Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Αλλάζει η αγορά φαρμάκου-υπηρεσιών για ΕΟΠΥΥ το 2013! Τι φέρνει ο νέος χρόνος

Σε ένα νέο σύστημα αγοράς φαρμάκων αλλά και υπηρεσιών για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το νέο χρόνο. Τι αλλάζει

Αλλάζει η αγορά φαρμάκου-υπηρεσιών για ΕΟΠΥΥ το 2013! Τι φέρνει ο νέος χρόνοςΤη δύναμη του ΕΟΠΥΥ που αποτελεί σήμερα τον κυρίαρχο φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα, αναμένεται να αξιοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το νέο χρόνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αξιοποιηθεί ένα σύστημα εκπτώσεων κατά την αγορά φαρμάκων και υπηρεσιών ώστε ο φορέας να επιτυγχάνει καλύτερες τιμές. 

Οι σχετικές εισηγήσεις άλλωστε υπάρχουν εδώ και καιρό στο γραφείο του υπουργού Υγείας από υψηλόβαθμα στελέχη της Υγείας. 

Ειδικότερα ο ΕΟΠΥΥ θα αρχίσει να λειτουργεί ως «μονοψώνιο» ως μονοπωλιακός δηλαδή οργανισμός και να ζητά δραστικές εκπτώσεις από φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές και ιδιωτικές μονάδες και εταιρείες. 

Το σύστημα που θα ακολουθηθεί θα σχετίζεται με τον όγκο των φαρμάκων και των υπηρεσιών που θα «αγοράζει» ο ΕΟΠΥΥ και τις εκπτώσεις. Όσο δηλαδή περισσότερες πωλήσεις γίνονται από συγκεκριμένες εταιρείες τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι εκπτώσεις που θα προσφέρουν στο τέλος του χρόνου. 

Πρόκειται για ένα σύστημα που είναι πιθανό να εξασφαλίσει μια σχετικά καλύτερη ρευστότητα για τον ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι ο φορέας θα λειτουργεί και πάλι το 2013 με περιορισμένα κονδύλια αφού η χρηματοδότησή του δεν αναμένεται να αλλάξει άρδην. 

Ήδη προετοιμάζονται και οι θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στον Οργανισμό να λειτουργήσει πιο ευέλικτα και με μεγαλύτερο κέρδος. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου
ΙATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου