Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Φάρμακα σε ανασφάλιστους: Ανάγκη για επιδέξιους χειρισμούς σε μία δύσβατη διαδρομή


Η απόφαση για τους ανασφάλιστους το είπαμε από την αρχή, δεν είναι ένας εύκολος περίπατος και ένα απλό εγχείρημα.

Κρύβει δυσκολίες και γραφειοκρατικά τερτίπια (νέες αρμοδιότητες στον ΕΟΠΥΥ, οδηγίες για τις εκπτώσεις στα φαρμακεία), τα οποία είναι πολύ πιθανόν να δυσκολέψουν την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, να δημιουργήσουν αναταραχή στους ίδιους τους ανθρώπους που χωρίς να το θέλουν βρέθηκαν στην δυσμενή θέση να απωλέσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Επιπλέον, η μερίδα αυτή των συμπολιτών μας, δεν φαίνεται να ευνοείται ιδιαίτερα, αφού ό,τι ισχύει για τους ασφαλισμένους, θα ισχύει και για τους ανασφάλιστους, όσον αφορά την συμμετοχή τους στα φάρμακα. Δηλαδή μόνο στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους οι χρονίως πάσχοντες ανασφάλιστοι θα έχουν μηδενική συμμετοχή, ενώ για τα υπόλοιπα θα ισχύουν κανονικά ό,τι ισχύει για όλους τους άλλους πολίτες.


Επιπλέον, επειδή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φοβάται μία νέα εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα υπάρχει το άγρυπνο μάτι του ελέγχου και της εποπτείας πάνω στους γιατρούς του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ προκειμένου να ελεγχθεί η συνταγογράφηση. Γι αυτό και η πίεση στους γιατρούς θα είναι μεγάλη, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης χθες, σε συνέντευξη τύπου.

Και εάν σας ακούγονται όλα αυτά βουνό, δεν έχετε πέσει πολύ έξω, αφού είναι όντως έτσι τα πράγματα.

Ένα μείζον ακόμη θέμα το οποίο ωστόσο θα αποδειχθεί καταλυτικό για την ομαλή έκβαση του εγχειρήματος, είναι η οικονομική υποστήριξη των ανασφάλιστων, χωρίς να διαταραχθεί ταυτόχρονα η δημοσιονομική πειθαρχία. Ίσως για τον λόγο αυτό, η κάλυψη να καθυστερεί στην πράξη– πέρα φυσικά από τις τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται και τα διαδικαστικά θέματα της ΗΔΙΚΑ. Τα 340 εκατ. ευρώ είναι το ανώτατο ποσό του όλου εγχειρήματος και το πιο πιθανό είναι ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2014, η οικονομική κάλυψη θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ, με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για το επόμενο εξάμηνο και όλα αυτά τα ποσά θα περιλαμβάνονται στα 2 δισ ευρώ της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014.

Ένα άλλο ερώτημα που θα ανακύψει στην συνέχεια, είναι πως θα διαχειρισθεί ο υπουργός Υγείας την φαρμακοβιομηχανία, η οποία όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει για ακόμη μία φορά να βάλει πλάτη για το clawback που θα προκύψει και που κανένας δεν το ανακοινώνει επίσημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα απαιτηθούν επιδέξιοι χειρισμοί τόσο του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/item/315590-farmaka-se-anasfalistous-anagki-gia-epideksious-xeirismoys-se-mia-dysvati-diadromi#ixzz36I4YPNff

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου