Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Μοντέλο Γερμανίας για χαμηλές τιμές στην αποζημίωση των φαρμάκων προανήγγειλε ο Παν. Κουρουμπλής

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΥΓΗ 

21/05/2015

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε δραστική συμπίεση των τιμών αποζημίωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα εμφανίσθηκε χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο συνέδριο Athens Health Forum 2015, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αποκάλυψε, μάλιστα, ότι θα...
... προχωρήσει στην εφαρμογή του συστήματος ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων το οποίο ισχύει στην Γερμανία, δηλαδή η τιμή αποζημίωσης από το ασφαλιστικό σύστημα για κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ της παρασκευάστριας φαρμακευτικής εταιρείας και του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι τιμές ασφαλιστικής αποζημίωσης οι οποίες θα επιτυγχάνονται δεν θα κοινοποιούνται σε τρίτες χώρες, προκειμένου η Ελλάδα να μην αποτελεί χώρα αναφοράς και, έτσι, οι φαρμακευτικές εταιρείες να είναι σε θέση να προσφέρουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ακόμη και τις πολύ χαμηλές τιμές ασφαλιστικής αποζημίωσης τις οποίες απολαμβάνει η Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι για τα θέματα της τιμολόγησης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και για τις βασικές πτυχές της νέας φαρμακευτικής πολιτικής, θα συζητήσουν εκ νέου σήμερα με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή οι εκπρόσωποι του ΣυνδέΜε διαπραγμάτευση ΕΟΠΥΥ - φαρμακευτικών εταιρειών οι τιμές ασφαλιστικής αποζημίωσης σμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελληνίας'Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Σταθερά στα... 5 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη! 

Εξάλλου, σύμφωνα με μια απλή, αλλά προσεκτική ανάγνωση των πινάκων τους οποίους ανήρτησε πρόσφατα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του, μόνον... παραμύθια και μύθοι του Αισώπου είναι τα περί δήθεν μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας! Εκείνο το οποίο μειώνεται είναι αποκλειστικά και μόνον η φαρμακευτική δαπάνη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τίποτε περισσότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων στην προμήθεια των φαρμάκων τους, αλλά και για τους τζίρους και τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών, πολυεθνικών και εγχωρίων...

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους πίνακες του ΕΟΦ, η μείωση των αξιών στα φαρμακεία κατά 0,33% (77.743.577) δεν αντιστοιχεί σε ανάλογη μείωση των αξιών στα νοσοκομεία! Αντιθέτως, παρατηρείται αύξηση της αξίας των πωλήσεων προς τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κατά 4,51% (60.316.954)...
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 στην Ελλάδα, αν αφαιρεθούν οι παράλληλες εξαγωγές, ανήλθε στα 4.969.563.006 ευρώ, έναντι 4.965.669.155 για το 2013, έμεινε, δηλαδή, η σχετική δαπάνη σχεδόν αμετάβλητη και μάλιστα λίγο κάτω από τα... 5 δισ. ευρώ! 

Σούπερ μάρκετ με... φάρμακα! 

Την ίδια στιγμή, μετά από σχετικές καταγγελίες εκ μέρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων Ευβοίας (ΦΣΕ) και Χανίων (ΦΣΧ), οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας μας έχουν ήδη αποστείλει έγγραφα αιτήματα προς τις διευθύνσεις Φαρμάκων και Φαρμακείων των διοικητικών περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες τους να ελέγξουν επισταμένως και με την απαιτούμενη αυστηρότητα σούπερ μάρκετ, τα οποία λειτουργούν στα όρια των εν λόγω διοικητικών περιφερειών και τα οποία φέρονται να διαθέτουν στα ράφια τους... μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) κατά παράβαση της αυστηρής κείμενης νομοθεσίας! 

Επιμένουν οι δανειστές νια τα ΜΥΣΥΦΑ 

Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία και έκδηλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κόλπους των φαρμακοποιών της χώρας μας το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχεται ρητώς σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε προχθές το βράδυ το υπουργείο Υγείας ότι υφίσταται ακόμη «απαίτηση των δανειστών να απελευθερωθεί η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ»!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου