Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

300 νέα φάρμακα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ

Τα 40 περιέχουν νέες δραστικές ουσίες και τα υπόλοιπα θα ενταχθούν σε κατηγορίες με γενόσημα

Τριακόσια νέα, καινοτόμα φάρμακα εντάσσονται στη θετική λίστα φαρμάκων, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Απ' αυτά, περίπου 40 έχουν νέα δραστική ουσία, ενώ τα υπόλοιπα θα ενταχθούν σε θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων που έχουν γενόσημα.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο οι έλληνες ασθενείς και μόνον να μην μπορούν να βρουν εξελιγμένες θεραπείες που άλλοι ευρωπαίοι πολίτες είχαν στη διάθεσή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

TO BHMA

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μειώνεται από σήμερα, Πέμπτη, η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, διότι αυξάνονται σε φάρμακα ορισμένων θεραπευτικών κατηγοριών οι ασφαλιστικές τιμές (θα καλύπτει μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς ο ΕΟΠΥΥ), καθώς και ότι θα διατίθενται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). 

Σήμερα, τα εν λόγω σκευάσματα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων και μόνο όταν ο ασθενής δεν μπορούσε να τα βρει στον ΕΟΠΥΥ μπορούσε να τα προμηθευτεί από ιδιωτικό φαρμακείο. Με υπουργική απόφαση, οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία μετά την έκδοση του νέου δελτίου τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου