Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Στον όμιλο Υγεία το Ερρίκος Ντυνάν

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής- virus

Ριζικές αλλαγές και στο χάρτη της ιδιωτικής υγείας φέρνει το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά κυρίαρχο ρόλο στην Marfin Investment Group (MIG), στην οποία με τη σειρά της ανήκει ο όμιλος Υγεία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, δρομολογείται πλέον από την τράπεζα Πειραιώς η ανάθεση του μάνατζμεντ του Ερρίκος Ντυνάν στο Υγεία.

Σας θυμίζω ότι η τράπεζα Πειραιώς είχε προκηρύξει διαγωνισμό για το μάνατζμεντ του Ντυνάν, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι της ιδιωτικής υγείας του λεκανοπεδίου: Ιατρικό Αθηνών, Υγεία, ΙΑΣΩ, Μετροπόλιταν και Ευρωκλινική. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ανάθεση στο Υγεία θα αφορά χρονικό διάστημα 12-15 μήνες και το project θα ξεκινήσει άμεσα.

Άλλωστε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το Ντυνάν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κάθε μέρα που περνά συσσωρεύει νέα χρέη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα οικονομικά βάρη του «Ντυνάν» συνολικά ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει το δάνειο που είχε το «Ερρίκος Ντυνάν», ύψους 96 εκατ., με τη MarfinPopular Bank στην Κύπρο. Οι υπόλοιπες αφορούν χρέη σε προμηθευτές και υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το «Ερρίκος Ντυνάν» οφείλει 117,8 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και άλλα 37,4 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και το ΤΣΑΥ.

Επίσης, οφείλει 5,1 εκατ. ευρώ στην Εφορία, 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και 5,1 εκατ. ευρώ σε άλλους. Επιπλέον οφείλονται μισθοί κατά μέσο όρο 11 μηνών στους εργαζομένους (συνολικά το νοσοκομείο μετρά 824 εργαζόμενους -νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό- και 180 γιατρούς).

Η ανάληψη του μάνατζμεντ του Ντυνάν από το Υγεία θα προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις στο χώρο της ιδιωτικής αγοράς υγείας. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, μεγάλοι χαμένοι θα είναι κατά πρώτο λόγο, ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών του Γ. Αποστολόπουλου, αλλά και η Ευρωκλινική, της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Global Finance του Αγγέλου Πλακόπητα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν το Ερρίκος Ντυνάν τεθεί σε αποδοτική λειτουργία είναι σε θέση να οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετές μικρές και μεσαίες κλινικές των Αθηνών. Και αυτό γιατί διαθέτει δύο μεγάλα ατού:

Πρώτον, από πλευράς υποδομών (κτήρια, διαρρύθμιση, εξοπλισμός) το νοσοκομείο είναι ότι καλύτερο διαθέτει τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας υγείας στην πρωτεύουσα.

Δεύτερον, λόγω του κοινοφελούς του χαρακτήρα απαλλάσσεται από το ΦΠΑ ύψους 13% που ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές. Επιπλέον, έχει έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ μόλις 5%, ενώ οι υπόλοιποι 15%.

Συνεπώς, ο όμιλος Υγεία, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το Ντυνάν, αποκτά αυτομάτως μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας, αλλά και τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τον ανταγωνισμό. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς θα αντιδράσουν οι ανταγωνιστές του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου