Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Σε οικονομική ασφυξία έχουν οδηγηθεί τα νοσοκομεία! Τεράστια προβλήματα, από την έλλειψη ρευστού

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Της Έλενας Μπρέγιαννη - Health Report.gr

Η μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουάριος -Απρίλιος 2015, τα νοσοκομεία έλαβαν συνολικά τακτική κρατική χρηματοδότηση 43,3 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014, είχαν λάβει 229,6 εκατ,ευρώ, που και αυτά δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Στο ΚΑΤ η χρηματοδότηση έφτασε το 1,56 εκατ. ευρώ (αντί για 12,5 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%. Στο Σισμανόγλειο έφτασε το 1 εκατ. ευρώ (αντί για 8 εκατ.), μείωση που αγγίζει το 87,5%, το ίδιο και στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, που η φετινή χρηματοδότηση έφτασε το 0,5 εκατ. ευρώ (αντί για 4 εκατ.).

Παρόμοια εικόνα και στο Λαϊκό που εισέπραξε 0,7 εκατ. ευρώ (αντί για 5,6 εκατ.), στο νοσοκομείο Αττικόν έφτασε το 1 εκατ. Ευρώ, ενώ στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας η μείωση ξεπέρασε το 85% , στο 0,8 εκατ. ευρώ (αντί για 6,4 εκατ.),

Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης όπως καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι, είναι ότι θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. Θα αυξηθούν οι αναβολές χειρουργείων. Θα χειροτερέψει η συντήρηση μηχανημάτων και υποδομών, με κινδύνους για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών.

Αν συνεχισθεί η υποχρηματοδότηση, πολλές δημόσιες μονάδες θα βρεθούν σε αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία με τις σημερινές υπάρχουσες δομές.

Μέσα σ αυτό το κλίμα και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες,να σημειωθεί ότι παραμένουν απλήρωτα τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε χιλιάδες υγειονομικούς, από το Γενάρη 2015 και ουδείς γνωρίζει πότε θα καταβληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου