Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θεωρείται βασικό στοιχείο ενός συστήματος υγείας. Ο θεσμός που λειτούργησε με επιτυχία μέχρι πρόσφατα, είναι ανάγκη να επαναδραστηριοποιηθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με τους παρακάτω όρους.
Ο κάθε οικογενειακός γιατρός επιλέγεται από τους ασφαλισμένους μέχρι του αριθμού 2.500 ατόμων. Ο αριθμός αυτός εξασφαλίζει 25-30 επισκέψεις την ημέρα και μάλιστα δίχως προγραμματισμένη συνάντηση, ώστε ο γιατρός να είναι προσιτός όποτε χρειάζεται. Η σύνθεση αυτού του πλήθους, κατά το δυνατόν, ποικίλει ηλικιακά. Οι ασφαλισμένοι απευθύνονται στον γιατρό τους, εκτός περιπτώσεων εμφανώς επείγοντος χαρακτήρα, διαφορετικά δεν απολαμβάνουν των εκπτώσεων του συστήματος. Από εκεί αντιμετωπίζεται τον πρόβλημά τους ή παραπέμπεται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Όπου κρίνεται ο οικογενειακός διερευνά με παρακλινικές εξετάσεις μέχρι οριστικής απόφασης.
Έτσι ο γιατρός έχει τον έλεγχο των παρακλινικών εξετάσεων, ποιες και πότε έγιναν για κάθε ασφαλισμένο, πότε και ποια φάρμακα του χορηγήθηκαν, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες δαπάνες. Παράλληλα ο κάθε οικογενειακός είναι εύκολο να ελέγχεται από το σύστημα για την συνταγογράφηση και την χρήση των παρακλινικών εξετάσεων.
Με την σημερινή κατάσταση που διαμόρφωσε η πολιτεία δια του υπουργείου υγείας, ο κάθε ασφαλισμένος, με ένα δεκάρικο,δυστυχώς, επισκέπτεται όποιον γιατρό θέλει και απαιτεί ότι θέλει ώστε να γίνονται άσκοπα εξετάσεις αλλά και κανείς χρονίως πάσχων να μην παρακολουθείται από γιατρό. Οι αρρύθμιστοι χρονίως πάσχοντες ήδη οδεύουν, λόγω επιπλοκών προς την δαπανηρή νοσοκομειακή περίθαλψη.
Ο οικογενειακός γιατρός δέχεται, σε καθορισμένο ωράριο, στο ιατρείο του, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός τον ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του συστήματος. Το ωράριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ώρες ημερησίως, η μία ώρα εξ΄ αυτών διατίθεται για κατ΄ οίκον επισκέψεις. Ο γιατρός κάνει ιδιωτικό ιατρείο διαφορετικά το σύστημα δεν μπορεί να συντηρεί τα ιδιωτικά ιατρεία.
Ο οικογενειακός γιατρός κάνει τακτικό ιατρείο. Για τα επείγοντα περιστατικά η πολιτεία ενεργοποιεί, ήδη, άλλους μηχανισμούς.
Τέλος , με επιβάρυνση 15 Ευρώ ετησίως ανά ασφαλισμένο, η αμοιβή του ιατρού, ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων που τον επέλεξαν μπορεί να είναι 3.215 Ευρώ μεικτά μηνιαίως.
Καλός γιατρός, για το σύστημα υγείας, είναι ο καλώς αμειβόμενος γιατρός.
Ο γιατρός έχει 6 χρόνια βασικές σπουδές και 5-6 χρόνια ειδικότητα, αρχίζει δε να εργάζεται περίπου στα 30.Υπάρχει δε ανάγκη συνεχούς επιμορφώσεως. Αν η πολιτεία επιμένει σε χαμηλές αμοιβές τότε το σύστημα θα παραμένει αναποτελεσματικό, δαπανηρό και μίζερο.
Υπάρχουν προς ανάλυση πολλά ακόμη θέματα.
Και μετά ξύπνησες...
ΑπάντησηΔιαγραφήαν δεν ξυπνήσουμε θα ζούμε με δεκάρικο ή 900 και 8ωρο αν δεν φύγουμε για έξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήρε σταυρο κουνα την γκλαβα σου χαμενε ε χαμενε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ διαφωνώ μαζί του αλλά δεν εκφράζομαι έτσι. Μήπως πρέπει να το κοιτάξετε κάπου;
Διαγραφήόπου διαφωνείτε περιμένουμε προτάσεις...........
ΔιαγραφήΗ διαφωνία μου είναι ότι η ανάρτηση αναφέρεται μόνο στους ΓΙ παραβλέποντας την ύπαρξη και τη χρησιμότητα άλλων ειδοκοτήτων. Θεωρείτε το επίπεδο των ΓΙ (και τον αριθμό τους) επαρκές για πλήρη κάλυψη του πληθυσμού; Γιατί αν είναι 15 ευρώ για ΓΙ, 5 γαι κ/δ, 3 για ορθ, 3 για οφθ και 3 για ωρλ και κάμποσα για ψυχίατρο τότε θα χρειαστούν πολλά ακόμα να πληρώσει ο παθών (σκέψου μια πενταμελή οικογένεια με άνεργο πατέρα). Συμφωνώ πάντως απόλυτα στην τελευταία παράγραφο (αλλά όχι το κράτος που προτιμά να έχει κακοπληρωμένους ιατρούς και υποβαθμισμένες υπηρεσίες).
Διαγραφή"Ανώνυμος19 Μαΐου 2014 - 3:11 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μετά ξύπνησες...
Απάντηση
Kastor19 Μαΐου 2014 - 6:46 μ.μ.
αν δεν ξυπνήσουμε θα ζούμε με δεκάρικο ή 900 και 8ωρο αν δεν φύγουμε για έξω."
Απάντηση
Δεν καταλαβαίνω..Σε τι σας χαλάει το δεκάρικο;
Ο ένας γράφει για 25 -30 ασθενείς την ημέρα και 3150 το μήνα...
Ο δεύτερος προφανώς αμφισβητεί τα 3150 και προτρέπει τον γράφοντα να ξυπνήσει ( προφανώς για να προσγειωθεί στα 1200 που σκέφτεται το γκουβέρνο)
Ο άλλος χαλιέται από το δεκάρικο και γράφει για 900 το οκτάωρο.
Εγώ πάλι υπολογίζω ότι 25-30 τη μέρα με ένα 10ρικο κάνει 250 -300 δηλαδή 5500-6000 το μήνα ..
Άρα είναι πολύ!!
Ευχαριστώ για την πρόχειρη οικονομοτεχνική μελέτη.
Ο επόμενος Υπουργός Υγείας...
Είναι ανάγκη να συνηθίσετε στον ιδέα ότι μόνος μου δεν μπορώ να σχεδιάσω ολοκληρωμένο σύστημα υγείας. Ας υπάρξουν προτάσεις για την λειτουργία και τον ρόλο των άλλων ειδικοτήτων στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης . π.χ. Πόσοι ασφαλισμένοι ανά ειδικότητα και πόσο θα χρεώνεται ο σφαλισμένος και τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων κ.λ.π.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν αρνούμαι ότι 10Χ30= 300 Χ 25 ημέρες = 7.500 ευρώ!!! όμως αν βλέπουμε τους ασφαλισμένους σαν 10ρικα τοτε ας μην αυταπατώμαστε ότι ασκούμε ιατρική.
Οσο ο φαρμακοποιος δινει φαρμακα με δικη του διαγνωση τοσο ο ασθενης θα βλεπει τον γιατρο ως εκπτωτικο κουπονι και μονο!!!κανενα φαρμακο χωρις συνταγη ιατρου!!!μονο στην Ελλαδα γινεται αυτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις, παρενέργειες κ.λ.π. Στις διαφημίσεις αυτών των φαρμάκων επισημαίνεται "συμβουλευθείτε τον γιατρό σας...." Ασφαλώς κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίδεται δίχως συνταγή. Κάτι που συνηθίζεται εδώ ή αλλού δεν είναι, σώνει και καλά, ορθόν.
ΔιαγραφήΔεν γίνεται, βέβαια , μόνον στην Ελλάδα...........