Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τιμές φαρμάκων και ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο "στόχαστρο" της κυβέρνησης για το 2013


Στα 2,88 δισ. ευρώ "έκλεισε" τελικά η δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη για το 2012, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Με άλλα λόγια, η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,05 δισ. ευρώ το 2012, σε σχέση με το 2011, και βρίσκεται ακριβώς στο ανώτατο επιτρεπτό όριο το οποίο είχε καθορίσει η τρόικα για το έτος που λήγει.

Εάν, όμως, για να επιτευχθεί ο στόχος της συγκεκριμένης δαπάνης για το 2012 εφαρμόσθηκαν "αιματηρές" περικοπές στην φαρμακευτική περίθαλψη των περισσοτέρων από 10 εκατ. ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το 2013 θα σημάνει την εφαρμογή ασφυκτικών πλαισίων παροχών για τους τελευταίους, καθώς η σχετική μνημονιακή υποχρέωση της χώρας είναι η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να περιορισθεί περαιτέρω προκειμένου να φθάσει τα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, με ορίζοντα τα 2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014...

Με απλά λόγια, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου να περιορίζεται κατά 40 εκατ. ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο, ή κατά 160 εκατ. ευρώ ανά τετράμηνο, κατά μέσο όρο, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για το 2013!

Στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μία νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων, νέα μείωση η οποία, όμως, δεν πρόκειται να αποδώσει ιδιαιτέρως θεαματικά αποτελέσματα, καθώς αυτού του τύπου η παρέμβαση έχει επιχειρηθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα στα πλαίσια των μνημοιακών υποχρέωσεων και, συνεπώς, λειτουργεί ο κανόνος της φθίνουσας οριακής αποτελεσματικότητας, δηλαδή κάθε νέα προσπάθεια για μείωση των τιμών των φαρμάκων αποφέρει χαμηλότερη νέα εξοικονόμηση δαπανών για το δημόσιο ταμείο.

Μία νέα έξοδος φαρμακευτικών σκευασμάτων από την θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, ενώ το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ισχυρίσθηκαν κατ' επανάληψη το τελευταίο χρονικό διάστημα όUτι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών βρίσκεται στο... 20% κάνει κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή να στοιχηματίζει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει νέα οριζόντια, αλλά και δραστική μείωση στο ποσοστό κέρδους του κλάδου...

Ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου