Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων περιέγραψε ο Λ. Γρηγοράκος στον ΙΣΑ



Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στα γραφεία του ΙΣΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λ. Γηγοράκος αφού άκουσε τα θέματα που έθεσαν στην συζήτηση οι συνάδελφοι του γιατροί όπως αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία, εύρεση κινήτρων για τους γιατρούς ώστε να υπηρετήσουν στην επαρχία, το πλαφόν ανά πάροχο στις διαγνωστικές εξετάσεις κ.α. ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγίας θα διεκδικήσει την πρόσληψη 1.500 ιατρών στο Ε.Σ.Υ. το 2015.

Αναφερόμενος στο θέμα των δρομολογημένων προσλήψεων, ο κ. Λ. Γρηγοράκος δήλωσε οτι «υπάρχουν 380 που παίρνουν ΦΕΚ εντός των ημερών, και 450 που περίμεναν να «ανοίξουν» οι κρίσεις που είχαν παγώσει τα τελευταία 3 χρόνια. Τις «ανοίγουμε» άμεσα».

Επίσης ο κ. Λ. Γρηγοράκος σημείωσε ότι στις προτεραιότητες του υπ. Υγεάις είναι να αποπληρωθούν οι εφημερίες των γιατρών, καθώς έχουν φτάσει να είναι μέχρι και επτά μήνες απλήρωτοι. Με την ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο, δύο μήνες μετά θα πληρώνονται τις εφημερίες τους.

Ο κ. Λ. Γρηγοράκος τόνισε ακόμα ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν τα περίπου 150 κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας που είναι κλειστά αυτή τη στιγμή.

Από την πλευρά του προέδρου και των μελών του δ.σ. του ΙΣΑ τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

Ι) Όσον αφορά στους ελευθεροεπαγγελματίες και τον ΕΟΠΥΥ τονίστηκε ότι είναι η επιτακτική η ανάγκη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, για την ύπαρξη ελεύθερης επιλογής γιατρού, ισότιμου δικαιώματος όλων των γιατρών να συμβληθούν και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Επίσης πρέπει άμεσα να προωθηθεί η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων του ΕΟΠΥΥ και η Έκδοση ΠΟΛ από το Υπουργείο Οικονομικών για να συμπεριληφθούν τα πιστωτικά τιμολόγια του clawback που αφορούν το 2013, στην φορολογική δήλωση του 2013, αν και η ημερομηνία έκδοσης τους είναι το έτος 2014.

ΙΙ) Για τους Ιατρούς του ΕΣΥ είναι αναγκαία :

• Η έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.

• Ανανέωση του Ε.Σ.Υ. μέσα από νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

• Το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ είναι πολύ χαμηλό, οι ειδικευόμενοι δεν λαμβάνουν άνω των 1000ΕΥΡΩ μηνιαίως, ενώ ο αγροτικός ιατρός μόλις 800ΕΥΡΩ.

• Οι συνθήκες λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι άθλιες , οι ιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ αναγκάζονται να ξεπερνούν κατά πολύ τις 5 εφημερίες μηνιαίως, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τους καταβάλλονται.

• Τοποθέτηση των ήδη κριθέντων 2.000 γιατρών προς κάλυψη των υφιστάμενων κενών.

• Οι επιπλέον εφημερίες (υπερβάσεις ή πρόσθετες) που υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν οι Ιατροί, προκειμένου να προκύψει ασφαλές πρόγραμμα για το Νοσοκομείο, πρέπει να αναγνωρίζονται διότι παραμένουν απλήρωτες μέχρι σήμερα.

ΙΙΙ) Για τους γιατρούς των μονάδων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ και για τους Νοσοκομειακούς ιατρούς των μονάδων του ΙΚΑ. Οι ιατροί αυτοί έως ότου αποκτήσουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς με τους ιατρούς του ΕΣΥ θα πρέπει να διατηρήσουν το ιατρείο τους και εν συνεχεία να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.

IV) Σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας πρέπει να ληφθούν :

• Μέτρα για την ανεργία και υποαπασχόληση των γιατρών

• Χορήγηση ΕΣΠΑ και επιδοτήσεων για τους νέους ιατρούς αλλά και για τα ιατρεία, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρίες.

• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Δημόσια Υγεία, στα πλοία, σε αθλητικούς χώρους, στα σχολεία, στις τουριστικές περιοχές και αλλού.

V) Ιατροί σε άγονες γραμμές : παροχή κινήτρων για εγκατάσταση εξειδικευμένων γενικών γιατρών σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές με τριετή τουλάχιστον παραμονή

• Τηλεϊατρική

• Κάρτα Υγείας

• Γρήγορες Αεροκομιδές

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης κλείνοντας τη συνάντηση, ανέφερε ότι «το ιατρικό λειτούργημα έχει δοκιμαστεί πολύ, οι ιατροί παρουσιάζονται σαν να παίρνουν όλοι φακελάκι ενώ το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα που τους οφείλει η πολιτεία αποσιωπάται. Οι πρόχειρες αλλαγές στην ΠΦΥ από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε ως αποτέλεσμα να αποσαθρωθεί το σύστημα υγείας τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο. Το πρόβλημα με τους ανασφάλιστους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην δωρεάν νοσηλεία συνεχίζει να υφίσταται παρά την έκδοση της σχετικής ΥΑ και από πλευράς του οι εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής συνεχίζουν την προσφορά τους παρέχοντας τα φάρμακα στους ανασφάλιστους αλλά και τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Ταυτόχρονα το νέο χαράτσι που επιβλήθηκε στην συμμετοχή στο φάρμακο θα δημιουργήσει απρόβλεπτες συνέπειες καθότι οι ασφαλισμένοι δεν θα δύνανται να λάβουν τα φάρμακα τους.» Ο Πρόεδρος τόνισε ότι «Μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με τη Νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να επιλυθούν τα σοβαρότατα ζητήματα που αναφέρθηκαν, μόνο θετικά αποτελέσματα θα επιφέρει για τους ιατρούς αλλά και τους ασθενείς».

1 σχόλιο:

  1. ... και συνεχιζετε η ροη των παραπεμπτικων χωρις να ανοιγει ρουθουνι.ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ή μαλλον ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΣ.
    Ολα αυτα θα τα πληρωθουμε τον μηνα που δεν εχει σαββατο....
    ΜΙΑ ΖΩΗ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.....

    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ / ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή