση όχι πώληση.
Δεν αγγίζω το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού και υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας γιατί χρειάζονται ειδικές διατάξεις. Ένα μπορεί και πρέπει να ειπωθεί τούτη την ώρα ότι πάνω σε αυτή την αναμπουμπούλα δεν πρέπει να πουληθεί τίποτα από το δημόσιο πλούτο και όποιοι το τολμήσουν να θεωρηθούν προδότες.
11. Όλα αυτά τα έργα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την κοπή ελληνικού χρήματος που θα κινήσει την αγορά.
12. Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα να απαγορευθεί ο “κομματικός συνδικαλισμός”. Με λαϊκές συνάξεις των σωματείων τους οι εργαζόμενοι θα παίρνουν τις αποφάσεις με άμεση δημοκρατία.
13. Μπορούν όλα αυτά να υλοποιηθούν από την υπάρχουσα κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση? Σίγουρα ΟΧΙ . Και οι δύο έχουν φθαρεί και διαφθαρεί τόσο ώστε να μην είναι ικανοί να δουν την πραγματικότητα και το βάραθρο μέσα στον οποίο έσυραν την Ελλάδα.
Μια Νέα Ελλάδα αναγκαστικά ανατέλει και σύντομα μάλιστα.