Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΦΣΑ για τη συνταγογράφηση με δραστική


Aθήνα, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΠΡΟΣ
THN ΗΔΙΚΑ

Κοιν/ση : ΕΟΠΥΥ
Αξιότιμοι κύριοι,

Εδώ και μέρες, οι περισσότερες ηλεκτρονικές συνταγές που καταφθάνουν στα φαρμακεία μας για εκτέλεση, αναφέρουν στο κάτω μέρος της συνταγής την εξής σημείωση :

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ή Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ)»

Στο πεδίο αυτό στο οποίο αναγράφεται η ανωτέρω φράση, όπως πληροφορηθήκαμε είναι πεδίο το οποίο οι ιατροί δύνανται να σημειώνουν διάφορες απόψεις τους!!! Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους πρακτικές θα πρέπει ή να εφαρμόζονται σε όλους τους κρίκους της υγειονομικής αλυσίδας, δηλαδή και στους φαρμακοποιούς, άλλως είναι παράλογο να υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις. Ζητούμε ή την απαλοιφή αυτής της πρότασης, ή να επιτραπεί και στους φαρμακοποιούς να έχουν δικό τους πεδίο ώστε να συμπληρώνουν και τις δικές τους απόψεις.

Είναι προφανές ότι τα στάδια διακίνησης των συνταγών από την συνταγογράφηση τους έως και την εκτέλεση, είναι σε κάθε περίπτωση το ίδιο σημαντικά και οι υπεύθυνοι για κάθε στάδιο είτε είναι ιατροί κατά την συνταγογράφηση είτε φαρμακοποιοί κατά την εκτέλεση έχουν τις αντίστοιχες ευθύνες και αντίστοιχα δικαιώματα.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα πεδίο σημείωσης, όπου οι φαρμακοποιοί θα αναφέρουν το εξής :

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ Ή ΠΡΟΒΛΗΜΆΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ


για τον Φ.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ            ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου