Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τelegraph: Πλέον οι ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν ανοιχτά με χρεκοπία

Με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ που μιλάει για μη βιώσιμο ελληνικό χρέος, η εφημερίδα έρχεται να προκαλέσει πανικό στην παγκόσμια οικονομία.

Και επίσημα πλέον οι ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν την Ελλάδα με χρεοκοπία και φυσικά με τον κίνδυνο να υπάρξει credit event, σε περίπτωση που οι τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και είναι πολλές δεν δεχθούν απώλειες συνολικού ύψους 140 δισεκατομμυρίων ευρώ από ένα μεγαλύτερο κούρεμα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η Telegraph η οποία με τη σειρά της επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι χώρες της ευρωζώνης με τη στήριξη του ΔΝΤ, έστειλαν το Σάββατο αργά τελεσίγραφο προς όλες τις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομολόγια επισημαίνοντας πως εάν οδηγηθεί η Ελλάδα στο δυσμενέστερο σενάριο, θα χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης συνολικής αξίας 450 δισεκατομμυρίων ευρώ, που φαντάζει εξωπραγματικό.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος αυτού του ποσού αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι τα συνολικά κεφάλαια για το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης είναι 440 δισεκατομμύρια ευρώ για όλες τις χώρες που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν πρόβλημα και μέσα σε αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την αναγκαστική συμμετοχή των τραπεζών στο PSI και όπως φέρεται ο ίδιος να δηλώνει το μόνο εθελοντικό στοιχείο για τις τράπεζες πλέον είναι να δεχτούν ένα κούρεμα 50% ή να έρθουν αντιμέτωπες με ένα πιστωτικό γεγονός ή χρεοκοπία.

Με αυτό το τελεσίγραφο φαίνεται μία τεράστια αλλαγή στη στάση των ευρωπαίων ηγετών και πλέον οι προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και σε αλυσιδωτές αντιδράσεις από αυτό το γεγονός είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου