Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εμφραγμα στις υποδομές υγείας της Αθήνας

Στο νοσοκομείο Πατησίων δύο από τις βασικές κλινικές, η Παθολογική και η Καρδιολογική, δεν μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς έδω και δύο εβδομάδες

Της Ντάνι Βέργου

«Πολύ δύσκολα χτίζονται δημόσια νοσοκομεία. Πολύ εύκολα γκρεμίζονται. Δύο χρόνια τώρα αργά αργά, με τις συντάξεις των παλιών και τις μη προσλήψεις νέων γιατρών, το νοσοκομείο αποψιλώνεται. Αφήνεται να διαλυθεί από μόνο του. Θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε και να διεκδικούμε για τους πολίτες μαζί με τους πολίτες». Τα λόγια του Στράτου Τσελά, νοσηλευτή και προέδρου του Σωματείου εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, περιγράφουν την πορεία μιας σημαντικής ιατρικής μονάδας προς το… μοιραίο.

Δύο βασικές κλινικές, η παθολογική και η καρδιολογική, δεν μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς εδώ και δύο εβδομάδες. Η πρώτη, η σημαντικότερη για κάθε νοσοκομείο, δεν έχει κεφαλή – διευθυντή – οπότε έχει κλείσει. Η δεύτερη έχει δύο καρδιολόγους οι οποίοι για να διασφαλίσουν τη λειτουργία της πρέπει να εργάζονται 15 24ωρα τον μήνα – φύσει αδύνατον! Κλειστή κι αυτή.

Μεθοδευμένο κλείσιμο

Το Νοσοκομείο Πατησίων υπολειτουργεί. Ερημώνει. Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες μιλούν για «μεθοδευμένο κλείσιμό» του. Χθες απαίτησαν την άμεση πρόσληψη καρδιολόγων και παθολόγων γιατρών για να μπορέσει το νοσοκομείο να νοσηλεύει ασθενείς, με παράστασή τους στη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συνάντησε τη διοίκηση της ΥΠΕ και αναζήτησε απαντήσεις. Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, Βασ. Κοντοζαμάνης, και ο υποδιοικητής Σ. Ζώτος υποσχέθηκαν να προσλάβουν δύο επικουρικούς καρδιολόγους. Διευθυντή παθολόγο θα «ψάξουν» να βρουν, αλλά δεν το βλέπουν εύκολο, είπαν σύμφωνα με τον κ. Τσελά.

Σταδιακή απαξίωση 

Η απαξίωση του νοσοκομείου γίνεται αργά αργά τα τελευταία δύο χρόνια. Μέχρι τον Απρίλιο του 2012 το νοσοκομείο είχε γενική εφημερία κάθε τέταρτη ημέρα από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ μαζί με τον Ευαγγελισμό. «Τότε δεν υπήρχαν ράντσα στον Ευαγγελισμό, όπως σήμερα. Βλέπαμε περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή που αριθμεί ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ασθενείς που δεν θα προλάβαιναν να φτάσουν στον Ευαγγελισμό και άλλα περιστατικά που κρατούσαμε κι έτσι αποσυμφορίζαμε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων, Παναγιώτης Σάλας.

Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου έβλεπε 120 περιστατικά σε κάθε γενική εφημερία. Κοντά στην εθνική οδό, δίπλα στον σταθμό του Ηλεκτρικού, εύκολα προσβάσιμο, το Νοσοκομείο Πατησίων «κρατούσε ζωντανούς πολίτες. Τα 110 κρεβάτια δεν έφταναν και πολλοί ασθενείς μεταφέρονταν αφού σταθεροποιούνταν η υγεία τους για νοσηλεία σε άλλα θεραπευτήρια. Τώρα όλοι στοιβάζονται στον Ευαγγελισμό» προσθέτει.

Τον Απρίλιο του 2012 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έβγαλε το νοσοκομείο από τη γενική εφημερία και το έβαλε σε πρωινή εφημερία, 8 το πρωί ώς τις 2.30 το μεσημέρι. Πριν από δυο εβδομάδες η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με έγγραφό της προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ανακοίνωνε την «εξαίρεση του Παθολογικού και Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Πατησίων από τις πρωινές εφημερίες, λόγω παντελούς έλλειψης ειδικευμένων ιατρών στο Παθολογικό Τμήμα και υποστελέχωσης του Καρδιολογικού Τμηματος, εξαιτίας των οποίων υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης των περιστατικών».

Τις ανάγκες ενός εκατομμυρίου κατοίκων των Πατησίων (Δήμος Αθηναίων) και όμορων δήμων κάλυπταν σχεδόν όλες τις μέρες του χρόνου μέχρι τον Ιούνιο του 2011 το Νοσοκομείο Πατησίων (με 110 κρεβάτια), η Παμμακάριστος (με 200 κρεβάτια), το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ (με 100 κρεβάτια) και το Αγία Ολγα της Νέας Ιωνίας (με 280 κρεβάτια).

Μόνο πρωινή εφημερία

Με τις αλλαγές της τελευταίας διετίας στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων της Αθήνας και το λουκέτο στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ η προσφερόμενη εφημεριακή κάλυψη του πληθυσμού έχει συρρικνωθεί. Το Πατησίων κάνει μόνο πρωινή εφημερία, εξαιρουμένων Σαββατοκύριακων και αργιών, και τα Παμμακάριστος και Αγία Ολγα κάθε τέσσερις ημέρες συν-εφημερεύουν σε γενική εφημερία.

Με τα ΦΕΚ των συνενώσεων του Ανδρέα Λυκουρέντζου, στα τέλη του 2012, το Πατησίων λειτουργεί με το Αγία Ολγα (ενιαίο ΝΠΔΔ με την επωνυμία ΓΝΝΙ «Κωνσταντοπούλειο–Πατησίων») και οι κλίνες του έχουν μειωθεί σε 88. Η απειλή λουκέτου και στο Νοσοκομείο Πατησίων είναι ορατή. Μετά το κλείσιμο του 7ου Θεραπευτηρίου του πρώην ΙΚΑ στα Πατήσια, το Νοσοκομείο Πατησίων αρχικά διασυνδέθηκε με τους «Αγίους Αναργύρους» και στη συνέχεια με το «Αγία Ολγα».

Ελλειψη ιατρών

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας χρησιμοποίησε δύο φορές το επιχείρημα της «έλλειψης γιατρών», της «υποστελέχωσης», για να συγχωνεύσει το νοσοκομείο με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το ίδιο φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει και για το λουκέτο.

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους του Νοσοκομείου Πατησίων εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων των Νοσοκομείων Ευαγγελισμός και Αγιος Σάββας. Την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Πατησίων στη συνέλευσή τους θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

…………………………………………………………………………….

Διαμαρτύρονται οι έμποροι του Πειραιά για το «Μεταξά»

Την άμεση ανάκληση της απόφασης για κατάργηση νοσηλευτικών κλινών στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη και επικίνδυνη τη συγκεκριμένη απόφαση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Πειραιά, που εδώ και δεκαετίες προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, κυρίως στον τομέα των ογκολογικών παθήσεων.

«Σε μια κρίσιμη εποχή όπου σημειώνεται σημαντική αύξηση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση, στον βωμό του μνημονίου και των επιταγών της τρόικας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε καμία περίπτωση η περίθαλψη των πολιτών δεν μπορεί να μετριέται σε ευρώ και να περικόπτεται, υποστηρίζουν οι έμποροι του Πειραιά και τονίζουν πως η υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και βασική υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

ΧΡ.ΠΑΠ. - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου