Health view.gr
«Φρένο» στις ρατσιστικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται σε περιοχές που φιλοξενούν δομές με πρόσφυγες, επιχειρεί να βάλει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια με αφορμή ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων στη Φιλιππιάδα «με επιστημονικοφανείς ανοησίες [«διαφορετικό υπόβαθρο(!) ασθενών και συνθηκών υγιεινής»] και εσκεμμένη παραπληροφόρηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Ειδικότερα, η 6η ΥΠΕ από την έναρξη λειτουργίας των δομών φιλοξενίας προσφύγων σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου οργάνωσε την υγειονομική κάλυψή τους, τόσο στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας, όσο και στην παρέμβασή της για την τήρηση των κανόνων υγιεινής διαβίωσης.
Το ίδιο συνέβη και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα με τη συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των ΚΥ της περιοχής, των ιατρών και νοσηλευτών της αεροπορικής βάσης Ακτίου, τα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας, των ΜΚΟ, των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων Άρτας και Πρέβεζας, των εθελοντών και των αλληλέγγυων πολιτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των νοσοκομείων, στη Φιλιππιάδα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα φυματίωσης, ελονοσίας ή άλλου σοβαρού λοιμώδους νοσήματος, πέραν των συνήθων εποχικών λοιμώξεων της κοινότητας.
Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού του συνόλου των παιδιών που διαβιούν στο Κέντρο έχει ολοκληρωθεί από την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το Παιδοψυχιατρικό τμήμα της δομής Ψυχικής Υγείας Πρέβεζας παρακολουθεί τα προσφυγόπουλα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τραύματα του πολέμου, της καταστροφής και της ανασφάλειας που κουβαλούν και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν απειλή για την τοπική κοινωνία.
Οι λειτουργοί της υγείας, σε όποια θέση και αν εργάζονται προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανεξάρτητα από τη φυλετική καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικονομική κατάσταση, το φύλο κλπ, τηρώντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της Ιπποκρατειακής αντίληψης άσκησης της ιατρικής.
«Με τον ίδιο σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων και την ισοτιμία στο δικαίωμα της υγείας οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζουν την κοινωνική ασθένεια των διακρίσεων, του αποκλεισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι απειλεί την ίδια τη ζωή», τονίζει η 6η ΥΠΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου