Φυντανίδου Ελενα - ΤΟ ΒΗΜΑ
Απαράδεκτες ελλείψεις καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί
Αδεια είναι τα ράφια των φαρμακείων. Εκατοντάδες ασθενείς αλλά και γονείς μικρών παιδιών ψάχνουν τον τελευταίο μήνα τα φάρμακά τους από φαρμακείο σε φαρμακείο. Ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν διστάζουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την ταλαιπωρία που υφίστανται. Τα αίτια του φαινομένου εντοπίζονται αφενός μεν στην κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα με την επιβολή των capital controls, αφετέρου δε στη μείωση των τιμών σε αρκετά σκευάσματα, κάτι το οποίο ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές.
«Οι ελλείψεις φαρμάκων αυτή την περίοδο είναι άνευ προηγουμένου και οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές οι οποίες έχουν "οργιάσει" λόγω της χαμηλής τιμής των σκευασμάτων. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων οφείλει να ελέγχει την αγορά και δυστυχώς δεν το κάνει» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.
Οπως αναφέρει, φάρμακα λείπουν από όλες τις κατηγορίες, κυρίως όμως αυτά που χορηγούνται για την υπέρταση, το Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές παθήσεις, αντιπηκτικά. Ακόμη και πιο κοινά φάρμακα, όπως αυτά που χορηγούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων του στομάχου, είναι πλέον δυσεύρετα.
Λείπουν 10 σημαντικά εμβόλια
Εκτός από τα φάρμακα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις ελλείψεις εμβολίων. Αυτή τη στιγμή δέκα σημαντικά παιδιατρικά εμβόλια λείπουν από την ελληνική αγορά αφήνοντας ακάλυπτα χιλιάδες παιδιά.
Η παιδίατρος κυρία Βασιλική Ζιάννη εκτιμά ότι τα περισσότερα εμβόλια λείπουν από την ελληνική αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης και της επιβολής των capital controls. «Μόνο τα πολλαπλά εμβόλια που εμπεριέχουν το αντιγόνο του κοκκύτη θεωρώ ότι λείπουν για άλλον λόγο. Αλλωστε η συγκεκριμένη έλλειψη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλον τον κόσμο λόγω μιας επιδημίας κοκκύτη που καταγράφηκε την τελευταία διετία. Τα εμβόλια που υπήρχαν, ένα πενταπλό και ένα εξαπλό, καταναλώθηκαν και εξαντλήθηκαν, οπότε οι εταιρείες χρειάζονται χρόνο για να παρασκευάσουν νέα. Οι υπόλοιπες ελλείψεις οφείλονται στην κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας» εξηγεί.
Σύμφωνα με την κυρία Ζιάννη, όταν ο γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα εμβόλιο το κάνει. «Διαφορετικά καθυστερούμε τον εμβολιασμό. Και αυτό όμως δεν είναι απλό. Εχει τις επιπτώσεις του καθώς τα παιδιά δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένα» αναφέρει.
Συνάντηση φαρμακοποιών με τον υπουργό
Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα θα θέσει στον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Λουράντος στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ανδρέα Ξανθό την Τετάρτη. Το μεσημέρι της Τρίτης οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ έστειλαν έγγραφο στον υπουργό Υγείας, στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζο και στην πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κυρία Κατερίνα Αντωνίου, στο οποίο αναφέρουν τα ακόλουθα:
«Επανειλημμένως έχουμε διαμαρτυρηθεί και καταγγείλει τις ελλείψεις φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς.
Η εικόνα που επικρατεί στην ελληνική αγορά αλλά και η ενημέρωση που έχουμε από εταιρείες καταγράφουν ελλείψεις σημαντικές εμβολίων τα οποία είναι άκρως σημαντικά για τη δημόσια υγεία καθώς υπάγονται στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας.
Ενδεικτικά αναφέρονται εμβόλια των οποίων παρατηρείται έλλειψη στην αγορά και για αρκετά εξ αυτών δεν αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα: Pentavac, Tetravac, Infanrix, Infarix-tetra, Boostrix-polio, Meningitec, Priorix, Priorix terra, Havrix, Varilrix.
Εφιστούμε την προσοχή σας και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προς κάθε εμπλεκόμενο προκειμένου να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ζήτημα καθώς η έλλειψη εμβολίων πλήττει μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, τα μικρά παιδιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου