Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά) παρέλαβε χθες το υπουργείο από τον Ευ. Τσακαλώτο
Αρτεμις Σπηλιώτη - efsyn.gr
Το δύσκολο έργο της δρομολόγησης και εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους δανειστές καλούνται να συνεχίσουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης.
Αμφότεροι γνωρίζουν πολύ καλά τις εκκρεμότητες που πρέπει να «τρέξουν» τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς ορισμένες από αυτές αποτελούν προϋπόθεση για την ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας και την εκταμίευση δόσεων από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην οικονομία.
Η επιλογή του κ. Χουλιαράκη μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που χειρίστηκε ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Τσίπρα μέχρι την ολοκλήρωσή τους στις αρχές Ιουλίου.
Μήνυμα ότι όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα προχωρήσουν κανονικά από την υπηρεσιακή κυβέρνηση έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο για την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καθώς και όλες οι άλλες δεσμεύσεις της συμφωνίας θα προχωρήσουν κανονικά. Διαβεβαιώνω τους πολίτες» πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης, «ότι θα συνεχίσουμε σε συνεργασία μαζί τους το δύσκολο έργο. Δεν θα νομοθετήσουμε άλλα, ό,τι έχει νομοθετηθεί θα προχωρήσει».
Ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων, οι υποχρεώσεις της χώρας είναι συγκεκριμένες και αποτυπώνονται με πλήρη σαφήνεια στην πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ξεκινώντας από τους μεσομακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, με ένα δημοσιονομικό μονοπάτι πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του -0,25% για το 2015, 0,5% για το 2016 και 1,75% για το 2017.
Στο φορολογικό μέτωπο, από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2015 προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
■ Μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων, καθώς και του συνόλου του προσωπικού του ΣΔΟΕ και των λοιπών υπηρεσιών που σχετίζεται με τη φορολογία και τα τελωνεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
■ Επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε όσους οφειλέτες του Δημοσίου δεν καταβάλουν εγκαίρως τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμισμένων χρεών τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στην εφορία.
■ Προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και μείωση της χρήσης μετρητών.
■ Δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών που χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες.
■ Επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να παρέχεται στις φορολογικές αρχές η δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους το ιστορικό των τραπεζικών συναλλαγών κάθε φορολογούμενου σε βάθος 10 ετών!
■ Μετατροπή της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε αυτόνομο φορέα, διοικούμενο από διευθύνοντα σύμβουλο και διοικητικό συμβούλιο! Εως τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διορίσουν το διοικητικό συμβούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου