Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Στον Δημόσιο Τομέα Υγείας «βολεύει η σύγχυση»!

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

HEALTH REPORT
Γράφει ο Νίκος Μπεχράκης, πρώην στέλεχος του ΕΟΦ

Πλησιάζει ο Ιούνιος και τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν πληρώνουν προμηθευτές, εξακολουθούν να μην διαθέτουν «νόμιμο» τρόπο να προμηθευτούν σημαντικό ποσοστό των απαραίτητων υλικών και υπηρεσιών ενώ οι προϋπολογισμοί τους έπεσαν στα 1,4 δις ( χωρίς μισθοδοσία ) από το 1,9 δις το έτος 2012.

Η χρηματοδότησή τους , πού έπρεπε σήμερα να φτάνει τα 400 εκ τουλάχιστον για την τρέχουσα χρήση , δεν προσεγγίζει ούτε τα 100 εκ. αφήνοντας τα χρέη του σήμερα και του χθες για το αύριο.

Τονίζω ιδιαίτερα ότι με αυτές τις δύσκολες συνθήκες τα Δημόσια Νοσοκομεία καλούνται να καλύψουν πέραν των 2.100.000 νοσηλευομένων σε ετήσια βάση και το ένα τέταρτο περίπου των αναγκών του πληθυσμού σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας. Επίσης χορηγούν φάρμακα σε χρόνιους ασθενείς , νοσηλεύουν άπορους και παράνομους μετανάστες και φυσικά καλύπτουν με επιτυχία όλα τα επείγοντα περιστατικά της Χώρας μας. Τεράστιο το έργο τους.

Η σημερινή Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί ομολογουμένως μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για την Υγεία στην Χώρα μας , όπως εξάλλου και οι προηγούμενες. Όμως θυμίζω ότι ως αντιπολίτευση έσπερνε ανέμους υποστηρίζοντας το οποιοδήποτε αίτημα του οποιουδήποτε στον τομέα της Υγείας και τώρα καλείται να θερίσει θύελλες.

Ζήταγε προσλήψεις , χρηματοδοτήσεις , υπερωρίες , εφημερίες , ανάπτυξη νέων μονάδων και ό,τι άλλο περνά από τον ανθρώπινο νου , υποστηρίζοντας ότι οι πόροι υπάρχουν στην πλουτοκρατία. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε πώς θα μαζέψει το σύστημα υγείας και τι επιλογές θα κάνει. Αρχικά όμως ας δούμε μερικά διαχειριστικά ερωτήματα πριν τις μεγάλες επιλογές.

Θα προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις και μάλιστα με έμφαση στο νοσηλευτικό προσωπικό ;
Θα διορθώσει τις αμοιβές στους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα υγείας;
Θα καταγράψει και δημοσιοποιήσει τα χρέη των Νοσοκομείων ανά έτος;

Θα νομιμοποιήσει τις αγορές πού έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται χωρίς να πληρούνται οι συνθήκες νομιμότητας των αγορών αυτών;
Θα διορθώσει το σύστημα κεντρικών προμηθειών;
Θα χρηματοδοτήσει τα Νοσοκομεία ώστε να σταματήσουν να πληρώνουν σε ένα με δύο χρόνια τους προμηθευτές τους;

Όσον αφορά τις μεγάλες επιλογές ( Πρωτοβάθμια – ΕΟΠΥΥ – Πανεπιστήμια -Φάρμακο – Πρόληψη κλπ ) έχω διατυπώσει την άποψη ότι αυτός ο Δημόσιος Τομέας Υγείας εξακολουθεί και αποτελεί το «αντικείμενο του πόθου» ακριβώς επειδή επικρατεί το χάος. Ο Δημόσιος Τομέας Υγείας δεν άντεξε την τάξη , την λογική της καταμέτρησης και του κόστους γιατί απλά « βολεύει η σύγχυση ».

Οι αυθεντίες πού γέννησε το σύστημα μέσα από την ακαταστασία του είναι ακριβώς αυτές πού καλλιέργησαν αυτήν την « δημιουργική ακαταστασία ». Είναι αυτοί πού συμβούλευαν τα εκάστοτε πολιτικά πρόσωπα με ισοπεδωτικές λύσεις κομματικού οφέλους , χωρίς καμία έννοια αξιολόγησης και μέτρησης αποδόσεων με αντίστοιχη επιβράβευση.

Σύντομα λοιπόν θα διαφανούν οι κυβερνητικές κατευθύνσεις στον τομέα της υγείας , με τις πρώτες αποφάσεις , και ελπίζω ο Δημόσιος Τομέας Υγείας να μην πάρει τον ίδιο δρόμο πού πήρε η Παιδεία στην πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου