Το ζητούμενο είναι η αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων ώστε να μειωθεί η δαπάνη για το Φάρμακο. Το μέσο για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι η πίεση προς τους γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα και τα κίνητρα προς τους πολίτες για να τα προτιμούν. Στην χώρα μας, η διείσδυση των γενοσήμων σήμερα δεν ξεπερνά το 23%.
της Μαρίας Tσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA
Ως το το τέλος του έτους θα πρέπει να αυξηθεί στο 40% η διείσδυση των γενοσήμων και ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2016 να έχει αυξηθεί η διείσδυση αυτή στο ...ποθητό εδώ και χρόνια 60%.
Oι γιατροί είναι το "κλειδί" για να επιτευχθεί αυτό κι έτσι τους επιβλήθηκαν ήδη όρια συνταγογράφησης ανά ειδικότητα. Κι όχι μόνο αυτό αλλά η ΗΔΙΚΑ πια "ελέγχει" αν τηρούνται τα ελάχιστα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων ώστε να ...τιμωρούνται οι "παραβάτες".
Μάλιστα σε λίγες εβδομάδς θα ενεργοποιηθούν και πρόστιμα στους γιατρούς, οι οποίοι δεν θα πιάνουν αυτό το κατώτατο -πλην υποχρεωτικό- όριο συνταγογράφησης γενοσήμων.
"Κλειδί" όμως αποτελούν και οι φαρμακοποιοί που γενικά είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν στην υποκατάσταση, γεγονός που τους έφερε στο παρελθόν σε ευθεία αντιδικία με τους γιατρούς.
Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι οι γιατροί θέλουν να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν το ακριβές σκεύασμα που θα πάρουν οι ασθενείς τους. Με την συνταγογράφηση με δραστική ουσία όμως, (και όχι με εμπορική ονομασία), ο ασθενής φτάνει στο φαρκακείο με μια συνταγή που γράφει μια ουσία την οποία ο φαρμακοποιός μπορεί να διαθέτει σε 5, 6 ή και 10 διαφορετικές εμπορικές μορφές. Και είναι εκείνος, ο φαρμακοποιός, που καλείται να προωθήσει το πιο φθηνό από τα γενόσημα που περιέχει την συγκεκριμένη ουσία.
Ως κίνητρο των φαρμακοποιών, αναμένεται μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους να τεθούν θέματα ποσοστού κέρδους ή και να μπουν αντικίνητρα εν είδει άτυπου προστίμου...
Οι διοικούντες την Υγεία στην Ελλάδα και οι δημοσιογράφοι έχουν και οι δύο μαύρα μεσάνυχτα από συνταγογράφηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη, που πρέπει να αμοίβεται και η συνταγή πρέπει να εκτελείται επ' ακριβώς από τον φαρμακοποιό (φαρμακοπώλης πλέον διότι συνταγές σπανιότατα παρασκευάζονται στα φαρμακεία)
2. Όταν ο ιατρός γράψει δραστική ουσία που έχει γενόσημο ο φαρμακοποιός πρέπει να του δώσει υποχρεωτικά γενόσημο σύμφωνα με το νόμο (βάλανε και κουτάκι που τσεκάρει ο ιατρός γιατί ο φαρμακοπώλης όποτε ήθελε δεν έδινε γενόσημο...έλεγε δεν έχω)
3. Ο νόμος είτε λόγω συμφερόντων, είτε για να μη δυσταρεστηθεί ο ασθενείς, είτε διότι ο υπουργός που τον συνέταξε είχε πατελή άγμοια κινδύνου δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να αγοράσει το προτότυπο αντί για το γενόσημο που προβλέπει ο νόμος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλει μια υπογραφή στη συνταγή ότι αυτός θέλει το πρωτότυπο. Άρα πάει περίπατο και η συνταγογράφηση του ιατρού και η σύσταση για γενόσημο του φαρμακοπώλη. Αυτή είναι μοναδική πατέντα διεθνώς! Ο ασθενής με μια τζιφρα να αγοράζει ότι κουτι γουστάρει.
4. Οι φαρμακοπώλες για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μην περιμένουν πότε θα τους αποζημιώσει το κράτος προσφεύγουν με τις ευλογίες του κράτους σε δύο εύκολες απατεωνίες: α) δίνουν όλα σχεδον τα φάρμακα χωρίς συνταγή και έτσι ο ασθενής δεν χρειάζεται να πάει να στηθεί στο ιατρίο για να συνταγογραφήσει ένα κουτάκι των 5 € και αγοράζει και ότ οτυ γουστάρει (άρα 5€ πάνε τσέπη φαρμακοπώλη και μπορεί και μαυρα αν δεν κόψει απόδειξη), β) λένε στον ασθενή όυι αν βάλεις εδώ μια υπογραφή παίρνεις το πρωτότυπο, το καλό, το αμερικάνικο, αυτό που έπαιρνες πάντα και τώρα θέλουν να στο αλλάξουν. Ο ασθενής άλλο που δεν θέλει, κοπανάει τη τζίφρα, παίρνει το πρωτότυπο και πληρώνει άμεσα στον παμπόνηρο φαρμακέμπορα τη χρηματική διαφορά από το γενόσημο.
5. Με όσα παραπάνω ανέφερα δεν πρόκειται να αυξηθεί ποτέ η χρήση γενοσήμων εξαιτίας της συμπεριφοράς φαρμακοπωλών και ασθενών την οποία την επιτρέπει το κρατός με τις ηλίθιες νομοθεσίες του.
6. Ο ιατρός πρέπει να γράφει εμπορική ονομασία για έναν επιστημονικόττο λόγο για τον οποίο δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διότι οι συνδυκαλιστές μας είναι επιστημονικά άσχετοι ή δήμαρχοι. Τα γενόσημα έχουν μια βιοισοδυναμία μεταξύ 85% - 115% του πρωτότυπου (αν δεν κάνω λάθος αυτά είνα τα ποσοστά). Αν ο ιατρός γράφει την ίδια εμπορική τότε ο ασθενής παίρνει μόνιμα ένα φάρμακο με την ίδια βιοισοδυναμία και άρα τα αποτελέσματα και οι ανεπιθύμτες ενέργειες είναι γνωστά και αναμενόμενα. Αν συνταγογραφήσει δραστική ουσία τότε ο φαρμακοπώλης του δίνει κάθε φορά ότι έχει περισέψει στο ράφι. Άρα σε χρόνιες παθήσεις κάθε μήνα ο ασθενής μπορεί να παίρνει γενόσημο με διαφορετική βιοισδυναμία το οποία είναι ιατρικό έγκλημα για χρόνιες παθήσεις. Η προσφυγή αυτή στο ΣΤΕ στέκει νομικά και επιστημονικά αλλά χρειάζονται Ιατρικοί Σύλλογοι με καρύδια όπως της Πάτρας για να προσφύγουν.
Αυτή είναι η αλήθεια γιατι δεν αυξάνεται η χρήση γενοσήμων στην Ελλάδα. Ο Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες το προσπαθούν και έχουν αρχίσει να χώνουν χρήμα στους φαρμακοπώλες αλλά είναι πολλές, με αντικρουόμενα συμφέροντα και πολλούς υπαλλήλους οι οποία δεν έχουν ακόμα αποληθεί επειδή το γενόσημο είναι πολύ ακριβό στην Ελλάδα...Στο εξωτερικό για παράδειγμα δεν υπάρχει ιατρικός επισκέπτης σε γενόσημο φαρμακό. Τώρα τα περι έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι μάλλον αστεία πράγματα για να σχοληθεί κανείς...
Απλές λύσεις...
Κάνενα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή (απλό στην εφαρμογή και εφικτό αφου το 99% των συνταγών είναι ηλεκτρονικά...αλλά τα συμφέροντα των φαρμακοπωλών δεν το αφήνουν)
Εμπορική ονομασία στους ιατρούς (επιστημονικά ορθό, θα αυξήση κατακόρυφα τη χρήση γενοσήμων λόγω προώθησης από τις Ελληνικές Εταιρείες, θα μειώσει την ανεργία λόγω αύξησης των προσλήψεων στις εταιρείες αλλά οι φαρμακοπώλες θα χάσουν τα εύκολα κέρδη από την άμεση πώληση πρωτότυπων φαρμάκων). Σε όλα αυτά που προανέφερα το κράτος είναι αδιάφορο αφού είτε πάρει ο σθενής πρωτότυπο είτε γενόσημο πληρώνει τα ίδια χρήματα (ή μάλλον δεν τα πληρώνει ποτε...)
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!!!!!!!ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ-ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΣΟ!!! ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ-ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΝΑ ΑΣΘΕΝΗ.ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ.ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήκάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει βιοισοδυναμία και πως γίνετε αυτή , ειναι στα πλαίσια του ΠΙΣ και των ιατρικών συλλόγων η προστασία των ασθενών αρα και η ενημέρωση για τις πραγματικές συνθήκες των μελετών. οι ιατροι στην Ελλαδα θα πρεπει να συμπληρώνουν τισ κιτρινες καρτες και να αναφερουν τους προβληματισμούς τους σε επίσημη αρχή.Να γνωριζετε οτι το προβλημα δεν ειναι η βασική ουσια αλλα τα εκδοχα. Αν δεν πειστούν οι ιατροι πρωτα,οικονομία στην υγεια δεν γινετε... ποια μελετη τρέχει που να δείχνει για καθε αύξηση ποσοστού γενοσημων αν η νοσηρότητα του πληθυσμού παραμένει ίδια βελτιώνετε ή οχι ?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαμια φορά το φτήνο ειναι και το ακριβότερο.... Οταν παιρνω ενα πράγμα και δεν μου κανει πρέπει να μπορώ να το επιστρέψω οπως σε ολη τη αγορα ετσι πρέπει να ισχύει και στα γενοσημα (και με όλες τις αλλες νομικες παραμετρους λόγω φαρμάκου). Υπαρχουν καλα γενοσημα αλλα και σκονες ολοι το ξέρουν και κανουν το κοροιδο....
Υπαρχουν αλλες τρεις ευκολες απατεωνιες στο χωρο των φαρμακοπολων1)ακομη και αν ο γιατρος εχει "κλειδωσει"το εμπορικο ονομα του σκευασματος(π.χ.με το medisto κ.α.)αφηνουν την συνταγη να ληξει και στην συνεχεια την ξαναγραφει αλλος γιατρος(συνεργατης,με το αζημιωτο )του φαρμα-κειου 2)σε καινουργια αγωγη δινουν το πρωτοτυπο σκευασμα ασχετως συνταγογραφησης και πολλων εξηγησεων και εν συνεχεια η πλαστογραφουν μια υπογραφη ασθενους η την ξαναγραφει ο "συνεργατης"οπως βολευει 3)οι εταιρειες με τα πρωτοτυπα σκευασματα δινουν ενα καλο χρηματικο κινητρο στον φαρμακοπωλη για να μπορει να πουλησει στον ασθενη το πρωτοτυπο σκευασμα φθηνοτερα απο το γενοσημο(π.χ. η NO.....IS)και εν συνεχεια η συνταγη επεξεργαζεται οπως στο 1) και 2),γι αυτο οι εταιρειες ξενες εταιρειες εξαφανιστηκαν απο τα ιατρεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα συνάδελφε. αν κοιτάξετε και τον στότοπο του ΕΟΦ εκεί που λέει αιτήσεις φαρμακευτικών εταιρειών για συμμετοχή σε συνέδρια θα δείτε ότι πολλές εταιρείες με ονοματεπώνυμο προσπάθησαν να στείλουν φαρμακοπώλες σε συνέδρια εξωτερικού (για να μετεκπαιδευτουν στο πως να πιάνουν καλύτερα το κουτί από το ράφι). Ευτυχώς προσ τομή του ο ΕΟΦ απέρριψε αυτές τις αιτήσεις.
Διαγραφή