Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Επιμήκυνση χωρίς κούρεμα ζητά για ταμεία η Ελλάδα


Δημοσιεύθηκε: 13:53 - 24/10/11

Να μην τροποποιηθεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου ως προς τον τρόπο που θα συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην αναδιάρθρωση του χρέους, ζητά σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους μας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν τα ταμεία, να επιμηκυνθούν χωρίς να υποστούν απομείωση, όπως προέβλεπε και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια δύσκολη διαπραγμάτευση για μείωση του δυσβάστακτου χρέους, σημείωσε ότι αυτό αφορά στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά, όπως χαρακτηριστικά είπε, στις τράπεζες.

Η παραπάνω αποστροφή, σε συνδυασμό με τις διαρροές ότι είναι ανοικτό το θέμα της συμμετοχής ή μη των ταμείων στο «κούρεμα» του χρέους, δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης μόνο στις τράπεζες, και αυτό εφόσον χρειασθεί.

Τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κρατικά ομόλογα που λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020, ονομαστικής αξίας 20 δις ευρώ, ενώ συνολικά το χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων τους εκτιμάται ότι κινείται στα 25 με 26 δις ευρώ.

Εφόσον δεν εξαιρεθούν από το «κούρεμα» το Δημόσιο θα χρειασθεί τουλάχιστον 12,5 με 13 δις ευρώ (σε haircut 50%) για να ανακεφαλαιοποιήσει τα ταμεία και να μην υπάρξει πρόβλημα στην μελλοντική καταβολή συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου