Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Εκτίναξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα



Αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία και ειδικότερα της δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με αφορμή την εκτίναξη της συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΦΣΘ, Διονύση Ευγενίδη, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό που φτάνει από 40 έως και 70% της τιμής του φαρμάκου. Αυτό συμβαίνει γιατί από τις 14 Ιουλίου ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην κατηγορία των φαρμάκων που προστατεύονται από πατέντα και γι' αυτό το λόγο δεν έχουν ακόμη αντίγραφο-γενόσημο, εξηγεί ο κ. Ευγενίδης.

Ολόκληρη τη διαφορά πληρώνουν, όμως, ήδη οι ασφαλισμένοι ακόμη και για τα γενόσημα τα οποία είναι ακριβότερα από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα της δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί δεν αρκούν για την ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακα και επί πλέον επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την τσέπη των ασθενών.

«Μέχρι τώρα τη διαφορά της τιμής του φαρμάκου αυτού από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (τιμή αναφοράς), την μοιράζονταν ο ασφαλισμένος με τον ΕΟΠΥΥ. Πλέον, ολόκληρη τη διαφορά τιμής την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση για τον ασφαλισμένο. Έτσι δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν την οικονομική άνεση να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται και αυτοί που αναγκαστικά αρκούνται σε ό,τι φάρμακα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ» αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

Εν τω μεταξύ, «έγκλημα για την υγεία» χαρακτήρισε την αύξηση στη συμμετοχή και το πλαφόν στη συνταγογράφηση, σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Όπως τονίζει, «καταργήθηκε το ποσοστό συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ, 50% επί της διαφοράς, από την ασφαλιστική τιμή, έτσι ο ασφαλισμένος θα πληρώνει την συμμετοχή του και όλη την διαφορά της λιανικής τιμής, μείον την ασφαλιστική τιμή, μέχρι το ποσό των 50 ευρώ.

Επίσης, ορίστηκαν όρια φαρμακευτικής δαπάνης των ιατρών ανά ασθενή, ανά ειδικότητα, ανά νομό και ανά μήνα, καθώς, επίσης και ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης για τα φάρμακα δραστικών ουσιών εκτός προστασίας.

Με αυτό τον τρόπο:

1) Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και που χρειάζονται νέα πρωτοποριακά φάρμακα, μένουν ακάλυπτα. Π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας και γενικά όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή.

2) Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, π.χ. ζαχαρώδη διαβήτη, το ίδιο.
Αυτό αποτελεί έγκλημα για την υγεία».

Με τα νέα δεδομένα, η συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα στην Ελλάδα έχει υπερβεί κατά πολύ ακόμα και την έως χθες «πρωταθλήτρια» Πορτογαλία και έχει φτάσει, αν δεν έχει υπερβεί μεσοσταθμικά το 40%, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου. Και παρά το γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με τάση μάλιστα να μην ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους, καθώς παράλληλα μειώνονται δραματικά οι τιμές αναφοράς, που αποζημιώνει δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι δημιουργείται το φαινόμενο, η Ελλάδα να έχει τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη, σύμφωνα με φαρμακοποιούς, οι ασφαλισμένοι όμως να επιβαρύνονται όλο και πιο πολύ, για να προμηθευτούν τα αναγκαία τους φάρμακα.

Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου