Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Αγωνία για αύξηση ΦΠΑ σε φάρμακα και νοσηλείες

Ανάστατη είναι η αγορά της Υγείας από τις φημολογούμενες αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ στα φάρμακα και στις υπηρεσίες που παρέχουν οι ιδιωτικές κλινικές.


IATRONET

Προβληματισμό για ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς.

Αν και η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται παρόμοιο ενδεχόμενο, οι πληροφορίες που διαρρέουν για τη διαπραγμάτευση κάνουν λόγο για αντικατάσταση του ισχύοντος καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, από τρεις συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα (23%, 13% και 6,5% που αφορά και τα φάρμακα), συζητείται η καθιέρωση δύο συντελεστών.

Στην περίπτωση που καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής, τα φάρμακα θα μετακινηθούν σε πιο υψηλό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανατιμήσεις.

Συζητείται, πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελάχιστες εξαιρέσεις, στις οποίες ενδέχεται να συμπεριληφθούν και τα φάρμακα.

Κλινικές

Να μην αυξηθεί ΦΠΑ στις νοσηλευτικές υπηρεσίες, από 13% που ισχύει σήμερα στο 18% έως 19%, ζητεί η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).

Με επιστολή στον πρωθυπουργό, η ΠΕΙΚ προειδοποιεί ότι αυτό θα σημάνει μια ακόμη επιβάρυνση των κλινικών της τάξης του 5% έως 6%.

Το ποσό αυτό – σημειώνεται στην επιστολή – θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε μήνα στο υπουργείο Οικονομικών από τα ήδη χαμηλά διαθέσιμα των κλινικών, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να το καλύψει λόγω κλειστού προϋπολογισμού.

Πρόταση

Η ΠΕΙΚ προτείνει είτε ο συντελεστής ΦΠΑ να κατέλθει από το 13% στο 6,5%, όπως στα φάρμακα, είτε μόνο για τα τιμολόγια προς τον ΕΟΠΥΥ είτε να ισχύει μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, είτε συντελεστής 6,5%.

Προτείνει, επίσης, μόνο για υπηρεσίες προς ιδιώτες και ασφαλιστικές εταιρείες να ισχύει ο νέος αυξημένος ΦΠΑ.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου