ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Οικογενειακός γιατρός και ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά. Αξιολόγηση ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας. Νέες συμβάσεις με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση...
ΕΘΝΟΣ
Πρόκειται για τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου συστήματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας που υλοποιεί από το 2017 το υπουργείο Υγείας. Το κόστος του εγχειρήματος, που βασίζεται στο μοντέλο της Πορτογαλίας, ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018).
Στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια. Θα καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.
Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα στηριχτεί σε 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό και 250 δομές - Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας. Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται το Κορδελιό - Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.
Σε δημόσια διαβούλευση
Το σχέδιο για τη σημαντική αυτή παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρουσιάζει με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ανδρέας Ξανθός
Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει «χρεωμένα» περίπου 2.000 άτομα, ενώ κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς, 10.000 κατά μέσον όρο. Θα τηρούνται οδηγίες και πρωτόκολλα, ώστε να έχουμε πιο τεκμηριωμένη άσκηση της Ιατρικής, χωρίς προκλητή ζήτηση και περιττές παρεμβάσεις
Το προσχέδιο νόμου -εξηγεί- είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ψηφιστεί μέσα στο έτος: «Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι το μεγάλο έλλειμμα του ΕΣΥ από την ίδρυσή του, η αχίλλειος πτέρνα του», σημειώνει ο κ. Ξανθός.
ο κενό επιχειρήθηκε να καλυφθεί με τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα οποία στη συνέχεια πέρασαν στον ΕΟΠΥΥ:
«Το σύστημα αυτό δεν ήταν διασυνδεδεμένο με το υπόλοιπο ΕΣΥ. Είχε πάρα πολλές παθογένειες και στρεβλώσεις, αλλά παρείχε συχνά αξιοπρεπείς υπηρεσίες και κυρίως δωρεάν. Δυστυχώς, με την παρέμβαση που έγινε το 2014 και την ψήφιση του νόμου 4238, ουσιαστικά αποδυναμώθηκε πλήρως».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, υπάρχει ανάγκη επανεκκίνησης στην ΠΦΥ, η οποία προϋποθέτει τη στήριξη των σημερινών δομών: «Πρώτη μας μέριμνα είναι να υποστηρίξουμε, από άποψη στελέχωσης, εξοπλισμού και χρηματοδότησης, τις σημερινές δημόσιες δομές στην ύπαιθρο, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα όπου υπάρχει το μεγάλο έλλειμμα».
Πώς θα γίνει αυτό; Ο κ. Ξανθός διευκρινίζει: «Δημιουργήσαμε ένα κέντρο οδοντιατρικής φροντίδας στη Λένορμαν. Δώσαμε αρκετές θέσεις επικουρικών γιατρών στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Προχωρούμε σε θεσμοθέτηση οργανισμών σε αυτές τις δομές, οι οποίες ήταν δομές του ΕΟΠΥΥ, που ενσωματώθηκαν στο ΕΣΥ. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν οργανισμό και οργανικές θέσεις και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις ενισχύουμε με επικουρικό προσωπικό. Δεν μπορεί να γίνει προκήρυξη μόνιμου προσωπικού εάν δεν γίνει σύσταση οργανισμών».
Εκτός από τις υπάρχουσες δομές, η λειτουργία του νέου συστήματος θα βασιστεί σε αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες θα λέγονται Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Ο υπουργός εξηγεί το μοντέλο λειτουργίας τους:
«Διασφαλίζουμε την καθολική πρόσβαση και την ισότιμη φροντίδα των πολιτών στο σύστημα Υγείας. Κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς, 10.000 κατά μέσον όρο, ανάλογα με πληθυσμιακές ή γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.
Σύστημα αξιολόγησης
Η μονάδα έχει τη λογική της οικογενειακής φροντίδας. Ο πυρήνας της είναι ο οικογενειακός γιατρός, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί. Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει "χρεωμένα" περίπου 2.000 άτομα. Εχει ευθύνη για τον εμβολιασμό, τους προληπτικούς ελέγχους, τα περιοδικά "τσεκάπ", την αγωγή Υγείας, την παρακολούθηση χρονίων νοσημάτων και φυσικά την παραπομπή σε άλλα επίπεδα του συστήματος».
Οι νέες δομές φέρνουν ένα καινοτόμο σύστημα αξιολόγησης υπηρεσιών, το οποίο είναι πρωτόγνωρο για το ελληνικό Δημόσιο, τονίζει ο κ. Ξανθός: «Θα τηρούνται οδηγίες και πρωτόκολλα, ώστε να έχουμε πιο τεκμηριωμένη άσκηση της Ιατρικής, χωρίς προκλητή ζήτηση και περιττές παρεμβάσεις. Θα υπάρχουν υγειονομικοί δείκτες που πρέπει να παρακολουθούνται.
Για παράδειγμα, οι πάσχοντες από διαβήτη θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένοι και με βάση τον δείκτη αυτό, θα αξιολογούνται γιατροί και μονάδα. Πρόκειται για ένα "συμβόλαιο" υποχρεώσεων, το οποίο θα τηρείται ώστε να διασφαλίζεται ότι παρέχεται τεκμηριωμένη φροντίδα Υγείας και μετρήσιμη απόδοση του συστήματος».
ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΞΠΡΕΣ
Γιατροί πλήρους & αποκλειστικής απασχόλησης στις νέες δομές
Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα είναι οι γιατροί που θα κληθούν να στελεχώσουν τις νέες δομές. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρχει ενιαίο μοντέλο απασχόλησης σε ολόκληρο το σύστημα. Ο κ. Ξανθός εξηγεί:
«Για να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, έχουμε ανάγκη πρόσληψης περίπου 3.200 γιατρών και λοιπού προσωπικού. Από το σύνολο, το ένα τρίτο θα είναι γιατροί τριών συγκεκριμένων ειδικοτήτων: παθολόγοι, παιδίατροι και γενικοί γιατροί».
Το ιατρικό δυναμικό θα κληθεί να ακολουθήσει ένα σύντομο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης. «Στόχος του προγράμματος θα είναι να μπουν στην κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού.
Η εκπαιδευτική διαδικασία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με ομάδα ακαδημαϊκών με εξειδίκευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης».
Στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), οι οποίες μετέχουν στο νέο σύστημα, εργάζονται σήμερα γιατροί πολλών «ταχυτήτων». Από το 2014, που συγκροτήθηκε το ΠΕΔΥ (νόμος 4238), πολλοί έχουν αποχωρήσει, επιλέγοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Αιτήσεις
Μέχρι την εφαρμογή του νόμου, υπηρετούσαν 5.500 γιατροί στα τότε πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς, 3.000 απολύθηκαν και 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Οι 5.500 γιατροί έγιναν 2.200 σήμερα και οι μισοί εργάζονται με ασφαλιστικά-δικαστικά μέτρα. Οι υπόλοιποι, περίπου 3.000, περιμένουν δικαίωση από την κυβέρνηση.
Η επιλογή που τους δίνεται, ωστόσο, είναι απολύτως συγκεκριμένη. Ο κ. Ξανθός σημειώνει ότι το σύνολο του ιατρικού δυναμικού που θα εργάζεται από το 2018 στο σύστημα Πρωτοβάθμιας θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης: «Στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, που πρόκειται να κατατεθεί, υπάρχει ρύθμιση για ενοποίηση εργασιακών σχέσεων στους γιατρούς του ΠΕΔΥ. Εως το τέλος του 2016, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο σύστημα.
Δεν βάζουμε ως απαίτηση να κλείσουν άμεσα το ιατρείο τους. Μέχρι να κριθούν από τα ειδικά συμβούλια αξιολόγησης μέσα στο 2017, θα πληρώνονται ως γιατροί κατηγορίας ΠΕ. Στον βαθμό που κριθούν θετικά, θα εντάσσονται στο σύστημα ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με τον βαθμό γιατρών του ΕΣΥ».
Το πορτογαλικό μοντέλο
Η πρωτοβάθμια φροντίδα αποτελεί το «μαξιλάρι» του συστήματος Υγείας της Πορτογαλίας. Η μεταρρύθμισή του ξεκίνησε το 2005 και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στην Ευρώπη. Παρέχεται από 74 δομές (Κέντρα Υγείας), οι οποίες διοικούνται από τοπικές διοικήσεις, παρόμοιες με τις ελληνικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
Οι δομές αυτές καταρτίζουν τριετές πρόγραμμα δράσης και στηρίζονται σε μικρές ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από πέντε έως οκτώ οικογενειακούς γιατρούς, έξι έως δέκα νοσοκόμες και λοιπό προσωπικό.Το νέο σύστημα βασίζεται σε πέντε άξονες: Ατομική και οικογενειακή φροντίδα. Φροντίδα σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας. Συγκέντρωση αναγκαίων υπηρεσιών και πόρων. Διοικητική αποκέντρωση.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Αμεση προσβασιμότητα για τον πολίτη και έλεγχος του κόστους
Το μοντέλο που υιοθετείται από το υπουργείο είναι ο πολίτης να μην επιλέγει με λογική αγοράς, αλλά να εμπιστεύεται την κατάλληλη ομάδα, η οποία -με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό- θα έχει την ευθύνη της υγείας του. Θα τον καθοδηγεί και θα τον συμβουλεύει για τις υπηρεσίες.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας, με αρμοδιότητα την πρωτοβάθμια φροντίδα:
«Εχουμε την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μέσα στην εβδομάδα είχαμε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ. Παρουσιάσαμε το σχέδιό μας και τα στελέχη του Οργανισμού δήλωσαν πρόθυμα να παράσχουν τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στα βήματα που πρέπει να γίνουν, με βάση την εμπειρία της Πορτογαλίας, η οποία ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια».
Με το τρίτο Μνημόνιο η χώρα μας έχει δεσμευτεί για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Από τις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας με την τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν παρεμβαίνουν ως προς τη μορφή που θα έχει το νέο σύστημα, ενώ δεν έχουν εκφράσει διαφωνία ως προς το υλοποιούμενο σχέδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ένα σωστό μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας αποτελεί στρατηγική απάντηση στο να έχεις ένα σύστημα Υγείας, που να είναι προσβάσιμο στον κόσμο και να έχει αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους:
«Είναι η πολιτική απάντηση στο να έχουμε ένα σύστημα Υγείας με καθολικότητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα. Πρόκειται για μία κοινωνική επένδυση, η οποία προοπτικά θα περιορίσει την προκλητή ζήτηση και τη σπατάλη» και θα διασφαλίσει την ποιότητα της φροντίδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: XAΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
Εγώ πάντως συνάδελφοι , έχω αρχίσει να βλέπω πολύ......θετικά το .....Σχέδιο για την ΠΦΥ ! Με βάση τα ......στοιχεία του ΥΠΥΓ, καλύπτει μόλις το 1/3 του αστικού πληθυσμού (250 .....τρομάρα τους ΤΟΜΥ, όταν γίνουν και αυτές που βαφτίστηκαν ιατρεία της ......γειτονιάς αλλά θα εξυπηρετούν από ......10000 κόσμο, δηλαδή μια μεγάλη .......κωμόπολη!Επειδή όμως ο αστικός πληθυσμός της χώρας είναι 8000000, θα καταλήξουν να αντιστοιχούν οι .....επικοί 33000 ανά ιατρείο της.....γειτονιάς!) ! Τον .....καλύπτει για .....8 ώρες αλλά και αυτό .....παίζεται! Σκεφτείτε ότι οι ......είλωτες που θα δουλεύουν εκεί ( Arbeit macht frei !!! ), δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν απλώς τα περιστατικά ( προσοχή κάθε γιατρός θα έχει .....μισή νοσηλεύτρια !!!) αλλά να προβούν σε .....ολιστική παρακολούθηση του ασθενούς ακόμη και .....κατ΄οίκον , σύμφωνα με τους......ονειροπαρμένους του ΥΠΥΓ !!! Κοινώς αφού πούνε τον ......Δεσπότη ......Παναγιώτη (φαντάζομαι και με εκπληκτική αμοιβή !!!) , σε λίγους μήνες θα έχουν καταλήξει μοιραία, στα αυτονόητα συμπεράσματα ! Πρώτον, είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα με τις .....ορδές των ......Ουρούκ Χάι που θα καταφθάνουν ασταμάτητα από παντού, άρα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του περιστατικού και μάλιστα .....εν τάχει και μόνο ! Δεύτερον, οι υπόλοιποι θα στέλνονται δίκην τροχονόμου στις αντίστοιχες ειδικότητες ! Τρίτον , υπερβάλλων ζήλος δεν χρειάζεται , διότι δεν θα αμείβεται αλλά θα.....τιμωρείται με μη καταβολή μισθού όπως πάντα από τον .....χρΕΟΠΥΥ , με κάθε τύπου φαιδρή δικαιολογία, ενώ όλοι θα εξελίσσονται με βάση τον χρόνο υπηρεσίας ακόμη και οι .....κατά συρροήν δολοφόνοι ! Αλλά και οι ασφαλισμένοι , αφού αντιληφθούν πόσο καλά .....λειτουργεί το σύστημα , θα πηγαίνουν στα ......ψευτοιατρεία βρίζοντας και με τον .....τσαμπουκά .....δώσε μου παραπεμπτικό για τον Χειρουργό, Καρδιολόγο κλπ......διπλασιάζοντας το κόστος για τον χρΕΟΠΥΥ που για τα ίδια περιστατικά που τώρα πχ χρεώνει επίσκεψη Καρδιολόγου θα πληρώνει και Γενικό Ιατρό για να .....τον στείλει στον Καρδιολόγο !!! Και μην μου πει κανείς ότι στο περιγραφέν κλίμα θα τολμήσουν να κόψουν επισκέψεις στους ειδικούς όταν απλά θα.....πνίγονται αλλά και θα φοβούνται δικαστήρια αν κάποιο περιστατικό στραβώσει έστω και τυχαία δεδομένου ότι η σωστή ιατρική εξέταση θα είναι απλά.....αδύνατη !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοινώς αγαπητοί συνάδελφοι επειδή με......π@ρδές κανείς δεν έβαψε μέχρι σήμερα αυγά, η όλη ιστορία θα καταλήξει υπέρ των συμβεβλημένων ιατρείων (μοιραία ο ασφαλισμένος θα κάνει την .....σύγκριση ενθυμούμενος το πολιτισμένο περιβάλλον, την αξιοπρεπή ιατρική εξέταση, το προσωπικό ραντεβού σαν άνθρωπος και όχι σαν βόδι που περνά ταχύ .....κτηνιατρικό έλεγχο για την.....στάνη! Για αυτούς τους λόγους , η φαιδρή .....ολιστική ιατρική θα απαξιωθεί σε χρόνο μηδέν με μεγάλο πολιτικό κόστος για τους εμπνευστές της ενώ οι συμβεβλημένοι θα δουλεύουμε μια χαρά ! Το πρόβλημα θα είναι όμως το ίδιο με το σημερινό ! Πως θα αναγκάσουμε τον ......χρΕΟΠΥΥ να πληρώνει !
ΥΓ1 Οι 2000 ανά γιατρό από προκύπτουν? 250 ΤΟΜΥ 5 ιατρούς (4 ΓΙ + 1 Παιδίατρος) = 1250 γιατροί ! Με αστικό πληθυσμό πάνω από 8000000 , έχουμε τους επικούς .....6500-7000 ανά ιατρό-είλωτα !!!
ΥΓ2 Ταχεία.....μεταικπαίδευση !!! Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα..................
ΥΓ3 Τους .....ΙΚΑτζήδες θα διορίσετε δηλαδή τελικά και τις νοσοκόμες του ΙΚΑ αφού φτάνουν και περισσεύουν !!! 1250 γιατρούς χρειάζεστε και .....625 νοσοκόμες ! Οπότε συνάδελφοι αντιλαμβάνεστε τον.....ενθουσιασμό του κόσμου που έχει επί δεκαετίες γευτεί την ......εξυπηρέτηση !
ΥΓ4 Από πότε το ΕΣΠΑ πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους υπουργέ μου ? Από ποιους εθνικούς πόρους αφού μόνο ελλείμματα έχετε ?
ΥΓ5 θα λειτουργήσουν την ΠΦΥ με .....3200 προσωπικό, 1250 από αυτούς γιατροί και το ένα τρίτο Ειδικοί ! Άρα οι ΓΙ που θα κάνουν την ολιστική ιατρική θα είναι 8000000 δια 800 = με ........10000 ασθενείς ο καθένας για .....ολιστική αντιμετώπιση !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....................
Εχετε παει στην Πορτογαλια να δειτε πως λειτουργει? εκει δεν υπαρχουν χαχαχα και χουχουχου εκτος αν ειστε τωρα ευχαριστημενος με την υπαρχουσα κατασταση .μακαρι να πετυχει και εκτιμω την προσπαθεια και για να μην παρεξηγηθω ειμαι γιατρος που εχει χασει μεγαλο μερος του εισοδηματος του
ΔιαγραφήΔεν μου λες ......ψευτοσχολιαστή , την ανάρτησή μου την διάβασες ? Έχεις να διορθώσεις κάτι από τις αριθμητικές πράξεις ? Έχεις να πεις κ΄πατι για τα συμπεράσματά μου από τις αριθμητικές πράξεις ? Στην Πορτογαλία μπορεί και να λειτουργεί ! Και εδώ πιθανόν θα λειτουργούσε όπως έχω πολλές φορές σημειώσει , με 3πλάσιες (τουλάχιστον!) ΤΟΜΥ και 10 πλάσιο προσωπικό ! Όμως οι ΤΟΜΥ θα ανοίξουν (αν!) όπως θα ανοίξουν ! Έχεις να διορθώσεις κάτι σε όσα γράφω ? Διότι με ......εκθέσεις ιδεών δεν πρόκειται να λειτουργήσει η ΠΦΥ ! Περιμένω ουσιαστικό σχόλιο, για να δω και πόσο γιατρός είσαι !
ΔιαγραφήΣυνεχίζω την ανάρτησή μου στις 11.11 .Απορώ πως η ΝΔ δεν πήρε ακόμη χαμπάρι την κοροιδία με το ΕΣΠΑ για να αρχίσει να ρωτά τον Υπουργό βάσει ποιου προγράμματος του ΕΣΠΑ θα επιδοτήσει......δημοσίους υπαλλήλους ! Τίποτα τέτοιο δεν ....παίζει , είναι απάτη ! Στην πραγματικ'οτητα οι μικρόνοες του ΥΠΥΓ φαντασιώνονται ότι θα κόψουν επισκέψεις από τους συμβεβλημένους με αυτό το σύστημα για να χρηματοδοτήσουν τις.....ονειρώξεις τους !Στο πρώτο μου σημείωμα εξηγώ γιατί αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τους κυριολεκτικά ......δαρμένους ΓΙ ! Για να λειτουργήσει το σύστημα θέλει τουλάχιστον 3πλάσιες ΤΟΜΥ και 10πλάσιο προσωπικό παρόλο που αν είχαν μυαλό θα σκέφτονταν μια αρμονική συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι μπολσεβίκοι της.....μπανιέρας !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αν.. λέω αν... δεν μου αρέσει ο γιατρός που με χρέωσαν για τον Α ή Β λόγο...; Η ελεύθερη επιλογή ιατρού πάει περίπατο...; Σαν να με αναγκάζουν να ψωνίσω υποχρεωτικά από μαγαζί που μπορεί και να μην μου αρέσει... Ο μιροβιολόγος υπουργός μας μου φαίνεται τα έχει όλα ισοπεδωμένα μέσα του και πιστεύει ότι όλοι σκέφτονται και λειτουργούν το ίδιο... Καλή του επιτυχία... Εγώ πάντως θα βρίσκομαι απέναντι και θα πουλάω ποιοτικές υπηρεσίες επιπέδου... κι αν θέλει ας με ανταγωνιστεί με μισθούς των 1100€...! Ο κόσμος είναι ελέυθερος να επιλέξει... Θα έχει δικαίωμα όμως και να ζητήσει το λόγο που πάνε τα λεφτά του...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ?ΧΑΧΑΧΑ.ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΧΕΤΕ ΠΛΑΚΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν πας σε όποιον θέλεις εξυπνάκια ?Από την μια άκρη της πόλης σου στην άλλη ? Σε έχει καταλογίσει κάποιος , κάπου ? Α ρε .....νούμερα......!
ΔιαγραφήΒλέπω ο......γνώστης της Πορτογαλίας 08.05 ......χάθηκε ! Προφανώς τα μόνα ......επιχειρήματα του......γιατρού υπέρ των ΤΟΜΥ είναι πως......εύχεται να πετύχουν και......εκτιμά την προσπάθεια (στου ......κασίδη το κεφάλι βέβαια!) ! Και δήλωνε και.....γιατρός ......τρομάρα του !
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ανοιξουν οτι θελουν. Να εξεταζεται ο ασθενής , να παιρνει την αποδειξουλα του και να την καταθετει ηλεκτρονικά ή μη στο ταμειο του και να εισπραττει το αντιτιμο. Ωραιες κουβεντες εξηγημενες και καθαρες. Ελευθερη επιλογη ιατρου και αξιοπρεπης επισκεψη. Εκει θα υπαρξει και η αναλογη πτωση τιμών απο τους ιδιωτες διοτι η φτηνια τρωει τον παρρα. Ολα τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε. Και φυσικά τα ΠΕΔΥ και ΤΟΜΥ και οτι αλλα σκεφθουν να ειναι για τους μη δυναμενους ή ανασφαλιστους κλπ κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφή