Το μεταναστευτικό, αλλά και μείζονα θέματα, όπως η φαρμακευτική και νοσοκομειακή δαπάνη, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν το Σάββατο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον υπουργό Υγείας.
IATRONET.GR.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας της Υγείας, παρουσίασε το Σάββατο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Υγείας.
Κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανακοίνωσε συνοπτικά τα εξής:
Κατεβλήθη προσπάθεια για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη ροή του φαρμάκου και στα νοσοκομεία και στην αγορά γενικά, αν και υπήρξαν ορισμένα φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Υπάρχει μία δυσκολία με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, η οποία ανέρχεται φέτος στο 1,38 δισ. ευρώ έναντι 1,62 δισ. το 2014. Ζητήθηκε από τους δανειστές αύξηση του ορίου πληρωμών, τουλάχιστον στο επίπεδο του 2014.
Η κυβέρνηση πήρε πράσινο φως για 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία, από τις οποίες οι 700 θα κατευθυνθούν στα νοσοκομεία του Αιγαίου, της Θράκης, της δυτικής Μακεδονίας και της Ηγουμενίτσας.
Θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση, λόγω διαδικασιών ΑΣΕΠ και τα κενά θα καλυφθούν προσωρινά με επικουρικό προσωπικό.
Φάρμακα
Η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ μένει στο 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. που ζητούσαν οι δανειστές.
Άλλαξε η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) σε rebate φόρου σε rebate όγκου. Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να εισπράξει αναδρομικά από την αρχή του έτους 140 εκατομμύρια ευρώ.
Επιχειρείται η μείωση της συμμετοχής των ανασφαλίστων και κυρίως των αδυνάτων στην ασφαλιστική συμμετοχή στα φάρμακα.
Καταβάλλεται προσπάθεια να στηριχθεί η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα και να διαμορφωθεί ένα επαρκές σύστημα πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας Υγείας.
Μετανάστες
Για το θέμα των μεταναστών οι οποίοι συρρέουν στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε στον κ. Παυλόπουλο ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος.
Περιέγραψε τα προβλήματα καθημερινότητας στις υγειονομικές μονάδες των νησιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Πώς μπορεί να καταλάβει ο γιατρός έναν άνθρωπο που μιλά αφγανικά;”.
Τα νοσοκομεία του Αιγαίου – είπε – έχουν αναλάβει να στηρίξουν όλον αυτό τον κόσμο, είτε είναι μετανάστες είτε είναι πρόσφυγες, παρά το ότι είναι μία δύσκολη περίοδος για το υγειονομικό σύστημα.
Μείζον
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε το μεταναστευτικό “μείζον θέμα”, σχολιάζοντας τα εξής:
“Το μεταναστευτικό σήμερα, με την όξυνση και την ιδιομορφία την οποίαν έχει, συνιστά ένα ζήτημα όχι μόνον ασφάλειας, αλλά κυρίως ζήτημα ανθρωπισμού.
Ένα τέτοιο ζήτημα, στην έκταση την οποίαν έχει λάβει, δεν είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά να αντιμετωπισθεί από κοινού, να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.
Αυτό, άλλωστε, είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργάνων της. Γιατί από το 2008 υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο καθορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Σε πέντε πυλώνες το
Σύμφωνο αυτό προσδιορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δυστυχώς, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της Μετανάστευσης και ιδίως στο ζήτημα του Ασύλου, όπως επίσης και στο θέμα της Υγείας το οποίο μου αναφέρατε, δεν υπάρχει”.
Σύνοδος
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Σύνοδος Κορυφής, που θα αντιμετωπίσει το θέμα:
“Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου δεν το αντιμετώπισε, είναι γνωστό αυτό. Και σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ΟΗΕ, κυρίως για τα θέματα Ασύλου.
Είναι γνωστό ότι τα θέματα Ασύλου ανήκουν και στα Ηνωμένα Έθνη και κυρίως στην Ύπατη Αρμοστεία.
Άρα, αυτή η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και να καταλάβουμε ότι πλέον στην Ευρώπη το ζήτημα αυτό είναι θέμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Αλληλεγγύης, η οποία δεν είναι δυνατόν να μην εκφράζεται, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα ανθρωπισμού, σαν κι αυτό το οποίο σήμερα μου αναφέρατε και το οποίο είναι γνωστό τοις πάσι.
Χαίρομαι γιατί έχουν και άλλες απόψεις ακουστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, με κορυφαία την περίπτωση της καγκελαρίου της Γερμανίας, της κυρίας Μέρκελ, βεβαίως για το θέμα του ασύλου.
Όπου τόνισε την ανάγκη πλέον διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, υπό τις νέες, τραγικές δυστυχώς, συνθήκες που αντιμετωπίζουμε”.
Δ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου