Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων Η υποτιμολόγηση των Ακτινολογικών Πράξεων


Η αιφνίδια ανάρτηση νέων τιμών στις ακτινολογικές εξετάσεις με μειώσεις από 25-40% κατά περίπτωση επί των τιμών ΦΕΚ 1991 προκαλεί εύλογα ερωτήματα:

Γιατί δεν έγινε προηγούμενα διαβούλευση επί του θέματος με τους αρμόδιους φορείς ούτως ώστε να ληφθεί μια απόφαση σωστή και αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους;
Γιατί έγινε τόσο πρόχειρα και βιαστικά χωρίς επιστημονική κοστολόγηση των εξετάσεων;
Γιατί η μείωση των πράξεων δεν συνοδεύτηκε από ένα μέτρο διόρθωσης της αγοράς της Πρωτοβάθμιας υγείας όπως το PLAFON που λειτουργεί άλλωστε επιτυχώς στις επισκέψεις των κλινικών γιατρών του ΕΟΠΥΥ;
Και εξηγούμεθα:
Κατ’ αρχήν παραθέτομε ενδεικτικά και συνοπτικά την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων που αφορούν στην λειτουργία ενός αξονικού τομογράφου με προοπτική δεκαετίας.
Αγορά μηχανήματος 16 τομών: 280.000€
Αντικατάσταση λυχνίας 5-6 φορές: 240.000€
Συμβόλαιο εγγύησης: 240.000€
Δυο τεχνολόγοι, μισθοί: 448.000€
Δυο γραμματείς, μισθοί: 336.000€
Οροί, σκιαγραφικά φάρμακα κ.λ.π.: 30.000€
Έξοδα λειτουργίας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, εφορία, ενοίκιο, κ.λ.π.): 200.000€
Κόστος συντήρησης κάμερας: 24.000€
Σύστημα αρχειοθέτησης: 40.000€
Χωρίς να λογαριάζεται ο μισθός του ακτινολόγου γιατρού
Σύνολο: 1.900.000€

Δηλ. περίπου 355 εξετάσεις το μήνα ή 18-20 εξετάσεις την ημέρα για να βγαίνουν απλώς τα έξοδα και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ροή πληρωμής από ΕΟΠΥΥ σε μηνιαία βάση, πράγματα ανύπαρκτα.

Από το ανωτέρω παράδειγμα συνάγεται ευχερώς ότι ή δεν λογάριασαν καθόλου τα οικονομικά δεδομένα ή επιθυμούν να εξοντώσουν ένα μέσο εργαστήριο.

Επίσης είναι τοις πάσι γνωστό ότι η διαφθορά στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας έχει κτυπήσει κόκκινο.

Η κατευθυνόμενη πελατεία προς τους ομίλους, η τεχνητή ζήτηση εξετάσεων, η κυκλοφορία μαύρου χρήματος και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή στο κύκλωμα όμιλοι – συνταγογραφούντες γιατροί φαντάζομαι ότι δεν είναι λέξεις άγνωστες στο Υπουργείο Υγείας.

Το Yπουργείο Yγείας έχει υποχρέωση να καταπολεμήσει την Διαφθορά με σχέδιο δράσης και Εθνική στρατηγική να συμβάλει στην πλαισίωση του εξορθολογισμού των δαπανών στο πλαίσιο ενός συνεπούς και δίκαιου σχεδιασμού με στόχο να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των υγιώς λειτουργούντων παρόχων υγείας ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός και απαραίτητο συμπλήρωμα των υποτιμολογήσεων που έγιναν, είναι η διαμόρφωση PLAFON στις εκτελούμενες εξετάσεις.

Μόνον οι υποτιμολογήσεις όπως είναι σήμερα καταδικάζουν τα μικρομεσαία εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα σε κλείσιμο αφού οι όμιλοι είναι βέβαια πως ότι χάνουν από την υποτιμολόγηση θα το κερδίσουν με την αύξηση αριθμού των εξετάσεων μέσω του συστήματος κατευθυνόμενης πελατείας και από την έλλειψη PLAFON που θα διόρθωνε την αγορά προς την σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά το κράτος δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό κέρδος διότι η τεχνητή υπερσυνταγογράφηση που είναι βέβαιο ότι θα εκδηλώσουν οι όμιλοι για να αντιρροπήσουν την υποτιμολόγηση θα αυξήση τις δαπάνες εις βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Άρα όλη την παρενέργεια από την υποτιμολόγηση των ακτινολογικών πράξεων θα την χρεωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις Υγείας.
Δεν νομίζουμε ότι αυτό είναι το ζητούμενο για το Υπουργείο. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι παράγοντες θα επαναξετάσουν σφαιρικά αυτό το θέμα με συνεκτίμηση όλων των παραγόντων και θα δώσουν την πρέπουσα λύση.

Για την Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΤΑΜΙΑΣ

Θ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου