Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Νομικά διεκδικούν οι κλινικές την πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ



Αγωγές για τη διεκδίκηση 780 εκ. ευρώ οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, προγραμματίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά και την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Ανδρ. Καρταπάνης, ‘για τις οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τις Κλινικές, ποσού 780 εκατ. ευρώ, της περιόδου 2007 έως 31.12.2011, θα υποβληθούν αγωγές για το κεφάλαιο και τις νόμιμες προσαυξήσεις. Οι αγωγές θα υποβληθούν τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής τους.

Εφόσον στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξουν, σαφείς, δεσμευτικές και οριοθετημένες χρονικά λύσεις για την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τις Κλινικές, θα δρομολογηθούν διάφορες νομικές και άλλες ενέργειες που απορρέουν από τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Συμψηφισμοί

Για τη δυνατότητα συμψηφισμού υποχρεώσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο με τις απαιτήσεις μας από αυτούς, θα περιμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Σαλμά μέχρι το τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου. Ομοίως θα περιμένουμε μέχρι τότε να απαλειφθεί η παρακράτηση που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ ακόμα και από τις προκαταβολές. Άλλως θα προσφύγουμε στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στις επιπόλαιες και πρόχειρα διατυπωμένες προτάσεις και απόψεις περί αλλαγής του ποσοστού αποζημίωσης ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, απαντάμε και υπενθυμίζουμε ότι οι Ιδιωτικές Κλινικές έχουν συγκεκριμένη τριετούς διάρκειας σύμβαση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.

Για τα αναφερόμενα ποσά που αφορούν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και τις αιτιάσεις περί υπέρβασης των δαπανών των Ιδιωτικών Κλινικών, τις διαψεύδουμε κατηγορηματικά. Θεωρούμε τα στοιχεία ότι είναι απολύτως ανακριβή και ζητήσαμε με έγγραφο αίτημά μας προς τον ΕΟΠΥΥ να μας υποβληθούν άμεσα και αναλυτικά στοιχεία. Μάλιστα, προκαλούμε και πάλι τους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά ανά ΚΕΝ και ανά Νοσοκομείο (Ιδιωτικό και Δημόσιο), τα στοιχεία οποιασδήποτε περιόδου του 2012 έχουν στη διάθεσή τους.

Αναληθή στοιχεία στην Τρόικα

Τα αναληθή στοιχεία που παρουσιάζονται κατ’ επανάληψη δεν μπορεί να δικαιολογήσουν την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ούτε ασφαλώς τα ελλείμματα οργάνωσης και λειτουργίας του. Ζητήσαμε επίσης να μας δοθούν τα πρακτικά της πρόσφατης συνάντησης με τους τεχνικούς συμβούλους της Τρόικα και αμέσως θα απαντήσουμε τεκμηριωμένα σε όλα αυτά καθώς και στα άδικα και λανθασμένα συμπεράσματά τους.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από όλα τα κόμματα και θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να αποτελέσουν θέμα συζήτησης των τριών Αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Θα συμπορευτούμε σε κάθε προσπάθεια που θα ενεργοποιήσουν άλλοι πάροχοι υγείας και συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ, αλλά θα πάρουμε και πρωτοβουλίες για κοινές δράσεις στην αντιμετώπιση των παραπάνω ή και άλλων προβλημάτων.

Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει τους υπευθύνους πριν και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του νέου θεσμού. Αντιλαμβανόμαστε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που η οξύτητά τους ενισχύεται από την εξελισσόμενη κρίση. Συμβάλλαμε αποφασιστικά στη μέχρι σήμερα αντιμετώπισή τους. 

Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο δυνατότητας των Εταιρειών μας να διατηρήσουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υπηρεσιών, παρά τα εμπόδια και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τους υπευθύνους της πλευράς ΕΟΠΥΥ. Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες ανοχής και ασφαλώς της υπομονής και των αντοχών μας.

Δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε άλλους αιφνιδιασμούς στη συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ ούτε άλλες προχειρότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων μας από αυτή και θα προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια που απορρέει από τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Θα πρέπει επιτέλους όλοι οι αρμόδιοι να συνεκτιμήσουν ότι εκπροσωπούμε εταιρείες με χιλιάδες εργαζόμενους’.

ΙΑΤRONET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου