Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ μόνο στον εφοδιασμό υλικών και φαρμάκων (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοποιούς, φαρμακαποθήκες) ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.
PROTAGON
Ο Οργανισμός έχει λάβει μόλις το 1/3 της χρηματοδότησης για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Τα νοσοκομεία στερεύουν από υλικά. Όμως όχι μόνο από υλικά, καθώς οι ελλείψεις αρχίζουν σιγά-σιγά να γίνονται αισθητές και στα είδη παντοπωλείου. Απουσία της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία - σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 15% μόνο στον Ευαγγελισμό.
Και οι ιδιωτικές κλινικές, ωστόσο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, με 50 από αυτές να κινδυνεύουν να διακόψουν τη λειτουργία τους, αν για έναν ακόμα μήνα δεν πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Κάποιοι λένε ότι εμφανίστηκαν πάλι ράντζα στους διαδρόμους. Άραγε έλειψαν ποτέ από εκεί;
Σε πολλά απ’ τα νοσοκομεία της χώρας, οι ειδικευόμενοι γιατροί προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, ζητώντας τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες τους. Όλοι ξέρουμε τη χρησιμότητα των ειδικευόμενων στα επείγοντα αλλά και στην καθημερινότητα του νοσοκομείου. Στις 20 Μαΐου οι νοσοκομειακοί γιατροί στο σύνολό τους, προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Αναρωτιέμαι αν όλη αυτή η σύγχυση στο οργανωτικό μπορεί να επηρεάσει και το αμιγώς ιατρικό μέρος.
Ανήσυχοι και οι φαρμακοποιοί, στους οποίους ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 162 εκ. ευρώ για τον Ιανουάριο και άλλα 150 για τον Φεβρουάριο. Σαφέστατα τώρα δεν ζούμε τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, μιας και η νέα κυβέρνηση δεν μιλά για άνοιγμα του επαγγέλματος. Με τόσα φαρμακεία, πάλι, δεν ξέρω για ποιο κλειστό επάγγελμα γίνεται λόγος… Η διχόνοια ωστόσο μεταξύ τους έχει αρχίσει να ανθεί, λόγω του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων. Είναι δηλαδή εκείνοι οι αντιμνημονιακοί που θέλουν να πηγαίνουν με το κλασικό ωράριο των φαρμακείων και είναι και οι άλλοι που θέλουν να δουλεύουν απογεύματα και Σάββατα. Θέλετε να πούμε τι προτιμά ο καταναλωτής; Το αυτονόητο… Να βρίσκει το φάρμακό του -που στην Ελλάδα είναι κοινωνικό αγαθό όποτε βολεύει- την ώρα που το χρειάζεται.
Τι συμβαίνει στην Υγεία; Νοσεί, η εύκολη και κλισέ απάντηση. Κάποτε λέγαμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Φοβάμαι πως έτσι όπως πάει η κατάσταση κάτι τέτοιο θα αποτελεί τη μεγαλύτερη πολυτέλεια. Και δυστυχώς οι προτροπές της κυβέρνησης για ψυχραιμία και αισιοδοξία, είναι ανεπαρκείς ως απαντήσεις τόσο στον ασθενή όσο και στον εργαζόμενο στον χώρο της Υγείας.ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου