Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Στα φαρμακεία 700 νέα γενόσημα με αποζημίωση ΕΟΠΥΥ! Έρχονται 25 νέες θεραπείες για σκλήρυνση, ηπατίτιδα, καρκίνο

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - health report

Κοντά στα 700 νέα γενόσημα θα μπορούν να επιλέγουν από δω και πέρα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ όπως και οι γιατροί, αφού τα νέα φάρμακα που είχαν τιμολογηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, εντάχθηκαν επιτέλους στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του Οργανισμού (ΗΔΙΚΑ).

Η τιμολόγησή τους είχε γίνει λίγο πριν τις εκλογές και η διαδικασία ένταξής τους καθυστέρηση στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Στο μεταξύ όμως σε εκκρεμότητα είναι και 25 νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ηπατίτιδα αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα 25 νέα φάρμακα επίσης έχουν τιμολογηθεί και έχουν ενταχθεί στη λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων δηλαδή στη λίστα με τα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ.
Παρότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί αναμένεται να χρειασθούν περίπου δύο εβδομάδες για να είναι διαθέσιμα στους ασθενείς.

Πρόκειται για σκευάσματα που καιρό τώρα περιμένουν οι πάσχοντες, καθώς είναι καινοτόμες θεραπείες και υπόσχονται να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των βαριά αρρώστων.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, επειδή τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν κανονικά στην υπόλοιπη Ευρώπη, χρειάστηκε να εισαχθούν μέσω του ΙΦΕΤ για να χορηγηθούν σε Έλληνες ασθενείς.

Τα 25 φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν αποζημιούμενα για τους Έλληνες ασθενείς, θεωρούνται καινοτόμα και είναι της κατηγορίας υψηλού κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου