Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Με πολλά ανοιχτά θέματα αλλά και... διάθεση, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων

Συνεδριάζει για πρώτη φορά με τη νέα κυβέρνηση η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων την Παρασκευή το μεσημέρι, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιωάννη Φίλο.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πρώτη συνάντηση φυσικά θα είναι εν πολλοίς διερευνητική, με παρόντα τόσο τα μέλη του ΣΦΕΕ όσο και της ΠΕΦ, ωστόσο τα θέματα πιέζουν ασφυκτικά, επομένως θα τεθούν και οι προτεραιότητες της νέας Επιτροπής. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αγωνιά και ο ίδιος στο να προχωρήσουν ζητήματα τιμολόγησης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων και ζήτησε χαρακτηριστικά από τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής «η συνάντηση με τις φαρμακοβιομηχανίες να γίνει... χθες».

Βασικό μέλημα του κ. Φίλου είναι το γραφείο του να είναι πάντα ανοικτό για όλους, όπως τονίζει στο onMed, με στόχο να τρέχουν τα πράγματα γρήγορα για το κοινό καλό. Στη λογική αυτή, ο ίδιος θα επιδιώξει -ακολουθώντας φυσικά πάντα την πολιτική και τη φιλοσοφία του υπουργού Υγείας- να εισέρχονται κάθε φορά, (σε κάθε ανατιμολόγηση δηλαδή και σε κάθε έκδοση δελτίου τιμών) όσο το δυνατόν περισσότερα φάρμακα, είτε γενόσημα είτε πρωτότυπα, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών και βεβαίως ευπαθών ομάδων και μειονεκτούντων ομάδων.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών είναι γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του έχει πολύ δρόμο μπροστά του, όπως την ανατιμολόγηση του 2015, η οποία, ενώ έπρεπε να είχε γίνει τον Ιανουάριο, εξαιτίας των εκλογών δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι, όπως τονίζει ο ίδιος, άμεση προτεραιότητα είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η γενική ανατιμολόγηση και στη συνέχεια η έκδοση δελτίου τιμών. Να σημειωθεί ότι η γενική ανατιμολόγηση θα περιλαμβάνει περίπου 6.500 με 7.000 φάρμακα (όλα σχεδόν τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά σε περιεκτικότητες και συσκευασίες), εκ των οποίων τα 3.600 είναι πρωτότυπα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι ο ΕΟΦ εξέδωσε χθες λίστα με διορθωμένες τιμές σε φάρμακα, μετά την ανάρτηση του ΕΟΦ με τις τελικά προτεινόμενες τιμές και της ανασυγκρότησης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων (τον Φεβρουάριο του 2015). Πρόκειται για επικαιροποιημένο πίνακα τελικώς προτεινομένων τιμών, ως προς την αποκατάσταση σφαλμάτων που οφείλονταν σε τεχνικό πρόβλημα, αλλαγές ονομασίας προϊόντων και επωνυμιών ΚΑΚ και αλλαγές τιμών προϊόντων λόγω μετακίνησής τους από τον "θετικό" στον "αρνητικό" κατάλογο και αντιστρόφως, όπως αναφέρει σχετικά ο ΕΟΦ.

Δύο άλλα θέματα τα οποία θα διεκδικήσει με την προεδρία του ο κ. Φίλος είναι η διαρκής νομική υποστήριξη στο έργο της Επιτροπής από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και η είσοδος μελών από Συλλόγους Ασθενών στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Μάλιστα, λέγεται ότι και η Κύπρος ακολουθεί την τακτική αυτή και σύμφωνα με πληροφορίες έχει βοηθηθεί τα μέγιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου